Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Jubler over terror

Terror_Tel_AvivTo væpnede menn åpnet ild i Tel Aviv i tirsdag kveld forrige uke,  drepte fire og såret mange andre. I følge Times of Israel hevder Hamas at de væpnede mennene var medlemmer av deres organisasjon. Hamas hyller angrepet som «heroisk» og sier  at «dette er den første overraskelsen i vente for den sionistiske fienden under Ramadan», som begynte forrige uke. Terrorangrepet ble feiret flere stedet på Vestbredden og Gaza.

 I følge Reuters ble det onsdag registrert feiring med fyrverkeri. Enkelte steder sang folk i gatene og viftet med flagg. I byen Tulkarem delte palestinere ut godteri til forbipasserende biler, ifølge Israel National News. En vanlig måte å markere «lykkelige» hendelser på i dette området.

I forbindelse med Ramadan lettet Israel på reiserestriksjonene for palestinere på Vestbredden og Gaza og innvilget mange visum for palestinere som har slektninger i Israel, slik Israel vanligvis gjør i forbindelse med de muslimske fastemånedene. Terroristene som slo til i Tel Aviv var kommet fra Hebron på Vestbredden. Det førte til at det israelske militæret torsdag opphevet tillatelsen for 83.000 palestinere til å besøke Israel og sa det ville sende hundrevis flere soldater til det okkuperte Vestbredden.

En liknende situasjon oppstod i fjor. Da tillot Israel mange palestinere fra Vestbredden å besøke Israel, under forutsetning av at ingen misbrukte lettelsene i restriksjonene til å begå terror. Allerede den første fredagen ble imidlertid en israelsk politi angrepet med kniv i Jerusalem, og beviste hvilken risiko Israel tar ved å tillate mange palestinere uten tilknytning til Israel å besøke landet. Også da ble resultatet at visumstillatelser måtte trekkes tilbake.

Mens det amerikanske utenriksdepartementet i forsiktige ordelag kritiserte Israels beslutning om å gå tilbake til vanlige reisebestemmelser til og fra Vestbredden, var det republikanske partiets presidentkandidat Donald Trump blant de som ikke jublet over terrorangrepet. Han gikk umiddelbart ut med en knallhard fordømmelse.

«Jeg fordømmer, i det sterkeste , den opprørende terroristskytingen som tok livet av minst fire uskyldige sivile og såret minst 20 andre i Tel Aviv i går,» skrev Trump i et Facebook-innlegg. Selv om etterforskningen fortsatt pågår og det derfor ikke er klarlagt hundre prosent hvem som stod bak mente Trump at det var «avskyelig» at den palestinsk terrorgruppen Hamas hadde kalt angriperne helter.

«Det amerikanske folk står sterkt med Israels folk, som har lidd altfor lenge fra terrorisme. Israels sikkerhet er et spørsmål av største betydning for meg, og det amerikanske folk,» skrev han.
I internasjonale medier og blant Israels fiender også i Norge har det vært vanlig å gi Israel skylden for palestinernes terror. Det skjedde også forrige uke. Blant annet gjennom reportasjen fra NBC. TV-selskapets reportere Ayman Mohyeldin og Martin Fletcher laget denne reportasjen, der palestinernes frustrasjoner over okkupasjonen av Vestbredden ble brukt so legitim unnskyldning for å drepe uskyldige mennesker:

 

10 comments to Jubler over terror

 • IngerLise,Sola

  Er det ramadan nå? Da er vel Jan Simonsen med sine venner i Palestina og faster?

  Hvordan strategi skal du ha i år, Simonsen?

  Du fastet vel under ramadanen i fjor eller sprakk du?

  Mener å huske at du klarte å faste under hele ramadanen?

  • Inger Lise: Selvsagt er jeg i Israel nå. Jeg drifter Frie Ytringer delvis fra leiligheten til gode palestinske venner utenfor Ramallah, og delvis fra den nydelige hagen til den tyske kirkens hotell i Gamlebyen i Jerusalem. Og siden jeg bor privat hos muslimer prøver jeg å følge deres skikker. Så jeg faster i år også. Jeg fastet i fire uker i fjor, og sprakk ikke.

 • Anonym: Det dreier seg ikke om religion. Alle mine palestinsk venner vet at jeg er kristen. Jeg går selvsagt ikke i moskeene for å be. Men å la være å spise og drikke på dagtid kan vel hvem som helst gjøre uten at det er et religiøst signal. Det dreier seg for meg om alminnelig høflighet. Jeg er på besøk hos venner som ikke spiser verken frokost og lunsj, men har festmåltider om kveldene. Det ville vært udannet av meg å tygge i meg god mat og drikke i deres påsyn under deres fastemåned. Og det er morsomt for meg å finne ut hvordan fasten deres fungerer og vise at jeg kan klare de samme som dem.

 • Anonym

  Jan Simonsen
  jeg spør deg direkte:
  hvis dine muslimske venner kunne lese dine nedlatende
  tråder om palestinere på sitt morsmål.
  Hvor mange venner hadde du da hatt i Ramallah for eksempel?

  Referer du noen gang dine tråder overfor disse «vennene» dine?

  eller en mere potensiell pervers tanke
  sitter du kanskje i en israelsk bosetting
  og faker ett eller annet om disse angivelige muslimske vennene dine?

 • Erzo: Begynner du å spamme kommentarer igjen må jeg fjerne alle dine kommentarer, i stedet for å svare på dem. Bare som en ny advarsel. Da sletter jeg også denne. I det siste har du gått over alle støvleskaft.
  For å svare på ditt spørsmål: Det er ikke slik at alle palestinere hater jøder. De jeg kjenner misliker palestinsk terror like mye som meg. Både av menneskelige grunner og fordi de jo lever av turisme. Og turistene skremmes vekk av terroren. De kjenner veldig godt til mine politiske meninger og min religiøse tro, og har sett mange bilder av meg sammen med Netanyahu. for meg virker det som om du har fordommer mot palestinerne. Det er ikke slik at det ikke finnes tolerante, gjestfrie og gode palestinere. De finnes det mange av.
  dessverre finnes det også de som er onde. Og de ødelegger for alle.

 • Anonym

  ok
  Simonsen.
  Du er selvsagt moderator på din egen blogg..
  det må jeg akseptere.

  Men spørsmålet gjenstår:

  Innvier du dine palestinske muslimske venner i dine
  refleksjoner som du ytrer på Frie Ytringer?

  • Erzo: Det svarte jeg nettopp på. De vet godt hva jeg mener er til det beste for palestinerne. Det diskuterte jeg senest for en time siden med en god palestinsk venn av meg.

 • Goggen

  Gratulere med dagen Donald Trump.

Legg inn en kommentar