Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Burkaforbud sprer seg i Bulgaria

Burka3I slutten av forrige måned ble den sørlige bulgarske byen Pazardjik den første byen i Bulgaria som innførte et totalforbud mot bruk av burka i det offentlige, skriver avisen Balkan Insight. I uken etter fulgte fire andre byer etter og vedtok liknende forbud, og nå skal nasjonalforsamlingen diskutere et mulig landsdekkende forbud.

I kommunestyret i Pazardjik ble endringene i de kommunale forskriftene som innebærer forbud mot bruk av burka i det offentlige rom vedtatt med 39 stemmer. To representanter stemte imot, skriver avisen. De som stemte for forslaget mente i følge Balkan Insight at å dekke til ansiktet i det offentlige rom var «uforenlig med universelle sosiale normer» og «undergravde prinsippet om sikkerhet for borgerne».

I utgangspunktet var det to forslag til et forbud mot burka, som har blitt utbredt blant medlemmer av salafistsamfunnet i Pazardjik i løpet av de siste årene. En lettere versjon av forbudet ble fremmet av ordføreren, Todor Popov, som foreslo å forby bruk av burka i offentlige institusjoner. Men til slutt gikk han vekk fra sitt eget forslag og sluttet seg til det mer restriktiv forslaget som ble vedtatt, skriver avisen. De to representantene som stemte imot forslaget var begge representanter for en sigøynergruppe kalt Euroroma.

Vedtaket i den bulgarske byen gjør det forbudt å dekke til ansiktet på alle offentlige steder, inkludert parker, hager, skoler, og på offentlig og privat transport. Unntak kan bare gjøres av medisinske eller faglige grunner så vel som under sports- og kulturarrangementer. Forbudet vil ikke være i kraft i private hjem i Pazardjik, eller på steder for tilbedelse. Lovbrytere vil bli bøtelagt med ca.150 euro for det første lovbruddet og rundt 500 euro for påfølgende lovbrudd.

Etter at Pazardjik ble den første byen i Bulgaria til å forby bruk av burka har andre bulgarske byer også gjort liknende vedtak, og et forbud vil snart bli diskutert i nasjonalforsamlingen.

Blant disse byene er Stara Zagora, en by som i motsetning Pazardjik, hvor salafistideologi har fått betydelig innflytelse blant den lokale muslimske befolkningen, ikke antas å ha et problem med radikal islam.

Kommunestyret i Stara Zagora vedtok ulike tiltak for å begrense forkynnelse av radikale ideologier, deriblant et forbud mot «offentlige religiøse arrangementer som bryter offentlig moral og tradisjoner», men vedtaket spesifiserer ikke et forbud mot bruk av burka. Brudd på de nye reglene vil medføre bøter på opp til 2500 euro, skriver Balkan Insight.

Et forslag om burkaforbud i den nest største byen i Bulgaria, Plovdiv, vil bli votert over på det førstkommende kommunestyremøtet 17.mai.

3 comments to Burkaforbud sprer seg i Bulgaria

Legg inn en kommentar