Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Demokratiske kurdere kjemper mot prestestyret i Iran

Iran4Siden våren har kurdere i den iranske delen av Kurdistan igjen begynt med væpnet kamp mot det iranske skrekkregimet til til det sjamuslimske prestestyret. Kampene skjer i følge Fox News i regi av det kurdiske demokratiske partiet i Iran (KDPI). Det har i det siste vært daglig kamper mellom det islamsk regimet og peshmerge, de militære kurdiske styrkene i Nord Irak.

Den egelske nettavisen Rudaw, som drives av Rudaw Media Company i Erbil, hovedstaden i den autonome kurdiske regionen av Irak, meldte søndag om at
Iran har begynt beskytningen inne i Kurdistan-regionen under påskudd av tilstedeværelsen av styrker og baser som tilhører kurdiske demokratiske partiet Iran. Fem sivile har blitt såret i angrepene, inkludert tre barn. Fox News bekrefter opplysningene.

En kurdisk talsmann forteller til Rudaw at «iranske bombardement av grenseområdene i Kurdistan-regionen har såret to barn, en kvinne og en mann.» Deres skader er ikke kritisk, og de er nå i en god helse,» legger han til. Han forteller også at en rekke ambulanser og en førstehjelpspersonell stormet til grenseområdene hvor angrepene fant sted, for å hjelpe folk som angivelig rømmer regionen på grunn av det intense bombardementet.

En Rudaw-korrespondent rapporterer at fem eller seks bomber ble sluppet i løpet av ett minutt søndag morgen noen få kilometer innenfor grensene til den kurdiske regionen i Irak. Beskytningen har skremt den lokale befolkningen. Iran har beskutt flere grenseområder med artilleri. I et tilfelle ble to gjetere skadet. Beskytningen har forårsaket flere større branner i områder der jordbruk er den dominerende næringen.

Et vitne i området rapporterte om at et iransk militært helikopter fløy svært lavt langs grensen. Det antas at flyet ga informasjoner til styrker på iransk side av grensen før avfyringen artilleri inn i Kurdistan-regionen. Tyrkia har tidligere flere ganger skutt inn i det kurdiske området, målrettet mot Det kurdiske arbeiderpartiet, PKK, men dette skal være første gang på 10 år at Iran angriper grenseområdet med artilleri.

I følge den amerikanske tenketanken Clarion Project har Det Kurdistans Demokratiske Partiet i Iran (PDKI) bekreftet at seks av deres krigere ble drept i en kamp med den iranske revolusjonsgarden, presteregimets elitesikkerhetsstyrke. PDKI hevder at deres geriljastyrker ble beskutt først i byen Shno i det nordvestlige Iran. Regimet i Iran har også bekreftet kampene, skriver Clarion Project.

Det kurdiske partiet ble stiftet i 1945 og er i dag ledet av Mustafa Hijri, som sier deres mål for det iranske Kurdistan er å «bli et fyrtårn av demokrati for regionen.» Det kurdiske demokratiske partiet følger en sekulær-demokratisk ideologi og har anslagsvis 2.000 krigere i grenseområdet mellom Iran og Irak.

Qarani Qadiri, en politisk analytiker fra iransk Kurdistan, mener at sammenstøtene markere «begynnelsen på en ny modell av væpnet kamp» fra kurderne mot regimets styrker i byene, i tillegg til fjellene hvor sammenstøtene normalt skjer.

Kurderne utgjør ca 15% av befolkningen i Iran, men de er konsentrert langs den vestlige grensen, noe som i følge den amerikanske tenketanken gir dem en demografisk fordel over det upopulære regimets styrker i område. Vellykket motstand fra kurderne kan gi en gnist til opprør også fra andre undertrykte minoriteter i Iran som står for omtrent halvparten av landets befolkning, inkludert Azeris (15-25% av befolkningen). Mange Azeris ønsker gjenforening med landet Aserbajdsjan.

56 comments to Demokratiske kurdere kjemper mot prestestyret i Iran

 • Christen Krogvig

  Det å sloss som stedfortreder for USA er uhyre risikabelt. Irak sloss for USA mot Iran på 80-tallet. Et kurdisk opprør inne i Irak ble slått ned med giftgass uten at USA og vestlige land reagerte.

  Etter at Irak angrep Kuweit ble shiane oppfordret til å gjøre opprør. Men Saddam fikk slå ned opprøret, og mange opprørere ble drept…

  Senere ble Irak (som sloss for USA mot Iran noen år tidligere) invadert for å frata landet masseødeleggelsesvåpen som regimet da hadde kvittet seg med….

  Kurderne spiller et høyt spill ved å sloss som stedfortredere for USA. Slike kriger har ofte endt med svik og forferdelse. Men man kan selvsagt håpe på at hele regimet, som mange hevder er svært upopulært, faller. Jeg tror det er et bedre grunnlag for demokrati i Iran enn Irak og Libya.

  Når det gjelder kurderne i Irak og Syria synes det nå sannsynlig at disse vil vil lykkes i å etablere en kurdisk stat. Hvis denne staten blir støttet av USA (og kanskje Russland) vil den bli en realitet. Israel har alle rede erklært at landet støtter opprettelsen av en slik stat.

  • Christen: Kurderne sloss vel først og fremst for seg selv, og ikke som som stedfortredere for USA?

