Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Fornøyd med ny lovpargraf mot stalkning

MargitNorge har fått en ny lov mot stalking. Den ble vedtatt av Stortinget tidlig på nyåret, og satt iverk denne måneden. «Det skal ikke være sånn at du nesten må ta livet av noen før det blir en reaksjon. Med den nye loven blir det en mye tidligere reaksjon ovenfor stalkeren», sier stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp).

Lederen for Landsforeningen for Voldsofre, Margit Lømo (bilde), mener at den ye loven betyr at man tar vold mer på alvor.

Den nye tilleggsparagrafen i straffeloven om stalking, eller personforfølgelse, trådde i kraft 1. juli. Michaelsen har vært leder for justiskomiteen på Stortinget, og er nå Vest-Agders stortingsrepresentant. Hun sier til NRK at en norsk studie fra 2013 sier at hver åttende kvinne opplever en form for stalking i løpet av livet.

Michaelsen sier til NRK at det finnes forskjellige måter å forfølge noen på. Alt fra å følge etter noen fysisk, dukke opp overalt, gjemme seg i nabolaget, eller ringe på døren midt på natten. Tidligere har man ikke kunnet bli straffet for slik aktivitet. Stalking kan også være store mengder meldinger, forskjellige forsøk på kontakt, eller bilde- og ryktespredning. «Det er psykisk terrorisering. Mange som har opplevd stalking isolerer seg og tør ikke gå ut», sier Michaelsen.

22 comments to Fornøyd med ny lovpargraf mot stalkning

 • Tja, sikkert en av de anonyme og feige hordene på FY som kunne hatt godt av dette, men et stort ansvar ligger også på bloggeier Jan Simonsen. Her på FY har han tillatt et anarki i demokratiets og ytringsfrihetens navn. Det betyr at anonym drittslenging har blitt en del av kulturen på dette nettstedet.

  Hvis Jan hadde hatt vilje til å installere Disqus på kommentarfeltet sitt og ikke tillatt kommentarer fra nick som ikke hadde blitt registrert, hadde han unngått kommentarer som kun er snakk om stygge personangrep, ikke viktige bidrag til ytringsfriheten og samfunnsdebatten.

  Det er trist at Jan ikke ønsker å installere et bedre kommentarsystem som kunne gjort kommentarfeltet på FY til et mye bedre sted. Nå er det alt for mye søppel her.

  • Pragmatiker

   @Kristian Kahrs

   Vi har et strengt og godt norsk lovverk som beskytter deg mot slike drapstrusler som du har mottatt på Frie-ytringer fra tidligere medlemmer av Demokratene i Oslo.

   Hadde du anmeldt disse truslene ville vedkommende straks blitt hentet av politiet og enten dømt til fengsel eller tvunget psykisk helsevern.

   Det blir feil at «terroristen» og løgnhalsen fra Oslo skal føre til at Simonsen stenger kommentarfeltet eller innfører «sensur» gjennom Disqus.

   Mitt råd til deg er å anmelde disse drapstruslene. Vedkommende som har hetset deg har meget godt av sone noen mnd i fengsel eller på et psykiatrisk sykehus. – Og så får heller Gifford og Statsviteren «Fredrik Williamsen» besøke vedkommende på lukket avdeling. Det synes jeg høres ut som god plan.

   • Pragmatiker

    Dessuten:

    Det er ingen ting som forhindrer en stalker å opprette falsk Disqus profil for deretter fortsette sin stalking. Statsviteren «Fredrik Williamsen» finnes nok i mange former og har garantert lært seg å bruke et program hvor han skjuler sin ip-adresse. Derfor må stalkere dras til rettssystemet og dømmes for drapstrusler og ta sin straff . Det er det eneste språket en stalker forstår.

  • Kristian: Ved å innskrenke retten til å kommentere rammes ikke bare de som misbruker kommentarfeltet, men også alle andre. De som skriver mot mine retningslinjer som er å unngå personhets, ærekrenkende beskyldninger eller oppfordre til kriminalitet, samt å spamme ned kommentarfeltet, blir slettet etterhvert som de oppdages. Ulempen er selvsagt at det kan ta litt tid, men det har FY levd godt med i 7 år nå. Men fortsetter misbruket må jeg vurdere å stenge kommentarene. Jeg ønsker ikke å legge inn systemer som er arbeidskrevende å følge opp, og i utgangspunktet må samtlige lesere ha anledning til å ytre seg så fremt de holder seg innenfor anstendighetens rammer. Det blir feil med et kommentarfelt for en liten utplukket elite.

