Søk

Siste kommentarer

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Iowa boikotter boikott-bevegelsen

Iowa2Flere amerikanske delstater og også europeiske byer har det siste året vedtatt lover for å motvirke boikottaksjoner mot israelske firmaer. Onsdag kom turen til Iowa. Med 38 mot 9 stemmer vedtok delstatens senat (bilde) en lov som setter den anti-Israelske «Boikott, salg og sanksjonsbevegelsen» (BDS) kraftig på plass, skriver Jewish Business News.

Den nye loven vil blant annet forby delstaten å investere i selskaper som deltar i boikottaksjoner mot Israel eller «territoriene kontrollert av Israel.»

«Denne loven sikrer at staten Iowa ikke vil støtte de som deltar i kampanjer drevet av intoleranse og antisemittisme, som «Boikott, salg og sanksjonsbevegelsen», sier Peggy Shapiro i organisasjonen StandWithUs. «Vi ønsker velkommen det faktum at Iowa har fulgt etter Illinois, South Carolina, Florida, Arizona, og nesten 20 stater som enten har planlagt eller innført lignende lovgivning som avviser boikottkampanjen,» legger hun til.

Tre senatorer var fraværende da vedtaket ble gjort. Alle de ni som stemte imot kom fra det demokratiske partiet som kontrollerer senatet i delstaten med et flertall på 26 mot 24. Det var med andre ord både republikanere og demokrater som stemte for forslaget. Den nye loven er nå vedtatt både av Representantenes Hus og senatet i Iowa. Representantenes Hus vedtok loven tidlig i april med 70 mot 24 stemmer.

Omtrent samtidig gjorde Florida et liknende vedtak. Lovverket i Florida sier at «State Board of Administration» skal identifisere alle selskaper som boikotter Israel eller er engasjert i en boikott av Israel. Statlige organ eller lokale offentlige enheter kan ikke kontrahere varer og tjenester som overstiger en viss mengde dersom selskapet har blitt plassert på «Boikott Israel»-listen.

I Europa har Paris kommune gjort det klart at kommunen ikke vil
ha noe samarbeid med boikott-Israel organisasjoner, og vedtok i mars i år et lovforslag som forbyr kommunale organer fra å delta i boikottarrangementer, eller samarbeide med boikottbevegelsen eller andre grupper som boikotter israelske produkter, ifølge Israel Hayom.

«Paris kommune fordømmer boikott av Israel, motsetter seg ethvert initiativ til å isolere Israel, og sier klart og tydelig at vår forpliktelse er å fremme en ikke-voldelig løsning på den israelsk-palestinske konflikten gjennom å styrke våre bånd med israelske og palestinske byer,» het det i en pressemelding fra den franske hovedstadens administrasjon.

Lovforslaget ble støttet av det franske republikanske partiet. I en uttalelse etter avstemningen uttaler partiet at boikottbevegelsens arbeid er «uberettiget» og kompromitterer en nær alliert av Frankrike. «De splittende og hatefulle » aktiviteter til boikottbevegelsen undergraver fredsarbeidet heller enn å fremme det, og boikott-tiltak «har ingen plass i Paris», het det i uttalelsen fra partiet.

1 comment to Iowa boikotter boikott-bevegelsen

Legg inn en kommentar