Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Eksproprierer kirker

Kirke_armensk_tyrkiskDen tyrkiske regjeringen har ekspropriert store landområder i den kurdiske delen av landet, inkludert seks kirker, skriver den amerikanske tenketanken Clarion Project. Ekspropriasjonene er blitt møtt med sinne av innbyggerne i regionen, samt det verdensomspennende diaspora-samfunnet, skriver Clarion Project.

Tyrkia har kjempet mot det forbudte kuridiske arbeiderpartiet PKK i Diyarbakir provinsen, inkludert det historiske Sur-området, i de siste 10 månedene. Forrige måned fikkTyrkias islamske regjering vedtatt en lov om «haste-ekspropriasjon av Sur-området» i Diyarbakir provinsen, og tok kontroll over 82 prosent av regionens eiendommer, herunder alle områdets ortodokse, katolske og protestantiske kirker.

Inkludert i ekspropriasjonen var en 1700 år gammel kirke fra før-islamsk tid, samt en kirke bygget i 2003 og en 400 år gammel kirke, den største armenske kirken i Midtøsten.

Diyarbakir kommune anket avgjørelsen og argumentert med at den vil resultere i forskyvning av 50.000 mennesker, og at vedtaket bryter syv artikler i den tyrkiske grunnloven. Den tyrkiske regjeringen svarte at den også tok kontroll over lokale moskeer, for eksempel Kursunlu moskeen, som opprinnelig var en armensk kirke, skriver Clarion Project.

Kommunen bemerket at moskeene allerede er under statlig kontroll på grunn av deres statlig finansiering som dekker vedlikehold og lønn til imamer.

Diyarbakir var en gang åsted for et blomstrende kristent fellesskap. Men samfunnet ble desimert under folkemordet begått av tyrkerne mot armenerne og kristne minoriteter i årene rundt den første verdenskrigen. Rester av at samfunnet er etterkommere av overlevende fra folkemordet som vendte tilbake til sitt historiske hjemland – hovedsakelig armenere, assyrere og kaldeere – samt tyrkiske konvertitter.

15 comments to Eksproprierer kirker

Legg inn en kommentar