Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Israelsk forskning bak gjennombrudd i kampen mot kreft

KreftcellerEn artikkel i Science Translational Medicine journal skisserer hvordan forskere fra University of Pennsylvania’s Abramson Cancer Center og Perelman School of Medicine fant ut at 27 av 29 leukemipasienter enten gikk i remisjon eller så sin sykdom forsvinne helt etter at deres T-celler ble modifisert genetisk, en suksessrate på nesten 94 prosent. Funnet har sitt vitenskapelige opphav i Israel.

I studien, utført ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle, ble cellene utstyrt med syntetiske molekyler som var i stand til å ødelegge kreftceller.

Resultatene er ikke overraskende for den israelske professoren, Eshhar, som er pioner for ideen med en 1989-studie publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences journal. Eshhar vant den jødiske statens prestisjefylte Israel Prize for sin forskning i 2015.

«Jeg er ikke overrasket over å høre om resultatene,» sier Eshhar i dag til Times of Israel. «I vår lab oppdaget vi gode resultater på rotter og mus. Jeg har sagt i årevis at vi kunne gjøre dette i mennesker også. «Jeg følte en stor følelse av tilfredshet etter å ha hørt på nyhetene,» legger han til. «Den neste oppgaven for min lab og andre som jobber med dette er å utvide prosjektet og prøve å angripe andre former for kreft.»

Eshhar advarte imidlertid om at mer arbeid er nødvendig før behandlingen kan bli sett på som en kreft kur. «Selvfølgelig er mye mer arbeid nødvendig,» sier han. «Men studier som disse er en stor drivkraft for å gå videre med forskning. Jeg tror den dagen vil komme da vi vil se mange flere krefttyper som kan helbredes på denne måten».

De siste forskningsresultatene har vakt internasjonal oppsikt, og også blitt referert av flere norske aviser uten at det er kommet frem at det var israelske forskere ved det israelske Weizmann-instituttet i Rehovot som dyttet det hele gang.

Kreftforeningen i Norge er svært positive til den nye behandlingsmetoden. «Man snakker om at immunterapi kan være den fjerde veien å gå i bekjempelsen av kreft – altså i tillegg til kirurgi, strålebehandling og cellegift. Det kommer mer og mer av denne typen behandling nå, og resultatene er lovende», sier pressesjef Erik Vigander i Kreftforeningen til Dagbladet.

Legg inn en kommentar