Søk

Siste kommentarer

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Pressen skriver for lite om barnevernsaker

barn2De lokale mediene burde være mer engasjert å rapportere relevante barnevernsaker og i å bidra til å fremme barns beskyttelse. Det var konklusjonen til deltakerne på et seminar om barnevernet organisert av den samme gruppen som i mai i fjor sendte et åpent bekymringsbrev med sterk kritikk av norsk barnevernet til barneminister Solveig Horne, deriblant flere advokater.

Poenget ble grundig understreket ved at talerne under det nylig avholdte seminarer ikke ble referert av lokale norske medier, men av avisen Shanghai Daily.

Ifølge menneskerettighetsadvokat Gro Hillestad Thune skjer dialogene mellom barnevernet og berørte familier bak lukkede dører, og det er en stor utfordring for journalister å dekke utviklingen i sakene. «God journalistikk kan styrke barns rettigheter i Norge, et land som mange mener er verdensledende i å beskytte folks rettigheter,» sa Thune i følge Shanghai Daily.

Arne Jensen, generalsekretær i redaktørforeningen, mente at fakta om de siste omdiskuterte barnevernsakene i Norge var presentert godt i pressen over hele verden, samtidig som han mente at noen av de utenlandske rapportene ga et feilaktig bilde av det norske barnevernet. «Med all respekt, har det vært mye tull skrevet om barnevernet i utlandet. Vi må slutte å demonisere barnevernet i media,» sa Jensen.

Thomas Ergo, den norske journalisten bak reportasjeserien i Stavanger Aftenblad, kalt «Glassjenten» fortalte i følge Shanghai Daily om tenåringen som hadde dårlige erfaringer med barnevernet og understreket behovet for å markere barnas personlige erfaringer. Han etterlyste også mer åpenhet fra barnevernet i kommunikasjon med pressen.

Ergo hadde merker seg at noen av de ansatte i barnevernet bruker taushetsplikten som en unnskyldning for å unnvike spørsmål fra journalister. Han mente at journalistene må forstå reglene i systemet og «presse dem litt uten å få dem til å bryte sine juridiske plikter. »

Venil Katarina Thiis, en advokat som har jobbet med barnevernssaker i 25 år, sa at barna selv ikke blir hørt i mange av barnevernets såkalte forebyggende tiltak. «Vi må spørre oss selv hva som er i beste interesse for barn. Barnevernet i dag har stort sett generell oppfatning om hva som er bra for barn. Systemet er bygget på falske premisser. Alle må forstå at både barn og foreldre har felles interesser -. Å leve et normalt familieliv,» sa hun i følge Shanghai avisen. Hun ga uttrykk for bekymring over at antall barn som tas fra sine foreldre av barnevernet nesten er doblet siden 2008.

Irmelin Tjelflaat, en tjenestemann fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, undskyldte seg med at barnevernet i noen tilfeller ikke har nok tid eller kapasitet til å gjennomføre en grundig undersøkelse om hva som egentlig skjer i de berørte familiene. «Det vi mangler og krever er en kompetansenorm og vårt mål er å redusere den gjennomsnittlige arbeidsbelastning på 50 tilfeller per ansatt til 9 til 15 per ansatt,» saTjelflaat.

5 comments to Pressen skriver for lite om barnevernsaker

Legg inn en kommentar