Søk

Siste kommentarer

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Truer med å straffe nederlandsk journalist

Ebru-Umar-HPTyrkiske myndigheter løslot forrige søndag en tyrkisk-nederlandsk journalist fra politiets varetekt, men sperret henne fra å forlate Tyrkia mens de fortsetter å undersøke tweets hun postet om president Recep Tayyip Erdogan. Den tyrkisk-nederlandske journalisten Ebru Umar ble arrestert dagen før løslatelsen i sitt tyrkiske hjem i feriebyen Kusadasi.

Årsaken var et innlegg i sosiale medier som den tyrkiske påtalemyndigheten mente var «fornærmende mot statslederen», skriver Associated Press. Ebru Umar skriver for den nederlandske avisen Metro. På avisens nettside skriver Umar at hun ble vekket opp lørdag kveld av at to politimenn banket på døren hennes og fortalte at hun måtte følge dem til politistasjonen på grunn av to tweets hun hadde lagt ut på nettet.

Nå har hun ikke lov til å forlate landet, skriver New York Times, som har trykket artikkelen til Associated Press. Hun arbeider sammen med sin advokat for å få reisebegrensningen opphevet slik at hun kan reise tilbake til Nederland.

Menneskerettighets- og mediefrihetsgrupper har gjentatte ganger slått alarm over den begrensete toleransen for dissens vist av myndighetene i Tyrkia, der nesten 2000 juridiske saker har blitt åpnet mot personer anklaget for å ha fornærmet den tyrkiske president siden Erdogan kom til makten i 2014, skriver New York Times.

Umar ble pågrepet samtidig med at Tysklands forbundskansler Angela Merkel og topp EU-tjenestemenn var i Tyrkia for å styrke en avtale for å stanse strømmen av migranter til Europa. EU-lederne har blitt beskyldt for ikke å snakke ut mot Tyrkias aksjon mot ytringsfrihet på grunn av landets rolle i å stoppe flyktningtilstrømningen, skriver den amerikanske avisen.

Merkel har fått kritikk for sin avgjørelse tidligere denne måneden om å akseptere Tyrkias forespørsel om å la den tyske påtalemyndigheten og domstolene avgjøre om en tysk komiker fornærmet Erdogan.

Den nederlandske statsministeren Mark Rutte sier han har snakket med sin tyrkiske kollega Ahmet Davutoğlu om saken. Rutte sier at Umars fengsling «angriper direkte våre kjerneverdier -. ytringsfrihet og pressefrihet». Nederlands utenriksminister Bert Koenders sier han er lettet over at Umar har blitt sluppet løs, og at han har informert den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu om at han «beklager» situasjonen.

«Et kandidatmedlem til EU bør ikke begrense pressefrihet og ytringsfrihet,» sier Koenders i en uttalelse. «Jeg har ofte understreket dette i diskusjoner med tyrkiske kolleger, og vil fortsette å gjøre det. Det har igjen vist seg å være nødvendig.»

Og hva skrev så den tyrkisk-nederlandske journalisten som medførte arrestasjonen og reiseforbudet?

I sin avis, Metro, kritiserte hun en oppfordring sendt ut fra det tyrkiske konsulatet i Rotterdam der tyrkere bosatt i Nederland blir oppfordret til å rapportere folk som «fornærmer Tyrkia eller deres leder» til det tyrkiske konsulatet. Hun sammenliknet denne oppfordringen med angiverpraksisen til det nederlandske nazipartiet under andre verdenskrig, og fulgte dette opp på twitter.

Nylig forsøkte de tyrkiske myndighetene å stanse en kunstutstilling i Geneve der det ble vist bilder av en ung tyrkisk gutt som ble drept av tyrkisk politi under en demonstrasjon mot de tyrkiske myndighetene.

7 comments to Truer med å straffe nederlandsk journalist

 • Anonym

  Det tyrkiske forsvaret hadde tidligere en rett og plikt til å slå ned på et hvert forsøk på å endre landets sekulære status. Det skulle være en garanti mot et religiøst styre (les islamsk).

  Men vestlige barnepolitikere mente det stred mot demokrati og menneskerettigheter. EU fikk innført et religiøst styre i Tyrkia, og nå vil de samme barneidiotene spre galskapen over hele Europa. Først ved visumfriheten, og så EU-medlemskap.

 • Vidar

  Antar at TYRKISKE myndigheter anser denne «nederlandske» journalisten som 100% tyrkisk – og behandler henne deretter…
  Og de tyrkiske myndighetene er blitt SÅ arrogante i sin visshet om at Merkel og resten av EU gjør akkurat det Erdogan ber dem om, at de tror de kan «brake every rule» – and get away with it!
  Og NORSKE politikere er også med på dette… ;-(

  • Anonym

   «Antar at TYRKISKE myndigheter anser denne «nederlandske» journalisten som 100% tyrkisk …»

   Stemmer det. Tyrkias Hitler anser alle tyrkere for å tilhøre Riket, uansett hvor de bor.

   Bare vestlige politikere, som stagnerte mentalt på 14-års stadiet og lever i en eventyrverden, mener kultur og opphav endrer seg ved å krysse en grense.

   • Vidar

    Er redd vi IKKE kan unnskylde Europas politikere for å være mentalt stagnert på 14-års-stadiet… (Selv DET ville forøvrig vært langt bedre enn den oppførselen vi ser i dag!!)
    Europas kanskje mektigste politiker i dag, Tysklands Angela Merkel, er gammel-KOMMUNIST! Det kan forklare HENNES manglende respekt for demokrati og det tyske folks både ønsker og behov. Og HENNES ønske om sterkest mulig statlig kontroll og styring. Men hva kan forklare de øvrige europeiske politikeres knefall både for henne og for Erdogan? Hvorfor sier ikke engang VÅRE, NORSKE politikere – som ikke engang er medlem i EU og følgelig ikke TRENGER å forholde seg til det som blir avtalt mellom EU og Tyrkia – et klart NEI til å motta horder av både «flyktinger» og visa-løse tyrkere?? Hva er det som «rir» Brende, Jensen og Solberg?

 • Høyreekstrem?

  Tyrkia er et bevis på at der salafistene får fotfeste, der vil de stå på til de får gjennomslag for sine idealer. Mens kampen pågår får de støtte fra nyttige idioter. Dette ser vi tydelig i forholdet Tyrkia vs Eu-Vesten-Nato, men vi ser det samme her hjemme hvor eliten står i kø for å slikke opp salafistenes spyttklyser.

  Ja, det er et motbydelig skue.

 • stur

  Til helvete med erdogan, Tyrkia, islam, og hver eneste muslim på planeten. SÅ JÆVLIG LEI!!

Legg inn en kommentar