Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Vil tillate minibusser på sabbaten

buss_IsraelTre medlemmer fra partiet Yesh Atid legger nå frem et forslag for Knesset som vil tillate kommunene å drive offentlig transport på lørdager. Lovforslaget vil tillate minibusser å kjøre innenfor et begrenset område, skriver Israel Hayom. Hensikten er å gjøre mindre velstående israelere mer mobile på sabbaten.

Det finnes flere israelere som ikke har bil eller råd til å bruke taxi, og i dag er regelverket i Israel slik at det er lovlig å bruke biler på sabbaten, men ikke offentlige transportmidler. En kompromissløsning som mange mener faller uheldig ut for personer med lite peger, eksempelvis enkelte eldre eller ungdommer.

Forslagstillerne mener at offentlig transport på lørdager etter deres forslag uansett vil ha et begrenset omfang – bare én eller to bussruter som går til og fra bysentra vil kjøre, og bussene vil ikke gå inn i religiøse nabolag eller passere synagoger. De påpeker også at forslaget ikke vil ramme de israelerne som ikke ønsker å jobbe på sabbaten. Etter dagens israelske lovgivning kan enhver ansatt nekte å arbeide på sabbaten.

«For noen av befolkningen er lørdag den dagen de kan besøke sin familie, gå ut og ha det gøy, gå på kino, gå til kafeer, og disse stedene er alle lovlig åpent på sabbaten. Men publikumtransport er forbudt, og skaper en situasjon der økonomisk svakere personer må holde seg hjemme på sabbat og helligdager,» sier en av forslagstillerne, Yael German, til Israel Hayom.

Legg inn en kommentar