   • Artilleristen

    @Simonsen & Krogvig. Dere har delvis rett begge to. Simonsen har rett i beskrivelsen av hva som er kurdernes primære motivasjon, Krogvig har rett i beskrivelsen av hvilket spill som foregår «på bakrommet.»

    Det var først etter at jeg ble pensjonert at jeg satte meg ned og analyserte dette dypere, og kom frem til at i alle kriger, så skjuler det seg motiver som vi ikke leser om i historiebøkene, og at krigførende nasjoner faktisk nesten alltid tjener andre interesser i tillegg til de som de beveges av.

    • Preben

     «Kurdistan igjen begynt med væpnet kamp mot det iranske skrekkregimet til til det sjiamuslimske prestestyret»

     Nå må du huske må at når Sadam Hussain satt med makten var det sunni muslimer som satt med makten. Samtidig viser dette også at sjiamuslimer har akkurat den samme ondskapen som sunni muslimer fordi de har felles Koran.

     Husk også på at da Amerikanerne fjernet Sadam Hussain på grunnlag av falsk informasjon om kjemiske våpen fra muslimen Rafid Ahmed Alwan al-Janabi:
     http://www.theguardian.com/world/2011/feb/15/defector-admits-wmd-lies-iraq-war , så var det plitselig sjiamuslimene som vesten og amreiknarene så på om helter. Men de er altså like galne.

     Nå er det altså kurderne som er blitt de såkalte heltene både i amerikansk media og i Norske media, men vis man undersøker litt om kurderne ser vi at kurderne heller ikke er et spor bedre for dette er egentlig både shia muslimer og sunni muslimer etter hvilket område de kommer fra:
     https://www.quora.com/Are-the-Kurds-Sunni-or-Shite

     Da ser vi at dette er den samme klan og stamme krigen som handler om makt og genetisk arvegods fra Muhammads tid selv om de har en og samme Koran, som vi har sett i over 14-hundre år.

     Altså den samme ondskapen og kampen som aldri tar slutt. Kurderne er ikke det spor bedre. Dn dagen da det er våres tur står de garantert alle samme mot oss slik Koranen og Allah(satan) vil.

 • Radikal Front

  Her leser man mye sprøyt.
  PDKI blir beskrevet som «demokratiske». PKDI ble stiftet i 1945 som en marxistisk leninistisk gruppering som kjempet sammen med islamister langt ut på 1990 tallet. I 1979 var de aktive sammen med ayatollahene å styrte demokrattiet iIran under Sjahen.

  I Russland ansees PKDI sammen med PKK som terrorister. Derfor er det felleskamp mellom Russland og Irans prestestyre å styrte denne sosialistiske / kommunistiske partiet.

  Interessant nok er Demokratenes nye kuppleder en støttespiller for for PKDI. Spørsmålet er da har man fått en sosialist inn i demokratenes leir? Eller Islamist? De fleste i PKDI er Shia.

  • Front: Jeg tror nok Clarion Project, en amerikansk tenketank som regnes som svært pålitelig og har flere eksperter som sine medarbeidere, vet dette mye bedre enn deg. PKK er en marxistisk gruppe. Det er noe helt annet. Det islamistiske prestestyret i Iran stempler selvsagt alle motstandsgrupper som terrorister. Det gjør jo alle diktaturer. Og forøvrig er Demokratenes leder kommet til Norge som flyktning sammen med sine foreldre fordi de ble forfulgt av islamistene. Han er verken sosialist eller islamist. Du kan jo bare lese de artiklene han skriver her på Frie Ytringer, og som leder av Demokratene er han forpliktet av partiets program. Det er da verken sosialistisk eller islamistisk. Forøvrig er han ingen kuppleder. Det er en meningsløs språkbruk om en demokratisk valgt partileder.

 • Radikal Front

  «After reforms by a new leader, Abdul Rahman Ghassemlou, the PDKI fought alongside Islamic and Marxist movements against the Shah, culminating in the 1979 Iranian Revolution»

  PKDI støttet Ayatollah Khomenini i 1970 årene.

  Dette er fin blanding drops av svineri som hylles som demokratisk.

  • Radikal Front: Kanskje vi burde snakke om PDKI av idag, ikke hva dette partiet eventuelt var for 40-50 år siden. Dette skriver Ryan Mauro som er sikkerhetsanalytiker i Clarion Project: «The Kurdish party was founded in 1945 and is currently led by Mustafa Hijri, who says their objective is for Iranian Kurdistan to “become a beacon of democracy for the region.” The PDKI follows a secular-democratic ideology»
   Hele artikkelen kan man lese her: http://m.clarionproject.org/analysis/kurdish-peshmerga-units-battle-regime-forces-iran-
   Partiet er ikke sosialistisk, men sosialdemokratisk, og medlem av den sosialistiske internasjonalen som også Arbeiderpartiet i Norge var medlem av tidligere, og nå er oberservatørmedlem av.
   Å støtte det kurdiske demokratiske partiets kamp mot et islamistisk diktatur betyr selvsagt ikke at man selv er sosialist eller sosialdemokrat, og slettes ikke marxist.

  • Christen Krogvig

   Meg bekjent har kurderne i Irak opprettet en stat som er lang mer liberal, sekulær og demokratisk enn Iran og derfor langt å foretrekke. Min skepsis dreier seg mer om hva som kan skje. Kurdere har blitt slaktet gang på gang uten at de har fått noen stat. Det samme kan skje igjen. Og det er også fare for at uskyldige persere dør.

