Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Nekter å stanse utstilling etter press

Berkin_ElvanTyrkia tåler ikke kritikk av sin president Recep Tayyip Erdogan, verken hjemme eller i utlandet. Nylig la landet press på Tyskland for å straffeforfølge en komiker som gjorde narr av deres president. Nå vil de tyrkiske myndighetene ha fjernet en utstilling i den sveitsiske byen Geneve som klandrer presidenten for drapet på en tyrkisk tenåring som ble skadet under en demonstrasjon.

Berkin Elvan som det vises bilde av på en montasje på utstillingen, tilbrakte 269 dager i koma etter å ha blitt truffet i hodet av en tåregassbeholder kastet av en politimann under protestene mot den tyrkiske regjeringen som rystet Istanbul i mai-juni 2013. Han døde på sykehus mars 2014 15 år gammel og er blitt et symbol på motstand mot Erdogans regjering og de hardhendte metodene som brukes av politiet, skriver telegrambyrået AFP.

Tyrkia ba byregjeringen i Genève om å fjerne bildet av Elvan som vises i en fotoutstilling over gaten fra FN-komplekset. Utstillingen er støttet av byen og pressefrihetsgruppen Reporters Without Borders. I en uttalelse sier byledelsen i Genève at den føler seg «forpliktet til ytringsfrihet» og den derfor vil «opprettholde sin autorisasjon for denne utstillingen», som går fram til 1. mai.

Visningen av 58 fotografier viser arbeidet til Demir Sonmez, en sveitsisk statsborger av kurdisk og armensk opprinnelse. Det omstridte fotografiet viser Elvan med en bildetekst under som lyder: «Jeg heter Berkin Elvan. Politiet drepte meg, på ordre fra Tyrkias statsminister,» som den gangen var den nåværende presidenten Recep Tayyip Erdogan.

I en e-post til det franske telegrambyrået hevder det tyrkiske konsulatet i Genève at den tyrkiske regjeringen respekterer «valgfrihet for artister», men hevder at bildet var «urettferdig og urealistisk» med hensyn til Erdogans rolle i Elvans historie. Bildet har forårsaket «misnøye i det tyrkiske samfunnet i Genève,» legger konsulatet til.

17 comments to Nekter å stanse utstilling etter press

 • Visombygdelandet

  Tyskland og Tyrkia passer ikke til aa ha et naert politisk forhold sammen.
  Tyskland boer bryte dette forholdet saa fort som mulig.
  Og Tyrkia boer ikke faa lov til aa bli med i EU.
  Det er altfor mye islam i Tyrkia.

 • T.O.Glas

  Recep Tayyip Erdogan kalifen -in spe- av Tykia og MENA (mm).
  Erdogan har jobbet mot dette mål i 20-30 år, det er uforståelig at ikke Vest-Europas ledere har sett dette.

  ELLER er det noen av «lederne» som har en spesiell agenda??

  Tysklang og Tyrkia har vært allierte før – gammle allianser blir som nye?

 • Vidar

  Erdogan er en farlig, muslimsk diktator! Han er ikke «representativ» verken for normale tyrkere eller for noe demokratisk styresett, men VELDIG representativ for ISLAM!
  Det er helt utrolig at «demokratiske» politikere – som bl.a Angela Merkel – overhode vil ha noe å gjøre med denne fyren! Enn si gi inntrykk av at de STOLER på han!

 • Tom

  Den tyske eliten har lange tradisjoner i å spille på lag med tyrkia. De var allerte i to verdenskriger, hver gang med katastrofalt resultat. Tyskerne lærer aldri.

  • Anonym

   «Tyskerne lærer aldri.»

   Trolig ikke, men det spørs om de ikke lykkes med å legge Europa i grus for godt denne gangen.

   Hitler hadde knapt noen støttespillere under sin tid, men Merkel har mange. Blant annet Norges juntaleder Erna Solberg.

