Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Kan bli ødeleggende for Libanon

Hizbollah2De libanesiske lederne gjør klokt i å forhindre terrorgruppen Hizbollah i å angripe Israel med raketter skutt ut fra libanesisk territorium. Dersom det skjer har ikke Israel annet valg enn å forsvare seg og ødelegge mest mulig av terrorgruppens våpenarsenal, selv om det vil føre til store skader for Libanon og ramme sivile siden våpnene er plassert i sivile områder.

En topp israelsk militær tjenestemann kom forrige uke med en streng advarsel til Hizbollah. En eventuell fremtidig konflikt mellom den israelske hæren og Hizbollah kan resultere i «ødeleggende skader» på Libanon, sier generalmajor Yair Golan til utenlandske journalister. Han hevder at den libanesiske terrororganisasjonen Hizbollah har utviklet militære evner som utgjør alvorlige trusler mot Israel.

Israelsk etterretning anslår at den sjiamuslimske terrorgruppen har over 100.000 raketter og missiler i sitt arsenal, og at rakettene kan ramme det nordlige Israel, flere tusen raketter som kan nå Tel Aviv og sentrale Israel og hundrevis flere som kan ramme hele landet. Mesteparten av våpnene har blitt overført til Libanon gjennom det krigsherjede Syria og kommer fra Hizbollahs viktigste allierte, den syriske regjeringen og Iran.

Golan sier at en eventuell fremtidig krig vil være mye mer ødeleggede enn noen av de tidligere kirgene de siste 20 årene.

«I en fremtidig krig vil vi ikke komme til å se en liten krig i Libanon. Den kommer til å være avgjørende. Det kommer til å bli full krig som kan skape ødeleggende skade for Libanon, inkludert i sivile områder, der Hizbollah skjuler seg og driver ifra,» sier han. «Det er ingen annen måte å ta ut denne trusselen uten å skape stor skade på libanesisk infrastruktur, libanesiske hus og andre sivile anlegg,» sier han.

I mai i fjor offentliggjorde den israelske hæren ferske satellittbilder som viste Hizbollah-stillinger i dusinvis av sjiamuslimske landsbyer i Sør-Libanon. Bildene viste det som antas å være rakettkastere, våpendepoter, underjordiske tunneler og kommandosentraler. Det israelske militæret mener at rundt 200 landsbyer har blitt omgjort til «militære festninger.» I landbyen Muhaybib, med en befolkning på rundt 1000 mennesker og 90 bygninger, finnes det eksempelvis Hitzbollah-eiendeler i hver tredje bygning.

Disse bygningene vil være mål for det israelske flyvåpnet dersom det bryter ut krig og Hizbollah sender raketter mot Israel, men det israelske forsvaret vil gi sivile tid tl å evakuere.

Israel og Hizbollah kjempet en måned lang krig sommeren 2006. 160 israelere ble drept i konflikten, mens de libanesiske dødstallene kom opp i ca 1200, inkludert hundrevis av sivile. Hizbollah avfyrte flere tusen raketter mot Israel, og israelske luftangrep forårsaket store skader på Libanons infrastruktur. Sden Hizbollah gjemmer seg bak sivile vil en ny krig bli langt verre, mener det israelske forsvaret.

7 comments to Kan bli ødeleggende for Libanon

 • Visombygdelandet

  Det norske partiet Demokratene boer gaa inn for at Norge gir oljefondspenger til Israel, slik at landet bedre kan kjempe mot libaneisk og palestinsk terror.

  Dagens stortingspartier duger jo ikke i den sammenheng.

  Demokratene ble ved dannelsen vesentlig for sentrert om hvordan man skal hjelpe egoe nordmenn, og hvordan de skal faa et bedre liv.

 • Jan Hårstad

  Ikke vær så enøyd Vi som bygde landet. Hadde det ikke vært for Hizballahs innsatser hadde Syria og Libanon for lengst vært overtatt av islamske terrorister fra Qaida og islamsk Stat.
  Hele kultusen rundt Israel som denne bloggen bedriver må jo ikke frata oss begge øynene. I kampen mot vill-terroristiske organisasjoner har Hizballah bremset deres ekspansjon mot Europa. Ta med det aspektet også.

 • Anonym

  samme landet som mossad pleiet nære forbindelser med under shah regimet

  paradoksalt nok

 • Anonym

  Kjerringer bør ikke ha noe å si når det gjelder krig.

  Du begynner bare en krig når du har til hensikt å vinne den. Det er ingenting som heter uforholdsmessig maktbruk.

  Poenget er å drepe så mage av fiendens soldater som mulig, med lavest mulig tap av egne styrker.

  Kapitulerer en fiende aksepteres det, men om fienden tar til våpen igjen må målet være å utslette all motstand.

  Det var sånn de tenkte under andre verdenskrig.

  Kjerringtankegangen gjaldt ikke på noen fronter.

 • Jan Hårstad

  Min erfaring på denne bloggen er at det er ultravanskelig å føre en rasjonell debatt om Israel. Da kommer vår Jan S. løpende og koker i hop med sine mange gode muslimske venner.
  Israel kjører Odid Yinon planen fra tidlig 1980-tall og om denne finnes det mye på nettet. Her er en nøkkel for den som ikke vil være like enøyd som Moshe Dayan.

Legg inn en kommentar