Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Barnevernet slo til igjen

Barn_fryktBarnevernet tok forrige lørdag en 5-åring fra foreldrene, og «utleverte» ham til politiet som mente han kunne bli «bevismateriell». I dag inngår han i politiets bevislager; også benevnt beredskapshjem, skriver advokat Sylte på advokatfirmaets nettside. «Familien er knust og sjokkert, og burde helt sikkert hatt helsehjelp. De må imidlertid holde seg for seg selv, så de ikke senere blir beskyldt for å ha alvorlige helseproblem,» skriver advokat Olav Sylte.

«Gutten ble hentet av barnevernet fordi et eldre søsken angivelig hadde fortalt noe om vold. Barnevernet hadde selv samtaler med gutten, men kom deretter til at det uansett ikke var grunn til å mistenke det mot ham. Etter samtaler med politiet, ble barnevernet angivelig enige med politiet om at det var best for politiet at gutten ble fjernet fra sitt hjem – slik at politiet kunne etterforske nærmere i fred (bevisforspillelse)», forteller advokaten.

Dette til tross for at barnevernet etter en barnevernfaglig vurdering, ikke i det hele tatt var bekymret for å sende gutten hjem.

«Som følge av politiets angivelige ønske om etterforske familien, besluttet barnevernet at 5-åringen måtte akuttplasseres uten mulighet til å få kontakt med sine foreldre. En beslutning som endatil barnevernet selv bekrefter, at går på tvers av de rene barnevernfaglige hensyn,» skriver advokaten, og fortsetter:

«På spørsmål om det er politiet som bestemmer over barnevernet og om barn skal ut av sine hjem, opplyste saksbehandler at barnevernkontoret uansett har bestemt seg».

Advokatfirmaet har forsøkt å få kontakt med politiet for å få bekreftet historien som er blitt presentert, men har beklageligvis ikke oppnådd kontakt med dem.

«Dersom historien er riktig, vil den naturligvis innebære anmeldelse av ansvarlige tjenestemenn. Nekter politiet for at dette er sant, risikerer barnevernet selv å havne i lovens lange arm,» mener advokaten.

«Det er ingen nyhet, for saken er ikke unik – men bare et eksempel fra i går og en illustrasjon på norsk barnevern i dag,» konkluderer han..

I følge advokaten er det et åpenbart brudd på EMK art. 8, og en krenkelse av de grunnleggende menneskerettighetene. Staten skal ikke ta barn ut fra deres familier, uten at dette er absolutt nødvendig ut fra hensynet til barnet selv. «Det som skjer, ligner på organisert menneskerettighetskriminalitet. Nord-Korea er likevel ikke så fjernt. Dette barnet har ikke noe behov for at politiet skal etterforske noe som helst. Det dreier seg i dag om et barnevern, som skaper unødvendig frykt og usikkerhet over det ganske land,» skriver advokaten.

3 comments to Barnevernet slo til igjen

 • Elinor

  Og denne broren eller søsteren hadde kanskje ikke fått brukt telefonen eller spilt på nettet kvelden før de sa noe sånt? Går barnevernet og politiet av hengslene i Norge. Jeg pleier ikke banne, men nå føler jeg trang til dette.

 • Jasper

  To be honest, this case seems not so straightforward tas the father and the mother were in quarrel. and the he authorities had to make their choice whom they believe.

  It is pretty natural and more-or-less understandable in such
  cases that the authorities (especially in the case of very young children) tend to believe the mother.

  However this case also highlights a few things about the practice:
  more transparency could help, like
  – children should be heard at each decision level (county board, court, appeal court)
  – open hearings
  – word-by-word written protocol for all the talks by the experts, or even better recording,
  – at least the lawyers of all interested parties should be allowed to be present
  – more documentation what the authorities believe, and on what ground they believe that
  – effective legal remedy on the basis of any observational or reasoning error behind the final decision/belief of the child protection authority. All the written protocols/recordings and presence of lawyers could be a legal warranty that it does not go wrong, or if it does, there is a real chance to fix it as soon as possible.

Legg inn en kommentar