Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Redusert israelsk turiststrøm gjennom grensen til Egypt

Taba_EilatPå den israelske Rememberance Day i mai nådde ventetiden på Eilat-Taba-grensen (bilde) mellom Israel og Egypt feberaktige høyder, skriver Jerusalem Post. Mange israelere foretrekker de rolige badehotellene på den egyptiske siden av grensen, fremfor den mer stressende atmosfæren i Eilat. Likevel stod oppstyret på grensen i motsetning til det faktum at Sinai-halvøyen som tidligere brakte inn store turistinntekter til Egypt i dag er ganske så tom for turister, skriver avisen.

Terrorisme og generell ustabilitet i Egypt og regionen holder turister borte. En eksplosjon på et russisk fly på vei fra badebyen Sharm el-Sheikh til St. Petersburg drept alle 224 passasjerene, og ødela turismen fra Russland. ikke bare til Sharm el-Sheikh i den sydvestlige enden av Rødehavet. Også hotellene nær den israelske grensen i Taba vrimlet tidligere av russere, som nå holder seg unna.

Antallet turister til Sinai er halvvert til 440 700 i mars i år, sammenlignet med 834 600 i samme måned et år tidligere. I følge telegrambyrået Reuters var de egyptiske turistinntktene i første kvartal 2016 på 500 millioner dollar, mot 1500 millioner dollar året før.

I 2004 ble Hotel Hilton som bare ligger et steinkast fra grensen til Israel utsatt for et terrorangrep, samtidig med liknende angrep mot to andre turistmål i Egypt. Totalt ble 34 personer drept. 12 av dem var israelere. I 2014 ble en buss med sørkoreanske turister sprengt i luften utenfor nabohotellet til Hilton, der Frie Ytringers redaktør hadde bodd bare en måned tidligere. I de siste månedene har Den islamske staten trappet opp sin aktivitet på Sinai-halvøyen, og selv om islamistene holder til nord på Sinai har det rammet dagsturismen og besøkene på «alt innkludert»-hotellene i Taba.

Det israelske nasjonale sikkerhetsbyrået har satt trusselnivået for Sinai til nivå 1, som er den høyeste terrorfaren, og sikkerhetsnivået for Egypt som helhet til nivå 3, som betyr at det finnes en gunnleggende terrorfare. Den islamske staten på Sinai fortsetter å planlegge å gjennomføre angrep med vekt på å kidnappe israelere, mener de israelske sikkerhetsmyndighetene.

Alle disse forholdene har redusert den israelske turiststrømmen til Egypt og Taba, men langt fra stanset den helt. Mellom 2008 og 2013 falt antall mennesker som krysser gjennom Tabagrensen mot Egypt med 55 prosent; fra mer enn 1,4 millioner i 2008 til 779 342 i 2013, og siden har turiststrømmen fortsatt å falle.

Men terrorfaren har redusert prisene og da Jerusalem Post bukket seg inn på et hotell og all-inclusive resorts nær den israelske grensen slapp de unna med å betale rundt 60 dollar for fire dager med to måltider om dagen. I tillegg må israelerne ut med et gebyr ved grensepasseringen på 100 shekel (drøye 200 kr) til Israel og 50 shekel til Egypt.

Billigere luksusferie skal man lete lenge etter, og siden det tross alt er fullt av egyptiske soldater ved grensen, bare noen få hundre meter fra hotellene, er det fremdeles noen israelere som tar risikoen. Området er kjent for sin snorkling, dykking og generelt avslappet atmosfære. Maten er god og utvalget stort. Det kan Frie Ytringers redaktør bekreftet etter besøket i 2014.

1 comment to Redusert israelsk turiststrøm gjennom grensen til Egypt

 • Frp - Torstein

  Vi i Fremskrittspartiet er ikke saa opptatte av Israel.

  Formelt sett saa er vi israelvennlige, fordi vi da kan faa noen ekstra stemmer fra kristne bibel-lesere.
  Men egentlig saa bryr vi oss ikke om det landet der.

  Hvis vi i Frp faar bestemme, saa skal Israel aldri faa en eneste krone av det norske oljefondet.

  Frp foretrekker aa redusere tobakksavgiften i Norge, slik at nordmenn skal faa bedre raad til hoeyere boligstandard.

Legg inn en kommentar