   I Nord-Irak ble KRG opprettet fordi USA kunne opprette en fly-forbuds-sone. Spørsmålet er om det lar seg gjøre over iransk territorium? Hvor godt er det iranske luftforsvaret?

 • Soran

  @ Radikal Front Alle informasjonene dine om «PDKI» og ikke PKDI var omvendt. Håper at det er bare på grunn av uvitenhet og ikke bevisst

 • Jeg lurte på når duoen Jan Simonsen og Christen Krogvig ville komme på banen med en «forherligelse» av kurdere sett på bakgrunn av det som skjedde i Demokratene i Norge på det ekstraordinære landsmøtet i Kristiansand den 18. juni der det ble valgt nytt styre med nettopp en kurder som partileder. Og på hans Facebook profil profilerer han nettopp PDKI som ble opprettet i 1945, og der flagget inneholder solen og den «hellige» bok koranen.

  • Artilleristen

   Hva i alle dager er din politiske plattform Roalkvam? Jeg har fulgt med Demokratene litt sånn fra sidelinjen i 10 år nå fordi jeg hadde sans for Amund Garfors i mitt fylke, men du, du later bare til å snakke om formaliteter. Hvilken politisk kurs ønsker du, eller er du bare opptatt av organisatoriske spørsmål?

   • @Artilleristen
    La meg starte med min politiske plattform som er rimelig grei. Jeg er for et fritt og uavhengig Norge, og sterkt imot EU, EØS og ikke minst Schengen. Jeg er for at alle viktige saker innenriks ikke skal avgjøres i regjering og Storting, men forelegges folket i en folkeavstemming som skal være bindende for styresmakten. Et godt eksempel på dette er Sveits.
    Jeg medgir gjerne at jeg er sterkt opptatt av organisatoriske saker. Et politisk parti som ignorerer organisatoriske saker som vedtekter, og bare konsentrerer seg om politisk «pjatt», får problemer med sin egen organisasjon som er grunnsteinen et parti. Fjernes denne grunnsteinen, raser byggverket sammen.

    • Artilleristen

     @Roalkvam.

     Joda, det viste seg at du hadde mange politiske synspunkter som jeg er enig i. Men motstand mot masseinnvandring fra dysfunksjonelle land, den viktigste saken som er, slik jeg ser det, akkurat DET fant du ikke grunn til å utheve med et eget punkt. Mulig det ligger der under «fritt og uavhengig Norge», men, om det gjør eller ikke, er noe uklart.

     • @Artilleristen
      Hvis du absolutt skal ha det inn med teskje, så er jeg selvsagt imot all innvandring fra det du kaller dysfunksjonelle land. Jeg trodde jeg hadde gjort dette klart når jeg sa at jeg var for et fritt og uavhengig Norge.

      • Artilleristen

       Nei, du hadde ikke gjort det klart da du skrev det. Det er fullstendig mulig å være mot mye og mangt som har med EU å gjøre og samtidig ikke være mot innvandring fra den nevnte delen av verden.

       Men nå har du derimot gjort det klokkeklart. Jeg takker for svarene hva gjelder dine politiske synspunkter. Det ser ut som om vi er helt enige om alle de politiske punktene du valgte å trekke frem. 🙂

  • Olaf: Jeg har sjekket logoen til denne bevegelsen, og den inneholder en tegning av en oppslått bok. Det fremkommer ingen steder at det er Koranen. Så det er en ren gjetning. Et medlem av den kurdiske bevegelsen benekter det i en kommentar her på FY. Forøvrig: Hva så? Selv om den kurdiske bevegelsen også var islamsk ville det vel uansett være bra at den sloss mot verdens farligste islamske regime? Et regime som har sagt det vil utslette Israel, som bygger seg opp med langdistanseraketter, som forsøker å skaffe seg atomvåpen, og som eksporterer terror og støtter Hizbollah med våpen.
   Kurderne er det all grunn til å støtte. De står i første linjen i kampen mot IS i Syria, og kjemper mot Iran. Det er et folkeslag som står på relativt god fot med Israel, og som fortjener en egen stat.

  • Christen Krogvig

   Min forherligelse av kurderne kom etter at de kjempet tappert mot IS om Kobane i en tid da knapt noen tok opp kampen mot disse barbarene.

   Når det er sagt er jo kurderne nasjonalister. Slik som jeg. Vi har derfor en felles ide om nasjonalstaten som ideal.

  • Al n

   Hei,
   Til info: Denne boka du snakker om er ikke koranen. haha. Dette symboliserer noe parti politisk. partiet det er snakk om her er ikke en religiøst parti. men akurrat som AP kan den ha muslime og kristne medlemmer .

 • Radikal Front

  Krogvig løper islamistenes ærend? Kan virke slik.

  Når vil vi se Krogvig og Simonsen stå sammen for Mullah Krekar? Han er jo også kurder. PDKI er jo av Russland og Iran sett som ekstremister. Russland har nært forhold til Iran.

  • Radikal Front: Denne kurdiske gruppen kjemper faktisk både politisk og militært mot et av de mest brutale islamistiske regimene i verden, det iranske prestestyret, som i deres tid med kontroll i Iran har drept flere millioner sivile iranere, og styrer etter radikale sharialover. Merkelig at du tar dette regimets parti. Kurdernes kamp mot de iranske islamistene er til fordel for oss alle.

