Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Saudiarabisk general besøkte Israel

gold-eshki-890x400Forholdet mellom Israel og de  de omkringliggende arabiske landene og andre muslimske land har vært under jevn bedring de siste årene. Nylig var den tidligere saudiarabiske generalen  Anwar Eshki på besøk i Jerusalem og møtte israelske tjenestemenn, inkludert Utenriksdepartementets ekspedisjonssjef Dore Gold. Det til tross for at de to landene ikke har diplomatiske forbindelser.

Møtet markerer et sjeldent offentlig engasjement mellom land som ikke har noen offisielle forbindelser, skriver Assocoated Press. Eshki skal også ha møtt medlemmer av Knesset fra flere politiske partier.

Han leder for tiden en saudiarabisk tenketank i Jeddah, men antas å ha nære bånd til kongedømmets herskere. En offisiell regjeringstillatelse var trolig nødvendig for ham for  å gjøre en slik åpenlyst besøk i Israel, skriver telegrambyrået. Den tidligere generalen har også tidligere møtt med israelere og har gitt intervjuer til israelske medier.

Saudi-Arabia har uoffisielt nærmet seg Israel i de siste årene på grunn av de to landenes felles bekymringer vedrørende Irans atomprogram, Irans voksende innflytelse i Midtøsten og framveksten av islamsk terror, skriver Associated Press, som legger til at det i løpet av de siste månedene har vært flere rapporter om hemmelige bånd mellom Israel og flere sunnimuslimske land i Gulfen, og først og fremst Saudi-Arabia.

For noen år siden meldte Debka files, som er en nettside kjent for sine solide kontakter innen etterretningstjenestene, at den daværende Mossad-sjefen, Meir Dagan, hadde vært på et hemmelig besøk i Saudi Arabia og gjort en underhånsavtale om at israelske fly kunne fly over saudiarabisk luftområde på vei til Iran under et eventuelt angrep for å ødelegge Irans atomvåpenproduksjon. Avtalen skal ha gått ut på at Saudi Arabia offisielt ville protestere, men ikke skyte ned de israelske flyene.

Legg inn en kommentar