 • Jan, hvor mange ganger må jeg forklare dette før du skal forstå? Hvis du blokkerer brukere fra å kommentere, vil de etterhvert snart slutte å opprette nye Disqus brukere. Det er nå du har masse arbeid med å slette kommentarer i etterkant. Med Disqus kunne du gjort dette i forkant med å utelate enkelte brukere. Moderering, eller sensur som Pragmatiker kaller det, må være på plass i alle former for debatt, og det betyr selvfølgelig ikke at debatten blir forbeholdt en liten utplukket elite som du ynder å bruke i retorikken din.

  Du har ikke tatt ditt ansvar på alvor med å legge til rette for en debatt som tar sakene, ikke personene. Her må du rett og slett ta ansvar, Jan, og ikke automatisk legge ansvaret ene og alene på de som kommenterer. Holdningene dine til debatt er håpløst gammeldagse, og Internett har kommet mye lenger nå. Disqus ville ta vare på muligheten for å være relativt anonym som du har i ditt anarkistiske system, selv om ingen på Internett er anonyme for de som har ressurser til å vite hvem som skriver hva, enten det er myndigheter eller kommersielle interesser.

  • Tusenkunstner

   Kahr. Er det så mye å bry seg om da disse stakkarene som sitter der å gneldrer? Drit i det å fokuser på denne relativt gode jobben du gjør for Demokratene. Det er ingen som hører på disse gneldrerne allikavæl.

 • Anonym

  Lover har ingen mening så lenge de ikke håndheves.

  Politiet henlegger åpenbare lovbrudd over en lav sko. Ingen kan lenger ha respekt for et samfunn hvor lover kun er tomme ord.

  Om det ikke dreier seg om drap, voldtekt ol. blir det meste av anmeldelser fra privatpersoner henlagt. Det som anmeldes av det offentlige derimot bli nesten aldri henlagt, uansett hvor bagatellmessig forholdet er.

  • Anonym skriver: Politiet henlegger åpenbare lovbrudd over en lav sko. Ingen kan lenger ha respekt for et samfunn hvor lover kun er tomme ord.

   Ja, jeg har fått mange oppfordringer om å politianmelde, men jeg har ikke tro på at det har noen hensikt. Det er Jan Simonsen som har tillatt dette anarkiet, og det er først og fremst hans ansvar, ikke politiets å sørge for et anstendig debattklima uten trusler og støy.

   Jeg har valgt et offentlig liv, og jeg må tåle at folk har sterke meninger om meg, men når anonyme drittslengere angriper min bror som ikke har angrepet noen, da har det gått alt for langt. Folk som kommer med slike trusler har diskvalifisert seg fra å delta i det offentlige ordskiftet.

   Jan har rett og slett ikke evne eller vilje til å hindre destruktive elementer fra å skrive på bloggen sin. Her må han virkelig gå i seg selv.

   • Anonym

    «… men jeg har ikke tro på at det har noen hensikt.»

    Det har ingen hensikt å anmelde til politiet. Henleggelsen du mottar et par dager senere blir bare ytterligere en belastning. Å akseptere at landet er lovløst blir en form for skadereduksjon for den som rammes av kriminelle handlinger.

   • Kristian: Det er altså slik at personer som angriper din bror og kommer med trusler får sine IP-adresser sperret, og sine kommentarer slettet. senere dukker åpenbart de samme personene opp med nye IP-adresser. Det er plagsomt, men lite jeg kan gjøre med det:så lenge jeg sletter uakseptable kommentarer og utestenger IP-adresser, gjør jeg det jeg kan gjøre. Denne debatten bør du forøvrig ta med meg via mail og ikke i kommentarfeltene.

