Søk

Siste kommentarer

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Til Israel igjen

jan21-150x150De neste ukene vil det meste av det jeg produserer for Frie Ytringer bli skrevet her hvor jeg sitter akkurat nå: I hagen til «Lutheran Guesthouse» i hjertet av Gamlebyen i Jerusalem. I reklamebrosjyren for hotellet, som holder høy standard, står det at hotellet ligger i kort avstand fra både Gravkirken (The Church of the Holy Sepulchre), klagemuren og Klippemoskeen. Og det er mer enn sant.

Kortere vei til samtlige av disse tre religiøse stedene kan du ikke finne fra noe annet hotell i Jerusalem.

Hotellet, som av gammel tradisjon kaller seg et gjestehus, ble bygget i 1927 av en kjent tysk arkitekt, dr. Conrad Schick med gamle steiner fra det tolvte hundreåret. Det ble donert til «the Order of St. John» i 1948, og først brukt til et sykehus for øyenlidelser. Fra 1964 har bygningen vært brukt til gjestehus/hotell, og eies av den tyske lutherske kirken, som også eier den berømt «tyske kirken», Church of the Redeemer, bygget av den tyske keiser Otto på 1800-tallet. Den er plassert bare to-tre minutters gange fra Gravkirken.

Det mest fantastiske med Lutheran Guesthouse er imidlertid ikke hotellets historie og plassering i en rolig sidegate midt i den støyende Gamlebyen, med korte avstander til severdighetene og en fantastisk utsikt over Gamlebyen, men den blomstrende paradisiske hagen. Og det er altså her jeg sitter og skriver på artikler for Frie Ytringer i dag og i dagene fremover. Delvis her, og delvis hjemme hos palestinske venner på Vestbredden. Der får jeg jobbet litt om kveldene. Da kan jeg også kose meg med en kopp te eller kaffe. Det kan jeg ikke her jeg sitter nå.

Ikke fordi det ikke er en liten bod i hagen hvor det er mulig å kjøpe både øl, vin, kaffe og te. Men fordi jeg igjen havnet i Israel midt i den muslimske fastemåneden Ramadan. Jeg lovet mine venner å forsøke å følge reglene, for å vise vertsfamilien min respekt. «Du må gjerne gå til det jødiske kvartalet og både spise og drikke. Det er ikke sunnt for en gammel mann å ikke drikke når det er 35 varmegrader i skyggen. Selv eldre muslimer kan drikke vann eller spise dersom fasten går ut over helsen,» fortalte de meg. Men jeg er litt standhaftig. Vil prøve å vise at jeg klarer det samme som dem. Så får vi se når fastemåneden er slutt, og jeg har gått opp eller ned i vekt. For det spsises jo godt på kveldstid.

Men artikler på FY blir det uansett, lagt ut på litt andre tider enn normalt de siste ukene, så lenge ingen forsøker å ødelegge siden igjen. Det har vært flere slike forsøk i det siste.

12 comments to Til Israel igjen

 • Goggen

  Gratulere med dagen Donald Trump.

 • Goggen: Jeg legger ut en sak om Trump i morgen.

 • Fjodorov

  Pass på å spise massevis av ferske grønnsaker særlig tomater er bra!

  • Absolutt: Israel har ifølge WHO det femte sunneste kostholdet blant alle land i verden, og det sunneste i den vestlige verden, mye takket være den omfattende bruken av grønnsaker og frukter.

 • Hjørdis

  Jeg leste i en annen kommentar på denne bloggen at Jan Simonnsen hadde reist ned til palestian for å feire ramadan, for å faste og for være med muslimske venner.

  For meg som snart blir 80 år er dette vanskelig å forstå. Jeg har vært i Jeruslam for 8 år siden med MIFF og den gangen kjørte vi forbi militærsperringene mellom Israel og på den muslimske siden hvor Jan simonsen bor, og guiden vår fortalte oss at det kunne ta mange timer for muslimer å komme inn i Israel. Hvordan kan Simonsen kalle dette en ferie? samtidig må jeg si at når Jan Simonsen velger å bo med hamas terrrorister , handle mat i hamasland og leve i hamasområder så er Jan Simonsen med på å støtte terror….hvordan kan jeg si det??? Jo det kan jeg fortellle dere alle sammen, muslimer i disse områdene er forpliktet til å gi 10 prosent av alle inntekter til hamas styrte moskeer .

  alle i vår menighet ber for Simonsen, i hvertfall oss fra Jæren og Rogaland, men jeg tror ikke han vil bli bønnhørt..