 • Anonym

  vil heller se en «marxist» kurder inn i norsk politikk
  som har erfaring med islam på sitt værste(ifølge vedkommende)
  enn denne kapitalist kjerringa som nå er på «besøk» i Bruxelles
  og som stod og siterte koranen foran stortinget

  DET er lavmål av «statskvinnekunst»

 • Soran

  Olaf E.Roalkvam @ den som står i logoen til PDKI er ikke herlige boka den er en symbol for opplysning (Enlightenment).PDKI er et nasjonalistisk parti som har kjempet for kurdernes rettigheter over 70 år nå. Kurderne har både soni-Siaa muslimer,kristne,jøder, Zoroaster og noen andre religioner. Folk blant alle religioner støtter og er medlem i partiet. PDKI er eneste partiet i midtøsten som har fulgt og følger alle menneske rettighetene og er faktisk en kjempe eksempel på ekte demokrati. Terrorstøtter regime i Iran drepte to av lederne til Partiet i Europa (Østerrike og Tyskland) og det er en stigma til de to landene og hele Europa faktisk .Det er bedre man snakker ikke om noe som en har ingen riktig informasjon om.

 • Radikal Front

  For noe tøv.

  PDKI var ett islamistisk marxistisk politisk samfunn. Boka er Koranen. Det er beskrevet allerede i boken «A Modern History of the Kurds»: Third Edition
  By David McDowall.

  De kjempet hand i hand med islamistiske grupperinger fram til 1990 tallet. Det skal heller ikke legges skjul på at PDKI er i mot staten Israel og er sterkt pro-Hamas vennlige.

  I ett intvju etter 11/9 angrepene i USA uttaler lederen for dette partiet at reaksjonene i MØ av gledeshyl må de se i sammenheng med deres Israel politikk.

  De som støtter dette partiet støtter også IS og Al-Qaida.

  • Radikal Front: Du burde kanskje dokumentere noe av det du skriver her. Uansett er denne gruppens kamp mot prestestyret i Iran av stor positiv verdi for Israel. Det sier seg jo selv.

  • Christen Krogvig

   Det er i hvert fall mange kurdere som samarbeider med Israel. Og Makvan er en meget sterk israel-venn.

   For øvrig lurer jeg på om Radikal Front kanskje kjenner Fredrik Wilhelmsen? statsviternes svar på Fantomet.

 • Radikal Front

  Marxister og islamister har lang historie i sammen!

  • Christen Krogvig

   Duste-marxistene i Iran hjalp islamistene til makten. Etterpå drepte islamistene 30 000 marxister. En del norske radikalere er ønsker å gjenta feilen.

 • Radikal Front

  Litt lesetoff om temaet mellom marxisme og islamisme, hvor disse to punktene kom til uttrykk i PDKI.

  http://www.oxfordislamicstudies.com/article/opr/t125/e1446

  • Anonym

   jeg synes capitalismen i all sin gru
   usa
   eu
   har horet mer med islam enn
   denne «obscure» marxismen der stadig henvises til

   rike araber rånere som surfer rundt i londons gater
   for å vise sin rikdom
   jodah vesten høster som den sår

   på tide å snu ryggen til dekadensen som rår i Europa
   da særlig blant de velbemidlede

  • Radikal Front: Jeg leste dette, men fant ikke et ord om det kurdiske demokratiske partiet her???? og som nevnt er dette partiet heller ikke marxistisk, men sosialdemokratisk, og med i samme internasjonale organisasjon som det norske Arbeiderpartiet. Det viktigste her er imidlertid ikke om det er et sosialdemokratisk, liberalistisk eller konservativt kurdisk parti som kjemper mot diktaturet, men at noen gjør det. Prestestyret i Iran er tross alt et av verdens mest brutale regimer, og et regime som er livsfarlig for hele den vestlige verden, ikke bare for Israel.

 • Radikal Front: Merkelig hva du vet? Faktisk mer enn en av USAs mest anerkjente tenketanker, som jo hevder at denne gruppen kurdere er demokratiske. Wikipedia sier det samme, men er selvsagt ikke en helt pålitelig kilde. Jeg forholder meg til den kilden jeg refererer.

 • Soran

  Radikal Front @ Jeg er en ateist og sterk imot Islam og har vært medlem i partiet i mange år. Informasjonene dine kommer fra en kilde som skrevet 100% omvendt. Jeg kjenner ikke «Third Edition» men er sikkert at hele boka skrevet på en måte at viser partiet som en terrorist gruppe og forfatteren skrev dette mot penger fra Iranske regimet. De Jævlige Ayetullsene bruke mye penger for slike ting. Derfor en som deg bryr ikke deg om hvor mange kurder blir drept daglig i Iran bare på grunn av de godtar ikke islam og islamske staten.

 • Radikal Front

  Igjen er dette tøv.

  Det er klart bevist at PDKI var marxistisk og flere av dets ledere var trent i Sovejetunionen. Samtidig er det helt klart at PDKI samarbeidet og kjempet side om side med islamister.

  Dette er vel dokumentert. Kurdere i Iran og særlig partiet PDKI kjempet for ayatollahene i 1979 for å velte sjahen ut av tronen. De fikk til og med seter i «Parliamentet» i Iran men valgte ikke å ta seter.

