Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Kurdere kjemper for et demokratisk Iran

Mustafa_Hijri«Det Kurdistans Demokratiske Parti i Iran (PDKI), med mer enn 70 års kamp og politisk erfaring, har nylig lansert en ny militant kampanje i sin kamp for demokrati og retten til selvbestemmelse for folket i iransk Kurdistan», skriver Mustafa Hijri, generalsekretær i Det demokratiske partiet i iransk Kurdistan (PDKI), i en artikkel i The Jerusalem Post.

«Derfor har våre irregulære styrker nå blitt utplassert til å ha en sterk tilstedeværelse i alle regioner i iransk Kurdistan. I løpet av de siste to ukene har det vært harde kamper mellom den islamske revolusjonsgarden Corps og PDKI irregulære styrker i flere områder av iransk Kurdistan, der titalls av Revolutionary Guard elementer, inkludert høytstående offiserer har blitt drept eller skadd», skriver han videre.

PDKI har nå nye festninger langs Irak-Iran grensen hvor partiet organiserer tilstrømningen av unge som blir med i deres rekker.

«I løpet av denne kampanjen vil partiet omorganisere ulike sosiale krefter inne i iransk Kurdistan og mobilisere dem til å konfrontere regimets undertrykkelse. Sivile aktivister sammen med irregulære styrker opptrer i en inkluderende koalisjon for å bringe meningsfull endring i iransk Kurdistan, også kjent som Rojhelat,» skriver den kurdiske lederen, og fortsetter:

«PDKI spiller en ledende rolle i denne kampen i Iran, og ser det som sin moralske forpliktelse å støtte andre nasjonale bevegelser over hele landet. Dette er den eneste grunnen til at PDKI som med-grunnlegger av Congress Of Nationalities for en føderal Iran paraplyorganisasjon, hånd i hånd med Arab, Azeri, Baloch, turkmensk og andre kurdiske organisasjoner, er engasjert.

Det er ingen tvil om at fremtiden for de nasjonale bevegelser av iranske kurdere, arabere, tyrkere og balutsjer har betydelige konsekvenser for hele verden. Denne kampen er den eneste måten Irans nasjonale diktatur og dets internasjonale destabiliserende rolle kan adresseres samtidig.

Vi i PDKI støtter innsatsen som kan hindre Iran fra å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen, i og med at den iranske regjeringen i løpet av de siste tiårene har vist at kurdere, sammen med andre etniske grupper, vil være de første ofrene for slike våpen. Iranske myndigheter har aldri nølt med å bruke de midler de har i sin besittelse til å massakrere minoriteter inne i landet.

Nesten ett år etter at den iranske atomavtalen, er det tydeligere enn noen gang at Teheran fortsetter å utgjøre en alvorlig trussel mot fred og stabilitet i regionen, og dermed resten av verden. Irans forsøk på å tvinge sin hegemoni på regionen er å øke veksten av terrorisme og hat. Iran er fortsatt den største tilhenger av terrorisme og den viktigste kilden for kaos i regionen. I mellomtiden inne i Iran, henrettes politiske aktivister, og forfølgelsen av etniske og religiøse grupper er stigende. Situasjonen for nasjonale, religiøse og kjønns minoriteter har blitt verre, og regimet forsøker å eliminere ulike grupper innenfor Iran; de fortsetter med brutal undertrykkelse og sensur av dissidenter.

Sjia-persisk overlegenhet er den viktigste faktoren formet av Irans intervensjoner i regionen, og så lenge dette regimet eksisterer, blir det ingen fred eller stabilitet i Midtøsten. Iranerne har vært plaget av dette overlegent i mer enn et århundre. Dette har vært kilden bak tilbakevendende diktatur i moderne Iran. Dette er en kritisk pivot som forbinder de to hovedproblemene Iran har produsert; diktatur inne, og ustabilitet utenfor.

Derfor tror vi at kampen for iranerne, med en sentralisert stat, kan være nøkkelen for det internasjonale samfunnet, i sin tilnærming til å håndtere trusselen om at Iran poserer til internasjonal fred og stabilitet i regionen, spesielt.

Derfor, det som gjør Iran farlig, er ikke nødvendigvis den type våpen de besitter, men snarere dens ekspansjonisme og totalitarisme. To sammenflettede tendenser som kommer i sjia-persisk overlegenhet. Derfor tror vi at i deres søken etter en bedre måte å håndtere trusselen som Iran poserer for stabiliteten i regionen, må det internasjonale samfunnet og regionale krefter ta Irans flerkulturell virkelighet i betraktning. Spørsmålet om etniske minoriteter er et spørsmål om demokrati, og deres kamp mot den islamske republikken Iran er nøkkelen til å snu Iran fra «kjeltring» tilstand til en freds-orientert enhet, gjennom et system med kontroll og balanse.

I et nøtteskall mener vi det er et strategisk konvergens mellom interessene til folket inne i Iran og regionens viktigste aktører, som kan bringe en ny bestilling til Midtøsten, der vi kan finne et grunnlag for varig sikkerhet og varig fred.»

8 comments to Kurdere kjemper for et demokratisk Iran

 • Hei Jan
  Siden du nå beveger deg inn i kurdiske irrganger, og spesielt kurdere i Iran vil jeg komme med en anmodning som ikke akkurat har med kurdere spesielt å gjøre. Kan ikke du få en fyldig reportasje fra Makvan Kasheikal om det som skjedde i Tyrkia forleden. Etter det jeg har hørt, så er han og foreldrene hans på ferie i Tyrkia der hans foreldre har en leilighet. Det kunne være interessant å høre det fra tilskuerplass i stedet for intetsigende artikler i norske aviser.

  • Roaldkvam: En god ide. Skal høre med ham om han opplevde noe spesielt. Men jeg tviler vel veldig på det. Så vidt jeg har lest foregikk det ikke noe spesielt på de «norske» feriestedene.
   I Jerusalem hvor jeg var kom den tyrkiske ambassadøren på besøk til Gamlebyens muslimske område på formiddagen dagen etter kuppforsøket. Butikkeierne ropte «Erdogan, Erdogan», og en av dem sa i en høyttaler at de ikke hadde sovet hele natten av frykt for hva som kunne skje i Tyrkia. Det ble applaudert og delt ut søtsaker.

   • @Jan Simonsen
    Så vidt meg bekjent ligger ikke leiligheten til Makvans foreldre i turistområdet.

    • Olaf: Joda, den gjør det. Men jeg kan jo likevel spørre ham om det skjedde noe nevneverdig der han befant seg. Tviler nå på det, men har han noe interessant å fortelle kan jeg selvsagt lage en sak på det.

    • Anonym

     Nå blir jeg forvirret av Roalkvam og Simonsen.

     Er ikke Makvan, lederen av Demokratene, en kurder?

     Kurdere er jo kjent for deres voldelige forhold til Tyrika. Hvordan kan det ha seg at familien har leilighet der???

     • Anonym: 12 – 15 prosent av alle tyrkiske statsborgere er kurdere. Det er bare en liten gruppe av dem, tilknyttet PKK, Kurdistan Workers’ Party, som bruker vold og defineres som terrorister. Det er ingen problem for en norsk statsborger å ha leilighet i Tyrkia, heller ikke for norske kurdere. Makvans familie flyktet til Norge, men ikke fra Tyrkia. De er iranske kurdere som kjempet mot det islamistiske prestestyret der.

 • Rada

  For en patetisk blogg

Legg inn en kommentar