Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Skoleavslutning for palestinerne

Jan_Simonsen_Israel3-150x15011Ramadan-festene var nettopp slutt, så ble det igjen festet i Israels arabiske områder, på Vestbredden og i Gaza. Mandag ble skoleavslutningen for elevene i de videregående skolene feiret på en måte som ikke minner mye om norsk russefeiring. Elevene fikk sine vitnemål og karakterer lest opp på skolene. Og ble feiret med familiefester om kvelden, ekstra belysning rundt skoleområdene, fyrverkeri og presentasjon av de beste elevene på TV.

Den 18-år gamle gutten i nabobutikken til mine verter innrømmet dagen før at han var nervøs. Det hadde han liten grunn til. For da skolens rektor mandag kl. 10.00, foran skolens ansatte og samtlige elever, leste opp samlekarakteren, viste det seg at han var blant skolens beste. På en skala fra 0 til 100 skåret han 90. «Jeg kunne ha gjort det bedre. Jeg var ikke helt i form under eksamen,» sa han beskjedent dagen etter.

Nå skal han studere til veterinær på Hebrew University, et av Israels mest prestisjefylte og beste universiteter, som ofte har figurert på lister over verdens hundre beste universitet. Han er glad i dyr, og har de siste årene blitt vegetarianer i protest mot den islamske slaktemetoden, som han mener er dyreplageri. For å komme inn på dette universitetet var kravet 80 poeng.

Han var bevisst på å søke seg inn på et israelsk og ikke et palestinsk universitet. Andrevalget hans var et universitet i Haifa. De israelske universitetene har en mye høyere kvalitet enn de palestinske, som dessuten er preget av sterk politisering, mente han. Han hadde sjekket ulike stipendieordninger ved israelske utdanningsinstitusjoner og mente det var mange alternativer å søke på for de israelske araberne. «Men de bruker ikke de mulighetene som finnes,» mente han. «Det er et gruppepress mot å søke på palestinske universitet, selv om disse er mye dårligere.»

Datteren til verten min klarte også målet sitt. Med 76 poeng holdt det akkurat. Kravet for å kunne studere til sykepleier på et palestinsk universitet var 75. Ikke et ekstremt godt resultat, og ikke et veldig godt resultat, men godt, mente faren. Og godt nok var det jo.

Uansett eksamensresultater: Avslutningen av skolegangen feires hos alle palestinske familier. Slektninger og venner kommer på besøk, og bringer vanligvis med seg søtsaker. Noen gir også smågaver og penger. Mine verter hadde stort selskap, og hjemme hos nevøen i nabobutikken kom det over 60 gjester. De kom og gikk, men det var trangt, fortalte han dagen etter.

Og i Gamlebyen, blant slektningene som jobber i suvenirbutikkene, visste alle at han hadde skåret 90 av 100 poeng, og kom innom butikken hans for å gratulere. For selv om han ikke kom med på «ti på topp»-listen som ble opplest i de palestinske TV-kanalene, var det et resultat som gjorde både familien og slekten stolt.

Det ryktes i det hele tatt raskt blant palestinerne. Siden skoleresultatene er offentlige vet alle om en elev har fått en god eller dårlig karakter. I et miljø med mye familieprestisje, og full offentlighet rundt resultatene, kan det nok være vanskelig å komme ut med dårlige skoleresultater.

Israel har et uvanlig godt utdanningssystem. Utgifter til utdanning står for omtrent 10% av BNP, og de fleste skoler er subsidiert av staten. Utdanningen består av tre nivåer, grunnskole, ungdomsskole og videregående skole. Elevene er 18 år når de avslutter denne utdanningen og kan søke seg inn på universitetene. Israel er blant de landene innen OECD der den største andelen av befolkningen har høyere utdanning. Også befolkningen i de palestinske selvstyreområdene har forholdsmessig høy utdanning, men av en lavere kvalitet.

Det er ikke uvanlig at israelske arabere og muslimer sender sine barn til kristne privatskoler fordi disse holder høyere standard enn de offentlige skolene.

16 comments to Skoleavslutning for palestinerne

 • Tusenkunstner

  Hei Jan.

  Har du noe informasjon om hvordan maritim utdanning i Israel er lagt opp?

  nysgjerrigper

  • Tusenkunstner: Det blir for detaljert, og du kan jo finne ut av det selv via nettet. Men Israel har jo havneanlegg og både private båter og militære marinefartøy, så en eller annen spesialutdannelse finnes nok.

 • Anonym

  Det er koselig å lese at du koser deg så voldsomt med dine muslimske venner mens franskmenn blir nedslaktet muslimer.