  PDKI er en terroristorganisasjon som i en kort periode fikk USA sin velgunst på grunn av Iran boikotten. Dette kjølnet rimelige kjapt etter at avtalen ble signert.

  • Radikal Front: Sammenliknet med medlemmer av dette partiet, og en solid amerikansk tenketank, har du nok lite å stille opp når det gjelder fakta. Partiet kaller seg selv for demokratisk sosialistisk eller sosialdemokratisk, og skriver altså selv at de kjemper for demokrati. Men du vet jo bedre. For partiets tidligere leder var i eksil i Sovjetunionen for et halvt hundre år siden. Senere var samme partileder i eksil i USA. der han døde, har jeg forøvrig lest.
   Det interessante er naturligvis: Hva står denne bevegelsen for i dag, i 2016, og det er altså en kamp mot islamistene i Iran, og for et demokratisk samfunnssystem. Det burde du støtte, dersom du er imot islams utbredelse i verden. Iran er et regime som støtter flere terrorbevegelser, bygger seg opp militært, og forsøker å skaffe seg atomvåpen.

   • @Jan Simonsen
    Jeg vil stille deg et spørsmål som følger:
    Tror du at et Kurdistan som egen stat vil gå ut med åpen støtte til Israel?

    • Olaf: Det er vanskelig å gjette noe om. Det er ikke umulig. Sannsynligvis vil i alle fall en kurdisk stat være langt mer Israel-vennlig enn det land som Syria. Libanon, Iran eller Irak har tradisjon for å være. Det er ikke usannsynlig at en kurdisk stat vil anerkjenne Israel på samme måten som Egypt eller Jordan. Men det er selvsagt rene spekulasjoner fra min side. Det er interessant at en person som lederen for Demokratene er en så klar Israel-venn. Jeg har også truffet flere andre kurdere som har overrasket meg med en svært Israel-vennlig holdning. Det er forøvrig ikke usannsynlig at Israel underhånden støtter kurderne, men et er også en spekulasjon. Jeg tror kanskje Makvan Kasheikal, Demokratenes leder, har bedre forutsetninger enn meg til å svare på dette spørsmålet.

     • @Jan Simonsen
      Jeg må medgi at jeg stilte deg et lurespørsmål. Min mening er at Israel selvsagt støtter alle som kjemper mot Iran. Du som ihuga sionist er selvsagt av samme mening antar jeg. Dermed er du farget av din støtte til Israel på samme måte som meg selv. At Makvan Kasheikal er en klar Israel-venn utad er jo ikke særlig oppsiktsvekkende ettersom han er partileder i Demokratene i Norge som åpent støtter Israel. Hadde han forfektet motstand til Israel hadde vi i dag hatt en annen leder i partiet. Jeg kan for øvrig ikke se at han på sosiale medier inklusive hans Facebook profil åpent støtter Israel. Og det er jo et soleklart drawback for en partileder i Demokratene i Norge. Det er en viss forskjell på hva folk sier og hva de gjør. Hvis Makvan Kasheikal åpent og ærlig gikk ut og støttet Israel på sin Facebook profil og andre sosiale medier han frekventerer, skal jeg være den første til å berømme ham for dette.

 • Radikal Front

  Igjen er dette tøv fra Jan Simonsen men også avslørende. Her har vi en leder i ett Sosialkonservativt parti som er medlem hos PDKI som han hevder ligner «DNA».

  Dette er ikke ett politisk parti alene, det er en para-militær gruppe som forårsaker ustabilitet. De er også i krig med andre kurdiske grupperinger. Så vi får håpe inderlig at det aldri blir noe «Kurdistan», for ellers vil det bli ytterlige kriger og massemord i regionen.

  Dette vet Russland derfor er de behjelpelige med å nedkjempe dette.

  Ellers kunen jeg ikke unngår å se den anti-amerikanske tonen til Christen Krogvig. Dette gjennomsyrerer Demokratene sterkt. Sinne mot sin egen vestluge kultur men ønske om å bli sengepartneren til Putin.

  Som Jan Simonsen også er tilhenger av. Russland beskytter vår siviliasjon mot Islam. Det er faktisk slik at det er Vesten som har «knertet» flest islamister. Ikke Russland.

  • Radikal Front: Du er helt håpløs. Din negative holdning til Demokratene overskygger all fornuft.
   De to siste avsnittene først: Verken jeg eller Christen Krogvig er medlem av Demokratene.
   Vi står overfor en gruppe kurdere, som ganske riktig både er en militær gruppe og et politisk parti, som ikke er uvanlig i disse områdene, som kjemper mot verdens verste islamske regime, og du hefter deg opp i om at de er sosialdemokrater. Håpløst.
   Og de kjemper altså mot et skrekkregime som utgjør en trussel mot hele den vestlige verden, og truer med å utslette Israel. Men du er imot dem fordi «de forårsaker ustabilitet». Håpløst igjen.

 • Soran

  Radikal Front @ Jeg skrev tidligere at jeg er en av partiets medlemmer. Hvis du følger Israels nyheter da oppdager du at det eneste landet som støtter kurderne i område er Israel. Det kan ha noen betydning til deg. og det kan være sterkeste argument for at de er ikke Islamister.

 • Høyreekstrem?

