Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

15 år siden diskotekdrapene i Tel Aviv

Terror_discoIsraels uvenner i Norge kritiserer ofte sikkerhetsgjerdet som er bygget mot de palestinsk styrte områdene på Vestbredden av Jordanelven. Gjerdet har gitt palestinere som jobber i Israel en noe lengre reisevei til arbeidsplassene sine, men har samtidig gjort livet tryggere for alle som ferdes i Israel. Hvorfor ble det bygget? Forklaringen ligger 15 år tilbake i tid. Onsdag forrige uke var det 15 år siden 21 unge israelere brutalt ble myrdet i en diskotek kø i Tel Aviv, 120 ble såret.

Det skjedde da en selvmordsbomber sprengte seg selv utenfor et diskotek i nærheten av Tel Avivs Dolphinarium langs strandpromenaden like før midnatt 1.juni 2001. Mange unge israelere stod i kø foran diskoteket da den palestinske terroristen detonerte bomben som var festet til kroppen hans. Den eksplosive ladningen inneholdt et stort antall metallgjenstander designet for å øke omfanget av skadene.

De fleste av de drepte var ungdommer fra det tidligere Sovjetunionen som hadde planlagt å delta på en dansefest på Dolphin disco. Andre som hadde ventet i kø for å komme inn på den tilstøtende nattklubben, kalt Pacha, ble også rammet av eksplosjonen. En gruppe som kalte seg «Det palestinske Hizbollah» tok på seg ansvaret for angrepet. 17 mennesker ble drept umiddelbart i selvmordsangrep, og fire døde senere av sine sår.

Den grusomme udåden var langt ifra det eneste terrorangrepet som rammet Israel for 15 år siden. I august ble det sprengt en bombe i Sbarro Pizza i Jerusalem, der 15 mennesker ble drept.
27 mars året etter ble en bombe sprengt under en jødisk påskefeiring på Park Hotel i Natanya. 30 sivile gjester ble drept og 140 skadet, enkelte av dem var Holocaust-overlevende. I Haifa ble en buss sprengt i luften. Nesten 1000 israelere ble myrdet av palestinske terrorister fra Gaza og Vestbredden før Israel satt opp sikkerhetsgjerdet som radikalt har redusert terroren de siste årene. Til stor protest fra den norske venstresiden.

3 comments to 15 år siden diskotekdrapene i Tel Aviv

Legg inn en kommentar