Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Tok et oppgjør med Solveig Horne

Jan_simonsen5-150x150333Tålmodigheten med barneminister Solveig Horne begynner å renne ut for mange av de fortvilte ofrene for det norske barnevernet og andre som ser hvilke konsekvenser barnevernets avgjørelser ofte har for de enkeltindividene som rammes.  I går demonstrerte flere hundre mennesker foran Stortinget. De gikk i tog, og det ble holdt appeller både av advokater, andre fagfolk, politikere og ofre.

Mest inntrykk gjorde nok en kort appell fra en liten jente som fortalte om hvor tungt det var å miste sin venninne som for to år siden ble tatt av barnevernet og plassert hos en fosterfamilie langt vekke. Når barn blir fjernet fra sine foreldre blir de ofte også fjernet fra venner, besteforeldre, tanter og onkler. Det illustrerte den lille jenten gjennom sitt appell.

Frie Ytringers redaktør og tidligere stortingsrepresentant Jan Simonsen tok et hardt oppgjør med statsråd Solveig Horne og hennes statssekretær Kai-Morten Terning.  Han var opprørt over sendrektigheten i hennes arbeid med barnevernet. I desember i fjor sendte Solveig Horne ut en pressemelding der hun lovet at departementet skulle gjennomgå en rekke tidligere barnevernssaker for å finne ut hva som kunne gjøres annerledes og bedre. Simonsen regnet med at arbeidet ville starte umiddelbart og være ferdig i løpet av noen uker.  Men fem måneder senere var Solveig Horne ikke kommet lengre enn til å bestemme seg for hvem som skulle lese gjennom sakene og foreta vurderingen. Og Kai Morten Terning har tidligere skrevet at arbeidet vil ta minst et par år.  Ikke akkurat handlekraft, mente Simonsen. Og handlekraft trengs.

Statssekretær Kai-Morten Terning klager stadig til avisene at han får vondt i magen over det han mener er usaklig kritikk av barnevernet internasjonalt. «Det bør han ikke få. Usaklig kritikk kan han jo bare lukke ørene for. Det er den saklige krikken av barnevernet som bør bekymre statssekretæren. Det er den han bør få vondt i magen av. Han bør få vondt i magen av å vite at hundrevis av barn blir ødelagt av barnevernet hvert år.  I 2014 ble over 1600 barn fjernet fra sine foreldre. 4-5 hver dag, året rundt. De blir stanset på vei hjem fra skolen av fremmede mennesker, dyttet inn i fremmede menneskers biler og kjørt til oppbevaring hos vilt fremmede mennesker. De blir traumatisert, Kai-Morten. Kanskje ødelagt for livet. Det er det du og din statsråd, Solveig Horne, bør få vondt i magen av,» sa Simonsen i sin appell.

«Det er barn som er tilbakelevert til sine foreldre som sier de er redde hver gang det banker på døren. De frykter barnevernet. Det burde dere få magesjau av. Kai-Morten. Dere burde få vondt både i magen og hodet og i samvittigheten av å vite at barnevernet ødelegger barn og dytter foreldre utfor stupet.  Det finnes foreldre som ikke makter å leve lenger når de mistet det kjæreste de eier. De tar sine egne liv. Og det finnes foreldre som var lettere rusavhengige da barnet deres ble tatt, og som er blitt tunge narkomane etterpå, fordi de ikke lenger føler de har noe å leve for. Det Kai-Morten Terning og Solveig Horne, burde dere få vondt i hele kroppen av å vite,» fortsatte han.

En annen av appellantene var dr. scienc Åge Simonsen, som tidligere var medlem av et kontrollutvalg i Bergen kommune for sosiale saker, og i den anledningen leste gjennom en stor mengde avgjørelser i barnevernssaker.  «Barnevernsutredninger er ofte i stor grad basert på synsing og ikke fakta», sa han, og mente også at rettsikkerheten i barnevernssaker er underminert av dårlig saksbehandling og uetterretteligheter i saksdokumentene. «Åpenbar sladder, som ikke kan etterprøves, forekommer i mange rapporter,» sa han, og nevnte eksempler som: «tante mener å ha hørt…», «Dette baserer seg på hva hun har hørt fra andre foreldre…».

Også i Trondheim var det demonstrasjoner mot brnevernet i går. Der holdt Rune Fardal og Jane Kiles appeller:

7 comments to Tok et oppgjør med Solveig Horne

 •   
  Ikke bare har det tatt Solveig Horne 5 måneder å få fingen ut og bestemme hvem som skal «granske» tidligere barnevernssaker. Hun er kommet til at det er Helsetilsynet som skal granske!

  Og så vil «mandatet» foreligge til høsten, visst?

  Javel ja, statsråd. Helsetilsynet er jo den instansen som fra før av har ansvaret for tilsyn med barnevernet. Så nå skal de granske sitt egen tidligere tilsyn? ….. Sannsynlige forutsigelser om resultatet er ikke særlig vanskelige å komme med.
   

 • Ragnvald Bjørgaas Petersen

  Så langt jeg kan se, er ikke Solveig Horne sen når det gjelder barnevern. Hun har fått gjort ganske mye, ganske raskt. Alt hun har gjort, har imidlertid gitt oss mer av dagens barnevern, og med økte fullmakter. Granskningen som Helsetilsynet skal foreta, er i realiteten en gransking av barnevernssystemet, foretatt av systemet selv, ettersom Helsetilsynet allerede er involvert som klageorgan og tilsynsinstans for barneverntjenestene i Norge. Det vil være vanskelig for Helsetilsynet å konkludere med at deres egen funksjon som kontrollorgan har vært for dårlig. Vi kan altså ikke forvente all verdens av denne granskingen. Oppsummert kan man si at de endringene som har skjedd, ikke på noen måte retter seg etter den aktuelle kritikken, og at det heller ikke er utsikter til denne typen endringer under Horne.

 • Jasper

  Another interesting article — I have doubts if I understood it correctly by Google Translate:

  https://www.fo.no/nyheter/regjeringen-vil-endre-barnevernet-article12161-1064.html

  • Tusenkunstner

   Move on, look forward in your life. Theres still things to be happy about. Dont go so deeply in your problems with the BV. Move on, look forward.

   • Jasper

    I was shocked to learn that children cry for their parents and the child welfare system does not hear them, and even courts do not hear them in many cases.
    I cannot pretend I have not learned about those cries. Not only the Bodnariu children crying.

    My purpose with comments have not changed and it is the same purpose why I have participated in the protests:
    to help Norwegian people to deal with those children’s cries.
    In this case the blog comment seems to be a good medium to call for Jan Simonsen’s and Marianne Haslev Skanland’s attention on this article and also to contribute to the debate. That is very little I can do to help those children deprived of their parents, and my conscience says that Bodnariu case was just the tip of the iceberg and I should take this small step.

Legg inn en kommentar