  Etter min mening er kurdernes kamp for en egen stat helt lovlig og fullt ut akseptabel. Kurderne oppfyller definisjonen på et eget folk og har dermed legalt krav på land.

  Hvorvidt de som kjemper for et eget land er demokrater, sosialister eller islamister har mindre betydning rent folkerettslig, men metodene som benyttes i en slik kamp betyr selvsagt noe. Terror mot en okkupant kan imidlertid forsvares. Ikke all terror er ulovlig. Jeg minner om terrorbombingen av tyske byer og atombomber mot Japan. Kurdisk terror mot Tyrkia og Iran kan ses i et noenlunde samme lys, ikke dermed sagt at jeg støtter terror.

  • Anonym

   «Jeg minner om terrorbombingen av tyske byer og atombomber mot Japan.» (…) som var en krigsforbrytelse skriver mange britisk historikere og jurister.

   Dessverre blir man slått i hartkorn med nazister om man påpeker dette, men det er ingen tvil om at en tysk «krigshandling» som terrorbombingen mot sivile japanere og tyskere var, ville blitt påtalt etter krigen.

   Likrester og knokkelhauger som ligger igjen etter de humanitære stormaktene, også Norge, er og blir forbrytelser mot menneskeheten. Selv om de skyldige kaller seg menneskerettighetsforkjempere. Forhåpentligvis blir Tony Blair stilt for retten for nettopp krigsforbrytelser. Ingen norske aviser skriver om at denne nedrige dritten nå er i ferd med å bli innhentet av rettsvesenet. Mange mennesker har gjort en beundringsverdig innsats i mange år for å drive saken mot krigsforbryteren Blair.

   Kjell Magne Bondeviks «humanitære» drap på uskyldige sivile er heller ikke mye å være stolt av.

   • Radikal Front

    Nå var bombingen av fasciststaten Serbia høyst nødvendig. Dette var svin som var på vei til å utføre det Hitler hadde patent på Konsentrasjonsleire og etnisk utryddelse.

    Til og med russere satt seg tilbake med popcorn og cola og lot Serbia smake.

 • Radikal Front

  PDKI går også under navnet KDPI. Et kjært barn har flere navn. Dette er en ytterligående ekstremist parti med paramilitære grupperinger.

  De har ingen mulighet til å bekjempe Iran. Ellers er det vært å merke seg at PKDI er i krig med andre kurdiske grupperinger.

  Makvan Kasheikal er svært opptatt av dette. Hele hans FB side omhandler dette. Er Demokratene kun ett middel i kampen hans for ett PDKI styrt «iransk Kurdistan»?

  Det kan virke slik.

 • Radikal Front

  Høyreekstrem:

  Det er ytterligående samer i nord som mener at Sameland er okkupert.

  De oppfyller dine kriterier.

  Betyr det at du støtter eventuell terror mot «okkupanten»?

  • Høyreekstrem?

   Nei, det skal mye til før jeg støtter terror. Den eneste terroren jeg kan sympatisere med er den som innfødte i Amerika brukte mot sivile koloniste. Jeg betrakter for eksempel Geronimo og hans krigere i med full forståelse og sympati.

 • erzo peshmerga fan

  hvis nå denne «Radikal Front»
  kunne stå ut av skapet med noenlunde id
  på FY
  da skulle vedkommende taes alvorlig

  jeg har jobbet med persisk kurder
  geilo
  om hun var marxist eller ei vet jeg ikke
  muligens!

  muslim var hun ikke!

 • Radikal Front

  De er muslimer.

  Nær 90% av PDKI i Iran er Shi`a muslimer. De kjempet for ayatollahene i 1979 for å styrte Sjaen. Da Khomeini nektet dem selvstyrerett så ble det brudd mellom tidligere allierte.

  Ellers kan jo Jan Simonsen levere ut IP adressene til Kristian Kahrs. Da vil man jo finne ut hvem som kriver hva ikke sant, Erzo Peshmerga Fan?

 • erzo

  drit i ip adressene

  jeg har sett på youtube
  ærbare peshmerga milits som kjemper mot is
  (marxist eller ei)

  å trekke deres integritet i tvil er
  nedrig av av folk med «sterke» meninger bak en pc

  er selv bak pcn
  men prøver da i det minste å skille snørr fra bart

 • Radikal Front

  Svært godt skrevet:

  «Despite the lack of international coverage compared to other Kurdish conflicts, the escalating Kurdish conflict in Iran could have a significant impact on Iranian and Middle-Eastern politics. Iran’s Kurdish insurgency challenges its domestic stability and regional influence as the Kurds in Syria and Iraq become increasingly important actors. The end of the Iran nuclear negotiations could also result in greater international support of Iranian-Kurdish rebels. However, disunity and factionalism between Kurdish parties could undermine their collective efforts for greater Kurdish rights.»

  De vil aldri kunne få en egen stat. Kurdere i Tyrkia er helt annen sits enn kurdere i Iran og Nord-Irak.

  De er like opptatt av kappe knotten av hverandre som å drepe tyrkere, iranere og irakere.

  https://scriptainbello.wordpress.com/

  • Radikal Front

   Legg merke til at de beskriver de «falne» som martyrer. Ett islamsk religiøs betegnelse som ikke har noe med en sekulær organisasjon å gjøre.

