Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Årsdag for studentmassakren på Tiananmen Square

Beijing_massakre2Mellom 15. april og 4. juni 1989 det ble avholdt omfattende demonstrasjoner av studenter og arbeidere på  Tiananmen Square (Den Himmelske Freds Plass) og tilhørende områder. Selv om protestene manglet en samlet ledelse var kravene økt demokrati og frihet, og kritikk av korrupsjon innen det regjerende kommunistpartiet.

Demonstrasjonen ble slått ned av militære styrker og flere hundre mennesker omkom. Den kinesiske regjeringen anslo antall døde til 2-300, avisen New York Times oppga 4-800 mens de demonstrerende aktivistene mente rundt 2-3 tusen mennesker ble drept.

Etter at demonstrasjonene var slått ned gjennomførte den kinesiske regjeringen en arrestasjonsbølge for å undertrykke demonstrantene og deres støttespillere, stengte utenlandsk presse ute fra landet og innførte streng sensur rundt det som hadde skjedd. Nøyaktig slik kommunistregimet også har gjort ved senere massakrer, som massakrene på fredelige demonstranter i Urumchi i Øst Turkistan i juli 2009.

I de 27 årene som i dag er gått siden massakren har Kina innført markedsøkonimiske reformer, men beholdt det brutale ettpartidiktaturet. Undertrykkelsen av det kinesiske folket er sågar skjerpet kraftig i de siste årene etter at den nåværende presienten Xi Jinping overtok makten.

De kinesiske myndighetene anholdt i 2014 flere talspersoner for større borgerlige rettigheter enn noen gang siden midten av 1990-tallet, skrev New York Times i fjor, med refereranse til en rapport fra Chinese Human Rights Defenders.

Ifølge rapporten fra de kinesiske menneskerettighetsforkjemperne slås det spesielt ned på personer som mistenkes for å være medlemmer av uavhengige organisasjoner som ikke kontrolleres av de kinesiske myndighetene. De arresterte blir ofte fengslet uten formelle siktelser. Rapporten dokumenterer at president Xi Jinping startet en vedvarende aksjon mot uavhengige demokratiforkjempere da han kom til makten i 2013.

Legg inn en kommentar