Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Klare for levering i desember

KampflyIsrael har bestilt flere avanserte F-35 jagerfly fra Lockheed Martin, og de første flyene vil bli levert i desember. Det sa firmaets visepresident Gary North under en nasjonal sikkerhetskonferanse i Tel Aviv nylig. Chief of Staff i det israelske flyvåpenet, Tal Kalman, talte også på konferansen og tilbakeviste rykter om forsinkelser.

«Dette flyet er bedre enn andre fly på markedet og prisen er mindre enn noen av de andre flyene som er tilgjengelige. Flyets programvare, som fortsatt er under utvikling, er et sprang fremover fra våre nåværende fly,» sa han.

Det israelske forsvarsdepartementet kunngjorde i mars i fjor at det var inngått en avtale om kjøp av14 neste generasjons F-35 stealth fighter jagerfly for 2,8 milliarder dollar, i tillegg til de 19 flyene Israel gjorde avtale om å kjøpe i 2010. Den siste avtalen med Lockheed Martin Corp inkluderer også en opsjon for 17 flere fly i fremtiden.

Andre aspekter ved avtalen innebar logistisk infrastruktur, reservedeler og opplæring. Etableringen av F-35-relatert infrastruktur i Israel ventes å bringe titalls millioner shekel til den lokale luftfartsindustrien.

I Israels avtale er det også med at Israel skal produsere hjelmer og vinger til flyene. I 2013 bekreftet det norske forsvarsdepartementet i en mail til Dagen at både at norske kampflyvere i fremtiden vil benytte seg av israelske hjelmer, og at det er muligheter for at norske jagerfly har israelsk produserte vinger, men avkrefter at israelske jagerfly vil bruke norsk produserte missiler. Årsaken er at også Norge har bestilt denne typen fly.

I forsvarsdepartementets mail til Dagen vektlegges det at israelske arbeidere ikke vil bidra i produksjonen, siden hjelmene produseres og utvikles i USA, men forsvarsdepartementet bekrefter at det israelske selskapet Elbit Systems er ansvarlig for produksjonen i samarbeid med det amerikanske selskapet. Det er dermed dekning for å si at hjelmene er israelske.

Norske fly kan også komme til å bruke vinger som er produsert av et israelsk selskap, sågar i Israel. Det israelske selskapet Israel Aerospace Industries har inngått en kontrakt med Lockheed Martin, og skal produsere vinger for de ny F-35-jetflyene som også Norge har kjøpt. Selskapet skal produsere 811 par vinger for F-35, og har allerede begynt arbeidet med infrastruktur og produksjon.

Men det israelske selskapet er bare en av flere produsenter av vinger for F-35, og det norske forsvarsdepartementet skriver derfor til Dagen at det følgelig ikke er gitt at vingene vil bli plassert på fly som vil bli levert til Norge. Forsvarsdepartementet utelukker med andre ikke at det kan skje, men slår fast at det ikke er sikkert.

1 comment to Klare for levering i desember

  • Anonym

    Jaja, kanskje noen listige forretningsmenn kan selge de ubrukelig jagerflyene våre til Israel. Ettersom Israel oppruster så fælt…

Legg inn en kommentar