Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

En liten historie om jagerflyet F-35

garfors322«I disse tider der omtrent hele Forsvaret skal snus på hodet, der flystasjonen i Bodø legges ned og overføres til Ørlandet, mens helikopterbasen på Bardufoss havner på Rygge, og orionflyene på Andenes stasjoneres på Evenes, sammen med de ny F-35 jagerflyene kan en sannelig bli forvirret,» skriver Amund Garfors. For noen år siden pratet han med en tidligere russisk offiser om disse flyene. Her er hans lille historie:

Jeg glemmer ikke da jeg bodde på et luxushotell midt i Bangkok sentrum. Om kvelden gikk jeg inn i baren, og der møtte jeg en forhenværende oberst i det russiske flyvåpenet. Han hadde blitt oppsagt grunnet nedskjæringer og dårlig økonomi fortalte han meg. Han var også litt fyllesjuk og spurte meg om jeg kunne spandere et glass vodka på ham, noe jeg nikket til. Da han hørte jeg var norsk ble han veldig ivrig, og spurte om han kunne få låne 5000 baht, ca. 1200 kroner. Og da skulle han foretelle meg ei militærhemmelighet. Ja, jeg bladde opp, og han tok til å snakke. Hans engelsk var perfekt, og jo mer han fortalte jo mer sjokkert ble jeg.

Hvordan det hele begynte var det ikke meningen at noen skulle vite verken i Russland eller i Vesten. Men som han sa, det hele begynte tidlig på 1980-tallet, og under den kalde krigen. USSR som det den gang hete, hadde avslørt noen spioner blant sine egne. Disse spionene ble arrestert unntatt en offiser som hadde en høy grad i den røde armeen. Han fikk drive på videre, men i den tro at han ikke var avslørt. Men det ble sørget for at denne offiseren ikke fikk noe sensitiv informasjon, der han i stedet ble foret med masse falske opplysninger. Og som han deretter sendte til USA. Blant denne falske informasjonen var skisser og spesifikasjoner om et nytt super-fly som angivelig var under utvikling av russerne. Dette flyet skulle ha helt fantastiske egenskaper, suveren manøvreringsevne, lasteevne, enorm toppfart, stigeevne, bevæpning , usynlig for radar osv. osv.

Ja, amerikanerne, de slukte dette rått og satte straks i gang med å utvikle noe tilsvarende. Resultatet er F-35! Et fly Norge visstnok har bestilt 72 stykker av? Mens det absolutt beste haukene i Pentagon kan håpe på, det er at russerne ler seg i hjel, avsluttet han sin utrolige historie med. Mens han sjøl lo som han ristet. Og lyger han, så lyger jeg…»

6 comments to En liten historie om jagerflyet F-35

 • Høyreekstrem?

  Det jeg lurer mest på er om du fikk lånet tilbakebetalt? 🙂

  Jeg traff en gang på en russer som uten omsvøp mente Finland, Sverige og Norge, den skandinaviske halvøy, var en naturlig del av det veldige Russland. Der og da var jeg veldig glad for medlemskapet i Nato.

  • Pedro Arondo

   Historien er ikke verdt fem øre. Det den vanlige gamle selvhevdelse historien som russerne alltid fortalte under krigen for å motivere sine menn og fordi de var for stålte til å tåle nederlag. Riktignok med andre våpen,men det hjalp nok litt på motivasjonen da russerne hadde dårligere våpen enn sine fiender.

 • gamle ørn

  F-35 en flygende kalkun, i beste fall operativ i 2020, 10 år forsinket.

 • Amund Garfors

  Jo, russeren var grei han. Han ventet på å få penger overført fra Moskva. Og etter ei uke fikk jeg pengene tilbake i en fin blå konvolutt som han han hadde levert inn i resepsjonen.

 • enra

  Amerikanerne utvikler nye fly hele tiden, og det er jeg glad for. Kanskje Putin vil ta til vettet, men jeg forventer ikke det før den russiske økonomien t vinger han til det.

 • Historien kan jo også snus på hodet. Som svar på F-35 har russerne utviklet Sukhoi SU-35 som på flere områder er bedre enn F-35, – og mye mye billigere.

Legg inn en kommentar