    • Jeg må dessverre ta denne debatten offentlig når du ikke er villig til å gjøre det som er nødvendig for å skape et anstendig debattklima, etter mange mailutvekslinger. Med å vite hvilke brukere som kan oppføre seg anstendig, vil du ha gjort mye. Hvis alle måtte registrere seg med et brukernavn, ville problemene med voldstrusler i kommentarfeltet ditt blitt mye mindre. Jeg tviler sterkt på om disse trollene vil opprette flere nye profiler på Disqus

     • Tusenkunstner

      Det er ikke noe å bry seg om Kahrs. Ja det er ufint det de skriver. Men husk det er de som er ynkelige og ikke du. Som sagt det er ufint. Men du som har vært FN-soldat og greier tåler jo såpass. Hev deg over det.

      • Vel Tusenkunstner: Kahrs har all mulig grunn til å ta personer alvorlig som skriver at de vil banke opp hans funksjonshemmede bror, eksempelvis. Den slags hører ikke hjemme i et kommentarfelt, og bør politianmeldes. Selv om kommentaren er slettet vil jeg gå ut ifra at trusler om voldsbruk mot identifiserbare personer kan straffes.

       • Anonym

        … trusler om voldsbruk mot identifiserbare personer kan straffes.»

        Ikke i Norge. Der må du vente til vedkommende blir drept. Politiet henlegger så godt som alt. Det kunne like gjerne vært nedlagt.

       • Tusenkunstner

        Selvfølgelig enig i det. Det var ikke det jeg siktet til.

       • Slettebø

        Jan Simonsen, du burde ha en Slettebø eller to til å hjelpe deg med å overvåke kommentarfeltet og dermed raskere få luket ut det som er (godt) over streken. Ingen kan forvente at bloggeier alene skal kunne makte å overvåke debattfeltet døgnet rundt, til det trengs flere i turnus. Når stygge kommentarer blir fjernet raskt, blir det heller ikke så fristende å avlevere slike. I bloggeiers rikholdige bekjentskapskrets finnes sikkert flere som kan gjøre tjeneste som Slettebø.

        • Det er helt riktig hr. Slettebø. Og det har jeg. Vi er flere som sletter, men det hender jo at vi sover om nettene og netthetserne holder seg våkne.

         • Anonym

          Men hvorfor har du så ekstremt mye imot registrering? Disqus er ikke sensur. Hva du har skrevet andre steder kan du holde skjult, om du ønsker det. Å identifisere den som skriver (med et anonymt nick) vil gjøre debatten mer ryddig.

          • Anonym

           Det er mindre tull på FY enn på HO (forum.hegnar) MED registreringsplikt. De som stenges ute på HO legger helt enkelt til et tall bak (det opprinnelige) nicket sitt og registrerer seg på nytt. Feks viser Nick224 at vedkommende er utestengt hele 223 ganger.

     • Sultan Rustad

      Hr. Kahrs.

      Om man ser eksempelvis til Document.no har deres sensursystem endt opp med at hele bloggen er konvertert til et sterilt ekkokammer der det faste kommentariatet er så kneblet og gjenkjennelig av sultan Rustad at det minner om et langt gjeeesp.

      Hvem orker å lese fra menigheten Rustads venner? Selv ironien er så gjennomrepetert at man på forhånd med hundre prosent treffsikkerhet kan si hva den enkelte kommentator skriver. Takk Simonsen for at ikke Document-diktaturet har gjennomslag på FY.

      • Anonym

       Hr. Sultan Rustad

       Før ABB var det ett hel- og ett halvanarkistisk nettsted:

       forum.hegnar.no

       og

       frie-ytringer.com

       Nå er det bare FY igjen – det halvanrakistiske. Alle andre fora er moderert til det gørr kjedelige. Jeg mener ikke man skal tolerere sjikane og trusler, men jeg leser FY pga det åpne og frie kommentarfeltet. Det kommer jeg til å fortsette med, helt til Erzo blir kastet ut. At han midlertidig stenges ute er greit.

    • Anonym

     Jan Simonsen,

     Det har ingen mening å sperre en vilkårlig ip-adresse innenfor adresserommet til f eks Telenor. Så pass burde du vite.

     En form for registrering burde bloggen din ha. Selv om ikke det eliminerer muligheten for posting av trusler reduseres muligheten drastisk, og gjør arbeidet ditt som redaktør overkommelig.

     Disqus krever ikke annet enn en mail-konto. Anonyme leserkommentarer er dermed fortsatt mulig.

Legg inn en kommentar