Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Hensynsløs prioritering av regjeringen

Makvan2Rundt 5000 norske menn får hvert år diagnosen prostatakreft. Dersom de får standardbehandling, som innebærer fjerning av prostata, risikerer hele 80 prosent å bli impotente, og 40 prosent blir avhengig av bleier – ofte resten av livet, melder TV2. Det kan forhindres ved hjelp av et apparat som koster 9 millioner kr.

Det har Oslo Universitetssykehus ikke penger til. «Regjeringens prioriteringer er hensynsløs mot syke mennesker,» mener Demokratenes leder Makvan Kasheikal.

Frem til august 2015 kunne Oslo universitetssykehus som det eneste sykehuset i Norden tilby en høyteknologisk behandling, som lot prostatapasientene beholde både potensen og blærefunksjonen, såkalt High Intensity Focused Ultrasound (HIFU). Men HIFU-maskinen brøt sammen i høst, og sykehuset har ifølge TV2 ikke de ni millionene det koster å kjøpe en ny.

Kreftbehandlingen skjer ved at en rektalprobe sender ultralydbølger direkte mot prostata, og varmer vevet opp til nesten 100 grader.  Dette dreper kreftcellene.  Behandlingen kan gjennomføres med spinalbedøvelse, og pasienten kan reise hjem kort tid etter inngrepet i motsetning til et kirurgisk inngrep som krever langt flere ressurser og gjør at pasienten blir sykmeldt rundt fire uker i etterkant.

«Vi skulle veldig gjerne hatt penger til å kjøpe både denne maskinen, og mye annet utstyr som dessverre har gått ut på dato. Men sånn som det er nå er det ikke penger til dette i budsjettet», sier en avdelingslederen ved Akers sykehus til TV2.

Makvan Kasheikal mener at denne saken beviser at det ikke er mulig å løse problemene innen helsevesenet bare ved omorganiseringer og påstått mer effektiv bruk av ressursene. «Det trengs penger. Det er noe riv ruskende galt når et sykehus ikke har råd til å kjøpe utstyr for 9 millioner kroner som kan forhindre at hundrevis av mennesker må bruke bleier resten av livet, og mister potensen,» sier han. «Eier ikke politikerne medfølelse og fortåelse for menneskelige lidelser?»

«Fremskrittspartiet lovet så godt før valget. Helsevesenet skulle prioriteres. Det skjer ikke. Det burde vært en selvfølge at ikke bare Oslo Universitetssykehus fikk penger nok til å kjøpe nødvendig utstyr for å redusere kreftpasientenes lidelser, men at samtlige sykehus i landet som foretar prostatsoperasjoner får råd til å kjøpe denne maskinen,» legger han til.

«Politikk dreier seg om å prioritere. Når denne regjeringen får stortinget med seg på å sende store pengesummer til de palestinske myndighetene, slik at de kan bruke egne midler til å gi økonomisk støtte til fengslede terrorister, eller bygge palass til presidenten, samtidig som helsevesenet vårt ikke har penger til en en realativt billig maskin som kan forhindre at norske kreftpasienter blir inpotente og må gå med bleier, er det noe alvorlig galt med statsminiteren og finansministerens styring og prioritering av de samlede ressursene,» mener Demokratenes leder.

9 comments to Hensynsløs prioritering av regjeringen

 • Tusenkunstner

  Førsteplassen på Demokratenes liste til stortingsvalget i 2017 i Vest-Agder bør gå til Vidar Kleppe. Kasheikal er positiv, arbeidssom og helt ok. Men Kleppe er mer erfaren og bedre kvalifisert. Og han drar stemmer så det griner.

  • @Tusenkunstner
   Jeg er enig med deg i at Vidar Kleppe må fronte Vest-Agder i Stortingsvalget neste år. Jeg tror ikke dette er noen sak i Vest-Agder, og er sikkert allerede vedtatt. Når det er sagt, blir også dette valget preget av at kampen vil stå mellom to blokker der Demokratene i Norge faller mellom to stoler. Det er stor forskjell på Stortingsvalg og lokalvalg når det gjelder antall stemmer. I 2013 fikk Vest-Agder 516 stemmer ved Stortingsvalget og berget derfor partiet med et nødskrik slik at de kan stille lister i alle fylker i 2017. Om de klarer å stille lister i alle fylker gjenstår å se. Allikevel skal det mye mer enn 516 stemmer til for å få inn Vidar Kleppe på Stortinget 2017 for Vest-Agder eller i andre fylker der han eventuelt toppes.

  • Tusenkunstner: Du har en egen evne til å avspore debattene. Denne artikkelen handler om norsk helsevesenet, og Makvan tar opp et svært aktuelt problem. Mens du avsporer med en debatt om hvem som bør stå først på en stortingsliste. Jeg håper andre som kommenterer her vil holde seg til et tema som er svært viktig å belyse.

   • @Jan Simonsen
    Jeg er klar over at hovedinnlegget dreier seg om andre ting enn hvem som skal fronte partiet i Vest-Agder. Det er et tilbakevendende problem at kommentatorer avsporer innholdet i et hovedinnlegg. Så lenge Tusenkunstners kommentar ikke ble fjernet, må du regne med at det kommer flere kommentarer som ikke har med prostatakreft å gjøre. Det er kun du som moderator som kan styre kommentarene i den retning du vil ved å fjerne alle kommentarer i alle hovedinnlegg som ikke samstemmer med det enkelte hovedinnlegg. Også min kommentar selvsagt. Når jeg kommenterte Tusenkunstners kommentar er det ikke fordi jeg ikke er enig med innholdet i hovedinnlegget uansett hvem som har skrevet dette. Det ligger jo en politisk undertone i dette som må sees på som et oppkjør til Stortingsvalget neste år.

   • Tusenkunstner

    Da er det jo bare å fjerne kommentaren hvis det er så nøye. For min del spiller det ingen rolle.

 • For å sette det litt på spissen: Det er vel ikke akkurat politisk korrekt feminisme å prioritere menn som risikerer å miste potensen, sett på bakgrunn av at feministene har brukt 50 år på sosial og politisk kastrering av mannen. Hvis noen tar til orde for å prioritere menns problemer, kommer vel beskyldningene om mannssjåvinisme raskt opp. Frykten for å bli urettmessig stemplet som mannssjåvinist i Norge er nesten like sterk som frykten for å bli avslørt som ateist i Mekka.

 • Anonym

  Her er ingen tvil. Skaff apparatet. Det er vel anvendte penger. Menn må også kunne kreve å få litt igjen av sine innbetalte skattepenger.

Legg inn en kommentar