 • Radikal Front

  Peshmerga er Shi`a muslimer som bekjemper Sunni. Det er ikke mer edelt enn så.

 • Kurdistans Demokratiske Parti
  Bakgrunn:
  Kurdistans Demokratiske Parti ble stiftet i byen Mahabad i Øst- Kurdistan den 16. August 1945. Den 14. januar 1946 erklærte KDP Kurdistans første republikk i Chwar chra, sentrum av byen Mehabad. Presidenten for republikken etter selvstendighetserklæringen var Qazi Mohammad. Deretter ble det første regjeringskabinettet dannet under statsminister Baba Sheikhs ledelse. Dessverre ble alderen for republikken kortvarige og varte kun i 11 måneder.
  Republikkens arbeid:
  Erklæring av det kurdiske språket som republikkens offisielle språk, like rettighet til andre nasjoner som armenere og turkmenere, obligatorisk utdanning for alle, stiftelse av kurdisk forlag, lansering av kurdisk avis under navnet Kurdistan i tillegg til en del ukeblader. De opprettet kurdiske radiostasjoner, og kulturelle områder som kino, teater osv. 17. Desember 1946 ble republikken erobret av den iranske Sjahens militære styrker. Fem måneder senere etter okkupasjonen ble mer enn 20 høytstående ledere henrettet. 31. Mars 1947 ble president Qazi Mohammed, forsvarsminister Mohammad Hussein Khan Seyfi Qazi og hovedstadens representant i parlamentet, Abulqasim Sedri Qazi, henrettet.

  Den nye revolusjonen:
  Frem til Sjahens fall i 1979 har KDP kjempet i skjul med flere ulike metoder. I mars 1980 startet KDP en ny revolusjon. Helt siden den nye revolusjonen har partiet mistet mer enn 5000 medlemmer. Noen av disse har blitt drept under terroraksjoner og andre henrettet av styrkene til den islamske republikken i Iran. Lederen for partiet, Dr. Abdulrahman Qasimlo, ble drept av iranske diplomater under forhandlinger som ble foretatt i Wien, Østerrike den.13 juli 1989. Dr. Sadeq Sharafkandi, leder i partiet, ble drept av iranske terrorister etter avslutningen av konferansen til Sosial Internasjonal i Berlin den 17. september 1992. Kurdistans Demokratiske Parti har til nå hatt 14 landsmøter. Etter det 13 landsmøtet ble partiet delt i to pga. interne konflikter bl.a. demokrati. Den ene delen av partiet fortsatte sin virksomhet under det samme navnet, altså Kurdistans Demokratiske Parti(KDP). Og andre delen fortsatte under navnet Kurdistans Demokratiske Parti i Iran(PDKI).
  Målsetningen for Kurdistan Demokratiske Parti:
  • Kjempe for opprettelsen av republikken Kurdistan, innenfor grensene til et demokratisk og føderalt Iran.
  • Opprette en sosial demokratisk samfunnsstruktur i Kurdistan.
  • Kjempe for likestilling mellom kjønnene.
  • Opprette gode relasjoner til andre nasjoner i Iran, og støtte deres kamp for frihet og rettferdighet.
  • Støtte kurdernes frihetskamp i andre deler av Kurdistan.
  • Kjempe for sekularisme og adskillelse mellom religion og stat.
  • Kjempe mot terrorisme og diktaturskap.

  Målsetningene for vår politiske retning

  Krav mot den islamske republikken i Iran:
  Regimet i den islamske republikken i Iran er imot all form for frihet, og har erklært seg fiendtlig mot kurdernes og andre nasjoners frihet og rettigheter i Iran. Vi kjemper for å få det nåværende regimet vekk fra styresystemet, og samtidig få på plass et folkelig, demokratisk og igangsetting av et føderalsystem i Iran.

  • Vi boikotter Irans militær opprustning, spesielt regimets forsøk på å skaffe seg atomvåpen. Dette fører til at nasjonene i Iran møter sanksjoner fra den internasjonale samfunn, og dette fører igjen med seg økonomiske og politiske kriser i landet.
  • Vi betegner terrorisme og terrorist opplæring som har blitt en del av regimets identitet og politikk, folke fiendtlig og imot menneskerettigheter.
  • Vi boikotter totalt regimets fiendtlige rolle mot verdensfreden og deres innblanding i andre staters innen/utenrikspolitikk.
  • Vi betegner ethvert fredelig forsøk som har regimeendring til hensikt, og igangsetting av rettigheter og frihet for det kurdiske folket som den beste måten en revolusjon kan gjøre, men vi utelukker/ignorerer ikke andre måter og virkemidler som trengs dersom forholdene og situasjonen tilsier det.