 • enra

  Det er ikke bare Tyskland som er alliert med Tyrkia, Norge er også det for Tyrkia er med i NATO. Men vi ser hvor farlig slike regjeringer kan være for se hva regjeringen i Syria har gjort. Der ville de bare ha valg og nå har lederen der drevet krig mot befolkningen i 5 år, og bombet landet i stykker. Så de bør kanskje tenke seg om før de ber om en ny regjering.

 • Anonym

  Det går ikke an å gjøre narr av Erna Solberg eller Trine Skei Grande i Norge heller. Det blir sett på som personsjikane. Snakk om å kaste stein i glasshus. Det er bare å ta en titt på hva som sies, skrives og tegnes om Erdogan. Om jeg postet noe tilsvarende på FY om en tung kvinne, ville innlegget blitt slettet øyeblikkelig. Den tunge kvinnen er minst like ille som Erdogan. Om ikke verre, for Erdogan sier i hvert fall helt åpent hva han mener.

  • Anonym

   Cark I Hagen er fremstilt som rotte og annet utøy en rekke ganger, og det av dem som er så frekke å kalle seg den fjerde statsmakt.

   Vest-Europa har ingen fjerde statsmakt lenger. Vi har fått en inkarnasjon av Goebbels, som er mye verre enn originalen.

  • Anonym: Du evner jo ikke å nyansere og å se forskjeller. Verken i denne kommentaren eller i mange andre av dine kommentarer. Jeg tillater ikke personhets basert på politikeres utseende på min blogg. Det har jeg rett til som redaktør. Det er min oppgave å sikre at den har et minimum av seriøsitet, også i kommentarfeltet.
   Det er noe helt annet enn å straffeforfølge deg om du ett eller annet sted skriver nedsettende om utseendet til Erna Solberg eller Trine Skrei Grande, slik komikere og andre blir strafforfulgt i Tyrkia.
   I Norge har du rett til å skrive hva du vil om deres utseende uten å bli forfulgt for det, og jeg gir deg også full rett til å gjøre det, – på din egen blogg eller din egen Facebook-side. Mn ikke på min.

   • Anonym

    men å hetse ofre for IDFs idiotoppførsel unnstår du deg ikke Simonsen

    jfr tråd israels hær er midtøstens sterkeste
    hadde vesten kuttet ALL støtte til israels krigsbegjær
    da skulle de nok fått en annen fremtonong
    enn disse arrogante jyplingene

   • Anonym

    Ok, da må vi kunne slutte at du tar din redaktørgjerning mer seriøst enn den statsfinansierte kloakken, som siden tidenes morgen har fremstilt medlemmer av FRP som kakerlakker som (dog indirekte) bør avluses.

    Bare for den innsatsen burde du ha fått noen prosent av det NRK tillates å rane nordmenn for hvert år.

   • Anonym

    «nyanser» Simonsen!
    holder du dine kommentatorer for narr?

   • Anonym

    «i Norge har du rett til å skrive hva du vil»

    «men ikke på min blogg»
    he he he

    du ligner litt på selveste erdogan Simonsen

    jeg ytrer: i Norge har simonsen lov å ytre hva han vil
    selv om trådene hans er ydderst useriøse
    for eksempel
    om staten israel

    her er en liten «nyanse» om du tåler eller ei….

    https://youtu.be/u59ii5znkLI

  • Tusenkunstner

   Tenk å sitte å surmule over at man ikke får lov til å sjikanere andres utseende på internet. Det er det som er problemet i innvandringskritiske miljøer. De har en tendens til å tiltrekke seg uvesener. Det ødlegger sakens seriøsitet. Jævla vanskelig å få gehør.

 • Anonym

  særdeles bra kommentar

  sj…

  å stå å «shake hender» med Erna foran stortinget
  var for meg meget provoserende oppførsel
  av bloggeier

 • […] forsøkte de tyrkiske myndighetene å stanse en kunstutstilling i Geneve der det ble vist bilder av en ung tyrkisk gutt som ble drept av tyrkisk politi under en […]

Legg inn en kommentar