  Jan Simonsen, kan du være så snill å slutte å skrive om dine muslimske venner hver eneste dag???? Vi vet hvor du står. Du trenger vel ikke dumme deg ut hver eneste dag???

  • Anonym: Jeg er på reise i mitt favorittland, Israel, og skriver reisebrev. Noen synes sikkert det er interessant, andre ikke. Dersom du ikke synes det har noen interesse å vite litt mer om hvordan palestinere og israelere ser på livene sine, hvordan hverdagen deres fungerer, hva de mener osv, så er det ikke vanskeligere enn å la være å lese disse reisebrevene, og heller konsentrere deg om artikler som forklarer hvorfor islam er en farlig ideologi. det skriver jeg mye om på denne bloggen.

   • Anonym

    Hmm… Har «Vestbredden» og Palestina plutselig blitt en del av Israel. I tidligere reisereportasjer har du skrevet at du har tilhold på «Vestbredden», men du skrev var kanskje litt feil ?

    • Anonym: Jeg er delvis på Vestbredden, som mange nok vil definere som jødisk kjerneland som bør tilhøre Israel, og delvis er jeg i Jerusalem, som definitivt er en del av Israel, og forhåpentligvis blir det for evig tid. Jeg er selv utnevnt til «vokter av Jerusalem» av en israelsk organisasjon for mitt arbeid for «et samlet Jerusalem» og for å flytte den norske ambassaden hit, hvor jeg skriver ifra akkurat nå. Æresbevisningen ble overrakt meg av Benjamin Netanyahu. Så ja, selvsagt er jeg i Israel når jeg er i Jerusalem, uansett hvor i byen jeg befinner meg, øst eller vest. Eller som nå: I den kristne kvarteret i Gamlebyen, nær Gravkirken. Her er det nittiprosent muslimske palestinere som har butikker, men det har nylig flyttet inn flere jødiske familier i bygningen bak meg, etter at en jøde kjøpte opp bygningen. Butikkeierne leier forøvrig lokalene sine av den lutherske kirken.

 • Anonym

  Til deg som skriver kl 09:36

  Jeg er helt enig med deg og det tror jeg alle lesere av denne bloggen er. Det blir helt feil å av Jan Simonsen å hylle sine muslimske venner mens europeere blir nedslaket av islam. Jan Simonsen bør heller ta sterk avstand til islam og terror. Det er høyst på tide.

  • Artikkel: Jeg driver denne bloggen nettopp for å advare mot radikal islam og islamsk terror. Det burde du vel etterhvert ha forstått. Noen muslimer støtter terror, andre tar avstand fra terror. Du kan ikke være negativ til alle muslimer fordi noen andre muslimer begår grusomme handlinger i religionens navn. Det er meningsløst og i strid med alle prinsipper i en rettsstat. Man straffer og kritiserer de skyldige, ikke de uskyldige. Det burde være elementært. Og disse artiklene jeg har skrevet fra mitt møte med palestinere beviser nettopp det. Palestinerne har høyst ulike meninger. En palestiner jeg snakket med mente at Donald Trump var den mest fornuftige av samtlige vestlige politikere. De fleste andre tok avstand fra terroren i Tel Aviv nylig, men noen kom med bortforklaringer. Les mine artikler med åpne øyne, så forstår du kanskje litt mer. Du kan ikke stryke alle med den samme kammen.

 • Anonym

  Simomsen, er dere ferdig med å feire ramadanen? Gikk dere rett over i ID-feringen? Hva er egentlig ID? Hvorfor feirer muslimer denne høytiden?Kan du skrive litt om dette?

  • ID er egentlig en fem dagers ferie som starter den dagen Ramadan avsluttes, og som har som hensikt å feire at fastemåneden er slutt. Den dypere religiøse forståelsen av denne høytiden kan du sikkert selv finne ved å søke på Internett.

 • Newt Gingrich: We are in a war and have better rethink the rules or we are going to lose the war

  Gingrich snakker om å deportere amerikanske statsborgere. Fra ca 7 min.: http://video.foxnews.com/v/5036444136001/newt-gingrich-deport-every-muslim-who-believes-in-sharia/?#sp=show-clips

 • Ola

  simonsen erså forvirra og skal være venner med alle—–og får dermed INGEN venner.En typisk norsk sykdom….

  • Anonym

   Jeg er så hjertens enig med Ola. Jeg er så inderlig lei av å lese om disse unge muslimske guttene som Jan Simonsen møter i Palestina. Dessuten er ikke dette journalistik, men skrevet på en særdeles naiv og enkel måte.Minner mest om hvordan som småjenter skriver på i dagboken når de møter sin første kjæreste.

Legg inn en kommentar