Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Fjernet foreldelsesfrist

EllingsenRegjeringen har fjernet i foreldelsesfristen for drap og grove overgrep slik at kriminelle kan bli straffet for eldre forbrytelser. Tidligere kunne forbrytere slippe straff dersom lovbruddet var foreldet. Slik har det vært mulig for voldsmenn og drapsmenn å slippe unna ansvar for ugjerningene. Det er det slutt på etter at FrP i regjering har fått gjennom lovendringen som sier at de mest alvorlige straffesakene ikke foreldes, skriver frp.no.

«Det er ingen logikk i at et drap eller grovt overgrep ikke skal kunne straffes, bare fordi det er lang tid siden lovbruddet ble begått. Derfor har FrP i en årrekke jobbet for at de mest alvorlige lovbruddene aldri skal foreldes. Dersom det kommer nye bevis i en sak, eller nye metoder å vurdere bevis ut i fra, så kan det settes i gang ny straffeprosess. Det er en seier for rettferdigheten, de etterlatte og pårørende», sier Jan Arild Ellingsen som sitter i justiskomiteen for FrP til frp.no.

Blant annet betyr dette at den siktende etter drapet på Kristin Johannessen, kan dømmes for drapet fra 1999. Ellingsen kjenner til flere saker der gjerningsmannen nå kan dømmes. Nylig ble en mann pågrepet for voldtekt av to mindreårige jenter på Romsås i Oslo. Selv om ugjerningen skjedde i år 2000 vil kan gjerningsmannen bli dømt for forbrytelsene i dag dersom han er skyldig.

Nye etterforskningsmetoder og teknologi gir oss nye muligheter for å komme dypere inn i gamle saker. Blant annet kan biologiske spor kan brukes til å finne gjerningsmannen lenge etter ugjerningen. Kripos har i år opprettet en egen cold case-enhet som skal etterforske uoppklarte saker, skriver frp.no.
«Veldig mange pårørende i uløste saker får aldri helt ro i kroppen og har vanskelig for å komme videre med livene sine. At denne regjeringen satser på uløste saker og opphever foreldelsesfristen på de mest alvorlige sakene, kan gi mange pårørende den rettferdighetsfølelsen de trenger», sier Ellingsen.

3 comments to Fjernet foreldelsesfrist

 • Tusenkunstner

  Det er synd at ikke Jan Arid Ellingsen tar gjenvalg til Stortinget. Det er å frykte at de plasserer denne unge karrierejegeren Brein-Karlsen som er statssekretær på topp for Nordland Frp.

 • Høyreekstrem?

  Det at forbrytelser ikke foreldes har både en oppside og nedside. Oppsiden er nevnt her. Nedsiden er at tid forandrer mennesker. Ingen sekstiåring er den han/hun var som tyveåring.

  Å straffe en sekstiåring for hva han/hun gjorde som tyveåring kan altså medføre at man i realiteten straffer en helt annen person.

  • Anonym

   Det har også den nedsiden at forbrytelser forblir uoppklart. Det har vist seg at tilståelser har kommet når saken er foreldet. Hva er best for pårørende? Uvisshet eller visshet om hva som skjedde med et familiemedlem?

Legg inn en kommentar