Søk

Siste kommentarer

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Lite pressefrihet i kommunist-Kina

Kina_pressesensurI dag 3.mai er den internasjonale pressefrihetsdagen. 3. mai ble erklært World Press Freedom Day av FNs generalforsamling i 1993 etter en anbefaling vedtatt på UNESCOs generalkonferanse i 1991. Blant de landene i verden som bryter pressefriheten mest er kommunist-Kina. Ifølge organisasjonen Reporters without Borders er det kun fire av 180 land som har mindre pressefrihet enn kommunistdiktaturet.

I anledning World Press Freedom Day har den uiguriske menneskerettighetsorganisasjonen Uyghur Human Rights Project, UHRP, som kjemper for menneskerettighetene i det av Kina okkuperte Øst Turkistan, sendt ut en pressemelding som understreker de negative effektene av den kinesiske regjeringens restriksjoner på medierapporteringen i Øst Turkistan.

UHRP mener at den strenge kontrollene av innenlandske og utenlandske medier i regionen har bidratt til å forverre menneskerettighetsforholdene for den undertrykte uiguriske urbefolkningen.

«Utviklingen av en fri og åpen presse i Øst Turkistan er en forutsetning ikke bare for å oppnå en upartisk vurdering av situasjonen i regionen, men også for overvåking av statlig undertrykkelse av uigurenes menneskerettigheter,» heter det i pressemeldingen.

«Den stramme kontroller overfor mediene i Øst-Turkestan er godt dokumentert, og viser Kinas mål om å skjule et bredt spekter av menneskerettighetsbrudd begått i regionen. Når det er en alvorlig hendelse med uigurer er det nesten umulig å få sannheten frem fordi den kinesiske regjeringen sensurerer alle fremstillinger som motsier den offisielle versjonen,» sier Alim Seytoff, direktøren for Uyghur Human Rights Project, som drives fra Washington.

Freedom House sin årlige undersøkelse av pressefrihet publisert i 2016 plasserer Kina i kategorien «Not Free». I 2015-rapporten fra Committee to Protect Journalists dokumenteres det at 49 journalister er fengslet i Kina. Det samlede tallet på fengslete journalister i hele verden er 199. I tillegg til at kommunistdiktaturet plasserer journalister i fengsel straffes også uigurske sivile som snakker til media om forholdene i Kina.

Legg inn en kommentar