Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Gammel bibel blir verdensskatt

Bibel_AleppoAleppo Codex et bibelmanuskript skrevet for over 1000 år siden i Tiberias. Det regnes som den viktigste og mest perfekt kopien av den hebraiske bibelen som eksisterer. Aleppo Codex, som er permanent utstilt i Israel Museum i Jerusalem, har nå blitt erklært som en verdenskatt av UNESCO og vil bli oppført i organisasjonens Memory of the World Register.

Skrevet i Tiberias i 930 e.kr. er Aleppo Codex en av de viktigste bibelske manuskripter gjennom alle tider. Det har to ganger vært i fare for å gå tapt., skriver den israelske avisen Israel Hayom. Korsfarerne reddet boken fra en gammel Jerusalem synagoge og flyttet den til Egypt, hvor, i det 12. århundre e.kr., det jødiske samfunnet i Kairo kjøpte den for en enorm sum penger. To århundrer senere fant det fant veien til Aleppo i Syria.

Før etableringen av staten Israel forsvant manuskriptet etter at en rasende mobb gjorde opprør mot Aleppos jødiske samfunn. I 1957 ble det brakt til Israel i en hemmelig operasjon, skriver Israel Hayom.

Nå er Aleppo codex, kjent som den første hebraiske bibelen bundet i bokform, ansett av UNESCO som en unik skatt av universell verdi. Manuskriptet som som ble gitt til Ben-Zvi instituttet for studier av jødiske samfunn av tidligere president Yitzhak Ben-Zvi, er for tiden utstilt i Shrine of the Book på Israel Museum, en felles utstilling for begge institusjoner, skriver den israelske avisen. .

«Dette er en anerkjennelse av Aleppo Codex som en integrert del av menneskehetens kulturskatter, og det er mirakuløst at manuskriptet nå er en del av den menneskelige arven,» sier dr, Adolfo Roitman ved museet til Israel Hayom.

5 comments to Gammel bibel blir verdensskatt

 • Tusenkunstner

  Les Bibelen og få ett bedre liv. Så enkelt er det.

 • (?)rz(?)

  for så har Gud elsket verden..
  at Han gav Sin Sønn den enbårne..
  for at hver den som tror på Ham ikke skal fortapes men ha
  evig liv

 • (?)rz(?)

  tar det like godt på latin..
  ELSKER latin…

  secundum iohannem (efter johannes) (evangelisten)

  sic enim dilexit Deus mundum ut Filium suum unigenitum
  daret
  ut omnis qui credit in eum non pereat
  sed habeat vitam aeternam

 • (?)rz(?)

  merk ordet credit
  (troende)

  det som man på «capitalistspråket»
  heter kreditt
  (det man har til gode!)

  hvis man er en troende(Creditor)
  man har en STOR utbetaling i vente…
  mark my Word!!

  erz

 • (?)rz(?)

  gi så skal der blie gitt dere..
  et godt mål,
  stappet,
  ristet og overfyllt, skal bli gitt dere i fanget..
  for med det samme mål som dere har målt med..
  skal det måles igjen til dere,

  St. Lukas 6 38

Legg inn en kommentar