Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Israel gir gode råd om overvåking av potensielle terrorister

terrorEuropeiske regjeringer ønsker israelsk teknologi for å utvikle bedre midler for å fange opp lone-wolf terrorister basert på deres online aktivitet, sier en senior EU-sikkerhetstjenestemann til Israel Hayom. Lastebilmassakren i Nice og øksangrepet på et tog i Bayern har reist bekymring for selvradikaliserte overfallsmenn som har liten eller ingen kommunikasjon med terroristgrupper , og derfor vanskelig kan bli snappet opp av spionetater.

«Hvordan kan du fange noen tegn hos noen som ikke har kontakt med noen organisasjon og bare er inspirert og føler en slags lojalitet? Jeg vet ikke. Det er en utfordring,» spurte EUs antiterror-koordinator Gilles de Kerchove på forrige ukes etterretningskonferanse i Tel Aviv.

«Internett-selskaper har vært tilbakeholdne med å overvåke sine egne plattformers innhold for materiale som kunne flagget terrorister», sa De Kerschove. Han sa de hadde hevdet at informasjonen var for massiv til å sile gjennom og settes inn i en sammenheng, i motsetning til barneporno, som kunne avsløres gjennom automatiske detektorer.

«Så kanskje en menneskelig intervensjon er nødvendig. Du kan ikke bare la maskinen gjøre det,» sa de Kerchove, og la til at han håpet at «vi snart vil finne måter å være mye mer automatisert på» i sjekking gjennom sosiale nettverk. «Det er derfor jeg er her,» sa han om sitt besøk i Israel. «Vi vet at Israel har utviklet mange evne innen cyber.»

Israelske sikkerhetsorganisasjoner har fokusert på metadata eller informasjon om militante kommunikasjonsmønstre. Nå, preget av palestinske gateangrep, ofte av unge angripere som bruker rudimentære våpen og uten linker til væpnede fraksjoner, har de refokusert på sosiale medier som et komplementært middel for å få forhåndsvarsler om private planer, skriver Israel Hayom.

En israelsk militær tjenestemann som forvalter disse metodene sa under konferansen at menneskelig intervensjon er nødvendig for å sette sammen og analysere parametre som alder, religiøsitet, sosioøkonomisk bakgrunn eller linker til kjente terrorister. «Vi revurderer vår database daglig, basert på endrede sikkerhetsbehov og hva vi har lært av angrepene som fant sted eller fra fengslede mistenkte», sa han.

Det israelske systemet destillerer befolkningen som blir gransket gjennom tre stadier, forklarte han. Alle er merket «svart» i første omgang; de som samsvarer med nok av parametere for å rettferdiggjøre ekstra oppmerksomhet er «grå»; og av disse er de som har atferd som er mistenkelig nok til å utløse individuell overvåkning eller politiets arrest og avhør merket «hvit».

«Hvis den svarte gruppen inneholdt 1 million navn, ville jeg forutse at den grå nummereringen utgjør rundt 20.000 og de «hvite» mellom 10 og 15,» sa han, og ga hypotetiske tall for å formidle omfanget av det israelske systemets datafiltrering.

Legg inn en kommentar