Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Vil angripe IS, dersom terroristene besitter kjemiske våpen

IS_GolanIsrael har holdt seg utenfor den direkte krigen mot IS, og nøyd seg med å samle etterretningsinformasjon til Egypt, Jordan og Russland, samtidig som Israel har forsøkt å ivareta egne sikkerhetsbehov gjennom flyangrep for å stanse raketter på vei fra Iran via Syria til Hezbollah i Libanon. Men nå truer Israel med å involvere seg direkte mot Den islamske staten.

Besittelse av kjemiske våpen hos ISIS i umiddelbar nærhet til Israel vil bli oppfattet som at Den islamske staten har krysset en «rød linje». Israel vil iverksette umiddelbare tiltak for å stanse trusselen. Det sier en høytstående militær tjenestemann til den israelske TV-kanalen Kanal 10, gjengitt av Jerusalem Post.

Israel er i ferd med å undersøke muligheten for at Yarmouk Martyrs Brigade, en gruppe tilknyttet Den islamske staten, som opererer i den sørlig regionen på Golan, nær den israelske grensen, besitter kjemiske våpen. Flere rapporter viser at ISIS har brukt kjemiske våpen i Syria ved en rekke anledninger, skriver Jerusalem Post.

Dersom en terroristorganisasjon i nærheten av den jødiske staten skulle skaffe seg ikke-konvensjonelle våpen, enten det er Hizbollah, ISIS eller Hamas, vil det bli oppfattet som at de krysser en «rød linje», sier den militære talsmannen, til den israelske avisen.

«Dersom vi oppdager at Den islamske staten har fått en eksperimentell eller operativ evne med kjemiske våpen, vil Israel ikke stå og se på. Vi vil iverksette nødvendige tiltak for å hindre slike aktiviteter, » uttaler han.

Israels bekymring er i stor grad basert på rapporter om at Den islamske staten har brukt kjemiske våpen under angrep i det østlige Syria og vestlige Irak, to regioner hvor grensen er porøs mellom begge land. Men det er også en viss bekymring for at Yarmouk Martyrs Brigade kan ha fått tak i rester fra den syriske regjeringens kjemiske våpenarsenal.

Det er i følge Jerusalem Post spekulasjoner om at Yarmouk Martyrs Brigade har til hensikt å gjennomføre tester med taktiske kjemiske våpen som artillerigranater med sennepsgass.

Yarmouk Martyrs Brigades fortsetter å konsentrere sitt fokus på å slåss med de andre opprørsgruppene i de omkringliggende områdene, inkludert den Al-Qaida-tilknyttede bevegelsen An-Nuṣrah-fronten. Men med kjemiske våpen frykter Israel at bevegelsen kan komme til å skifte fokus og angripe Israel, slik Den islamske staten mange ganger har truet med.

I en truende video utgitt i oktober snakker en maskert IS-terrorist flytende hebraisk og advarer om at terrorangrepene Israel har lidd utført av palestinerne vil være «en lek» sammenlignet med hva ISIS planlegger, og at «ikke en jøde vil forbli igjen i Jerusalem eller hele landet.»

7 comments to Vil angripe IS, dersom terroristene besitter kjemiske våpen

Legg inn en kommentar