Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Kun en dags arbeid å drifte en barnehage?

BarnehageÅ drive en privat barnehage er nærmest for et hobbyarbeid å regne. Det kreves bare en dags arbeid i uken, eller tilsvarende en 20 prosents stilling, mener Barnehagekontoret i Bærum kommune. Det fremkommer i sakspapirene i forbindelse med at kommunen vil avkorte den kommunale støtten til en privat barnehage. I Private Barnehagers Landsforbund mener man imidlertid at å være eier og driftsleder av en barnehage er mer enn full jobb.

Bærum kommune har kranglet med lederen for de to barnehagene, Stabekk Barnehage og Nordraaksvei barnehage i flere år om det offentlige tilskuddet for et tidligere år. Barnehagekontoret mener det er tatt ut for mye i utbytte. De påpeker blant annet det de mener er det urimelige i at eieren tok ut ca. 70 000 kroner mer enn en gjennomsnittlig norsk arbeidstakerlønn i utbytte fra den ene av barnehagene.

I brev til de to barnehagenes eier skriver Barnehagekontoret at «det å være eier og driver av to familiebarnehager med maksimum åtte barn i hver ikke er en fulltidsjobb,» og vurderer eieroppgavene i hver av de to barnehagene til å «utgjøre ca. 20 prosents stilling».

I Private Barnehagers Landsforbund ristes det på hodet over påstander om at det bare er 20 prosents arbeid å eie og drifte en privat barnehage. Der mener de tvert imot at det ikke er noen «åtte til 16-jobb». Det kreves fullt arbeid fem dager i uken og vell så det. Det er enklere for en kommunal barnehage som kan trekke veksler på kommunen, fremholdes det. I en privat barnehage må ledelsen gjøre alt arbeidet selv, fra å holde orden på papirene til å være vaktmester eller å ha kontakt med de ansatte.

Eierens bemerkning om at det i tillegg til de mange tradisjonelle eieroppgavene også hender at eieren må trå til på gulvplanet i barnehagene når en ansatt plutselig blir syke og ikke kan komme på jobber, avfeies med at det ikke er en oppgave for lederen.

Frie Ytringer har sendt en henvendelse til Barnehagekontoret i Bærum kommune med denne teksten:

«Først og fremst stusser vi over hvor lite arbeid dere mener det er å eie og å være ansvarlig for driften av en privat bedrift, i dette tilfellet en barnehage, inkludert å måtte trå til med «grasrotarbeid» i barnehagene ved sykdomsfrafall. Bare å lese seg gjennom og å forsøke å forstå og svare på henvendelser fra kommunen av denne typen er jo ekstremt tidkrevende.

Jeg antar at det også må ha vært krevende for dere å utarbeide alle disse dokumentene.

Mitt spørsmål er: Hvor mange arbeidstimer mener dere at Bærum Kommune samlet har brukt på denne saken over tid? Og hvor store er utgiftene forbundet med dette arbeidet dersom det regnes ut i form av lønnsutbetalinger til de ansatte som har arbeidet med saken, samt alle andre mulige utgifter i forbindelse med dette arbeidet?

Siden dere jo krever regnestykker fra eieren av barnehagene som skal dokumentere hennes arbeidstidsbruk i driften av barnehagen forventer jeg at dere kan lage et regnskap som dette uten at det er for mye arbeid for dere. Regner derfor med raskt svar.»

Mailen ble sendt for over en uke siden og vi har foreløpig ikke hørt noe fra kommunen.

6 comments to Kun en dags arbeid å drifte en barnehage?

 • Anonym

  Det fremgår av artikkelen at det er inntil 8 barn i hver barnehage. Om vi legger reglene for kommunale barnehager i Oslo til grunn, betyr det 2-3 ansatte per sted som jobber på «gølvet»; ser etter barna.

  Hvilke gjøremål har eieren og lederen daglig som tar mer enn en time eller to? I enkelte kommuner har én assistent ansvar for 16 barn.

  • Anonym: Jeg vil tro at de som best kan vurdere hvor mye tid eieren av en barnehage trenger for å drifte og ha ansvaret for barnehagen er Privat Barnehagers Landsforbund. De vil sikkert også kunne fortelle deg hvilke oppgaver en eier har. Det fremgår av artikkelen at de mener at det å ha ansvaret for en bedrift av denne typen krever fullt arbeid hele uken, og enda litt mer. Både din kommentar og Barnehageavdelingen i denne kommunens vurdering bærer tydelig preg om manglende innsikt i hva det innebærer å være private næringsdrivende og bedriftsleder.

 • Anonym

  må få lov å redigere kommentar…

  «men denne gullkalven(les utbytte) som danses rundt….»

  osv..

 • Simonsen fortjener sin stortingspensjon

  Jan Simonsen fortjener sin stortingspensjon til fulle, og dertil gir han generøst store deler av pensjonen sin til en lutfattig palestinsk familie. Til takk for at du daglig spammer ned bloggen til Simonsen med flere dusin tullekommentar, så unner du ikke engang den gamle mannen pensjon. Du burde skamme deg, men du har vel ikke evne til det.

Legg inn en kommentar