  • Hjørdis. Her tar du alvorlig feil. 1: Jeg har selvsagt ikke reist til Israel for å faste eller feire ramadan. Det var tilfeldigvis fastemåned da jeg kom hit. 2: De siste årene har det tatt ca. en halv time å kjøre fra mine venners hus på den palestinske siden av sikkerhetsgjerdet og inn til deres arbeidsplass i Gamlebyen i Jerusalem. Det er like mye trafikk i Oslo på morgenen. Selve grensepasseringen tar vanligvis 3-4 minutter. Men det kan oppstå problemer enkelte dager dersom det er rykter om planlagte terroraksjoner og samtlige biler blir kontrollert. I det store og hele kan imidlertid ikke palestinerne klage. Sikkerhetsgjerdet har dessuten gitt økt sikkerhet og mindre terrorisme, og dermed flere turister og økt salg i deres butikker.
   3: Hamas styrer sikkert moskeene i Gaza, men ikke på Vestbredden, og mine venner betaler så vidt jeg vet ikke faste bidrag til noen moske.
   4: Mine venner er ikke Hamas-terrorister, og er sterkt imot enhver form for terror, både av menneskelige grunner og av økonomiske. Enhver er seg selv nærmest, og terrorisme ødelegger for omsetningene i suvenir-butikkene.

 • Elinor

  God ferie. Det sitter i hvert fall et menneske her i Norge som (misunner deg litt), men høsten kommer og da reiser jeg.

 • Anonym

  Herr Jan P Simonsen

  Det er feil i overskriften din.

  Forleden dag sa du at du bodde med dine venner i Palestina, og så vidt jeg vet er ikke det Israel.

  Bytt overskriften din til: TIL PALESTIANA IGJEN FOR Å FASTE UNDER RAMADANEN

  • Anonym: Jeg har ikke reist til Israel for å faste, men tilfeldigvis var det ramadan da det passet for meg å besøke mitt favorittland. Jeg sover både på Vestbredden og i Jerusalem. Men hele dagene oppholder jeg meg i Jerusalem (med noen stikkturer til andre israelske byer). Så vidt jeg vet tilhører hele Jerusalem Israel, og bør forøvrig gjøre det for alltid.

 • Anonym

  Nydelig bilde av Jan Simonsen i artikkelen.

 • Runo

  Jeg misliker sterkt Simonsens bruk av ordet Palestina
  Hvis du i det hele tatt ønsker å bruke ordet Palestina i sammenheng med muslimer på Vestbredden, og Gaza,bør du betegne dem som Palestinaarabere.
  Ordet Palestina, ble først brukt av Herodot.
  Sitat fra Wikipedia på engelsk

  The first clear use of the term Palestine to refer to the entire area between Phoenicia and Egypt was in 5th century BC Ancient Greece, when Herodotus wrote of a ‘district of Syria, called Palaistinê» in The Histories.

  Betegnelsen Palestina, som hjemland for jødene, ble brukt av Arthur Balfour og i forbindelse med San Remo konferansen og deretter i opprettelsen av det britiske mandatområdet for Palestina.Hele tiden er det snakk om jødenes hjemland. Ordet Palestina ble kuppet av PLO i 1964
  i deres såkalte «charter» og videre i 1988 i PLOs
  såkalte «uavhengihetserklæring».
  Dessverre ble Israelerne mer eller mindre tvunget av verdenssamfunnet, til å inkludere PLOs såkalte «charter» og «uavhengihetserklæring» i Oslo avtalen.
  Disse to tullballvedtakene, er grunnlaget for dagens misbruk av ordet Palestina. Saken blir ikke bedre av at PK pressen og Israelhaterne systematisk misbruker
  denne betegnelsen.

  • Runo: Du har sikkert et poeng her. Ordet Palestina kan misoppfattes som navnet på et land, som jo ikke eksisterer. Men jeg bruker gjerne ordet «palestinere», fordi det for meg og vel også i normal språkbruk, betyr en araber som er bosatt på et spesielt område. Som journalist forsøker jeg å bruke de ordene og uttrykkene som folk forstår. Og jeg tror vel at «palestiner» vil bli oppfattet riktig av leserne. Når det gjelder palestinere bosatt i Israel som israelske statsborgere forsøker jeg helst å bruke betegnelsen «israelsk araber».

Legg inn en kommentar