Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Ti år siden den andre Libanon-krigen

Hizbollah212.juli 2006, for nøyaktig ti år siden, startet det som er blitt kalt den andre Libanon-krigen mellom Israel og Hezbollah-terroristene i Libanon. Krigen varte i 34 dager, og ble avsluttet 14. gjennom en våpenhvile fremforhandlet av FN 14.august. Siden den gangen har det vært relativt rolig på grensen mellom Israel og Libanon, men det kan raskt ta en slutt. Hezbollah har brukt tiden godt i de siste ti årene, og bygget seg opp militært i strid med våpenhvileavtalen.

Starter Hezbollah på nytt med å sende raketter mot Israel, kan den neste krigen bli langt mer omfattende enn den forrige, mener mange eksperter. Allerede for fem år siden viste den israelske hæren frem etterretningsmateriale som blant annet inneholdt kart og diagrammer over sjiamuslimsk kontrollerte landsbyer nær grensen mot Israel. Det dokumenterte at Hezbollah i løpet av de fem årene som da var gått siden våpenhvilen var blitt underskrevet hadde gjort om mer enn 100 landsbyer til militærleirer med sivilbefolkningen som skjold.

En israelsk militær talsmann sa at de siste etterretningene viste at militante sjiaislamske organisasjoner, støttet og forsynt fra Iran, var i ferd med å flytte sine militære ressurser til oppbyggingsområder for å forberede seg på femtidige angrep fra Israel.

Israel regnet med at Hezbollah allerede for fem år siden hadde bygget seg opp med ca 40 000 raketter siden konflikten i 2006, til tross for at det strider mot resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd. Det betydelige våpenarsenalet inneholder også langtrekkende våpen som kan nå Israels befolkningstette områder, inkludert Tel Aviv. For å ødelegge disse rakettene i en fremtidig krig må Israels luft- og bakkestyrker angripe tettbygde områder, noe som ventelig vil måtte føre til store sivile tap og påfølgende kritikk av Israel fra det internasjonale samfunnet, skrev ABC News.

I fjor, etter at to israelske soldater var drept av Hezbollah-terrorister, fortalte Israel FNs sikkerhetsråd at landet vil ta alle nødvendige tiltak i bruk for å forsvare seg selv. «Israel vil ikke forholde seg rolig mens Hezbollah angriper israelere,» skrev Israels FN-ambassadør Ron Prosor i et brev til Sikkerhetsrådet og FNs generalsekretær Ban Ki-moon. «Israel vil ikke godta noen angrep mot sitt territorium, og vil utøve sin rett til selvforsvar og treffe alle nødvendige tiltak for å beskytte sin befolkning,» la han til.

Legg inn en kommentar