  Vårt syn i forhold til det kurdiske spørsmålet, og forholdet vårt til andre kurdiske partier:

  • Vi ser på alle kjente selvstendige partier og organisasjoner i Kurdistan Iran som våre venner og samarbeidspartnere. Vi forsøker å skape nærhet mellom alle partier, til vi får på plass en samlet plattform. Vi bruker all vår styrke for å få på plass en samlet kurdisk plattform og koalisjon som er en nødvendighet i dag og er folkets ønske.
  • Partiets har til enhver tid politikk og synspunkter i forhold til politiske bevegelser, kulturelle og partipolitisk uavhengige organisasjoner som er opprettet og har fått folkets velsignelse innad i landet. Vår politikk og synspunkter i forhold til disse organisasjonene er avhengig av deres arbeid for å fremme demokrati og nasjonens rettigheter.
  • Vi ser på kurdiske partier utenfor Iran som våre allierte og forøker å ha bedre forhold til dem heletiden. Blant dem, to store kurdiske partier i Kurdistan Irak: Kurdistans demokratiske parti- Irak og Patriotisk union i Kurdistan.
  • Vi ser på løsningen av det kurdiske spørsmålet i Irak i form av et føderalsystem som en stor seier for alle kurdere, og håper at dette blir et eksempel for å løse det kurdiske spørsmålet i de andre kurdiske delene også. Vi støtter og tar godt vare på det demokratiske og føderalsystemet i Kurdistan Irak, som er vår sier hittil.
  • Ettersom det finnes ulikheter i forhold til måten vi fører vår bekjempelse i hver enkel del av Kurdistan, men vi tror all form for bevegelse som finnes for å frigjøre det kurdiske folket i de forskjellige delene i Kurdistan har mange felles mål, og likheter. Vi mener det er en nødvendighet at vi samarbeider i alle delene i Kurdistan og fremmer langsiktige felles mål slik at alle parter skal kjempe for og forholde seg til. Det er spesielt viktig at vi setter i gang et forhold der kurdere fører en felles politikk overfor verden utenfor, og kjempe for observatør status i internasjonale organisasjoner.

  • Kurdistan er et land og kurdere er en nasjon, men er dessverre delt. Derfor er det nødvendig at vi ikke skal bli redd for å bli stemplet som ”separatister”. Det er ikke nok med å tilrettelegge det som et tankegang for et samlet nasjon og land i fremtiden, men vi skal arbeide for det politisk, og diplomatisk og samtidige skal vi samle støtte for denne tankegangen. Vi holder oss utenfor uenigheter og problemer innad i de ulike kurdiske partiene, men vi forsøker å megle mellom dem og skape enighet for å løse problemene.

  Vårt syn i forhold til politiske partier i iransk opposisjon:

  • Alle de partiene i iransk opposisjon som tror på frihet, demokrati og rettighetene til alle nasjonene i Iran, betegnes som våre venner og allierte. Vi er klar for samarbeid med dem. Generelt sett ser vi ikke på noen iransk opposisjonelle som vår motstander.
  • Vi ser på politiske partier som tilhører andre nasjoner som er undertrykt ganske nære av oss, og forsøker å samarbeide med dem. I forhold til dette ser vi på ”Kongressen for føderale nasjoner i Iran” som våre allierte.
  Vårt syn i forhold til nabolandene:
  • Vi kjemper mot diktator regimet i Iran. Vi tillater ikke oss på noen måte å blande oss i nabolandenes innenriks arbeid. Vi tror på samarbeid og fred mellom oss og nabolandene.
  • Vi mener at det er vår rett å støtte kurdernes krav for fredelig løsning på det kurdiske spørsmålet, uten å blande oss i nabolandenes innenriks politiske arbeid. Dette har Kurdistans demokratiske parti overbevist i årtier i forholdet til nabolandene. Forholdet mellom Kurdistans demokratiske parti og nabolandene skal på ingen måte gå utover det kurdiske folket eller andre nasjoner i disse landene.

  Vårt syn i forholdet til verden for øvrig:
  • Vi har stor respekt for verdens organisasjoner som støtter fred og frihet spesielt ”De forente nasjoner” (FN). Vi forholder oss til alle de vedtekter og konvensjoner som har blitt vedtatt og har til hensikt å ta være på fred, likerett og menneskerettigheter i verden.
  • Vi ser på andre organisasjoner både regionale og internasjonale som støtter menneskerettigheter som våre venner og støttespillere. Vi forsøker å skape et beredt og langsiktig forhold med dem.
  • Vi ser på relasjonen til organisasjonen sosial internasjonal som vår store familie. Vi forsøker å få full medlemskap i denne organisasjonen.
  • Vi ser på alle partier og organisasjoner som har frihet som sitt prioriterte mål som våre venner. Samtidig forsøker vi å ha et godt og langsiktig kontakt og samarbeid med dem.
  • Vi støtter og er tilhenger av globalisering der det er rom for viktige verdier som fred, frihet, demokrati, likerett mellom menneskene og nasjoner, fremskritt, miljø og deltakelse av det sivile samfunn i når viktige beslutninger fattes.
  • Det er vår rett og mener at det er både riktig og nødvendig at vi skaper relasjon til de landene som er tilhenger av demokrati, uten å miste vår suverenitet, til fordel for demokrati og for å nå nasjonens rettigheter.
  • Vi er tilhenger av frihet og fred, og mener at gjennom dialog kan konfliktene løses på fredelig vis.
  • Vi føler samme smerter for de nasjoner som er undertrykt uansett hvor de er, og støtter dem for å nå deres rettferdige krav, for eksempel selvbestemmelsesretten.
  Drag kampen mellom menneskene som er for fremskritt på den ene siden og de som er imot demokrati og utvikling på den andre siden som har oppstått, vi befinner oss på den siden som er for demokrati, fremskritt og utvikling. Vi boikotter terror i all form uansett om det er enkelt personer, grupper eller stater som utfører det mot hvilket som helst enkelt person, grupper eller andre.

Legg inn en kommentar