Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Tsjekkias første terrorsiktet

Praha2En 25 år gammel mekaniker og einstøing fra en liten tsjekkiske by, som forsøkte å reise til Syria i januar, ble tirsdag siktet  for forsøk på  terrorisme. De tsjekkiske myndighetene sier at dette er  det første kjente tilfellet av at en tsjekkisk statsborger prøver å bli med i Den islamske staten, skriver New York Times. Saken har skapt bekymringer over om hjemmesnekret islamsk radikalisme kan ha spredt seg til Øst- og Sentral-Europa.

Det regionale aktorkontor i Plzen, som håndterer saken, nektet å gi ytterligere detaljer. Men Respekt, et innflytelsesrikt tsjekkisk ukemagasin som rapporterte om arrestasjonen denne uken, skriver at mannen – identifisert av de tsjekkiske nyhetsmediene som Jan S. – hadde ble arrestert på en internasjonal flyplass i Tyrkia etter at myndighetene der fant ut at han hadde en flybillett til en tyrkisk by nær den syriske grensen.
Magasinet rapporterer at mannen hadde fortalt politiet at han planla å gå inn Syria og bli med i Den islamske staten, også kjent som ISIS og Isil. Etter at tyrkiske myndigheter sendte ham tilbake til Tsjekkia ble han gjentatte ganger avhørt av politiet før han ble arrestert for to uker siden. Han ble først siktet for deltakelse i en væpnet kriminell gruppe.
Marian Brzybohaty, en terrorekspert fra den tsjekkiske Politihøgskolen, sier det  ennå ikke er klart hvor den arresterte mannen hadde blitt radikalisert, eller i hvilken grad spenningssøking eller psykiske problemer kan ha spilt en rolle. Likevel sier han at saken har punktert den oppfatningen at Tsjekkia var immun mot hjemmelaget radikalisme.
Saken har reist alarm i Tsjekkia, hvor den venstreorienterte presidenten, Milos Zeman, har advart i månedsvis om trusselen om islamsk radikalisme. I fjor uttalte han i følge New York Times at Den islamske statens jihadister må knuses for å hindre et «super Holocaust.» Nylig foreslo han i et intervju med tabloidavisen Blesk at tsjekkerne bør skaffe seg våpen for å beskytte seg mot terrorister.
«Hvis det er nødvendig vil folk være klar for en situasjon der de er nødt til å bruke disse våpnene,» sa han. «Min kone har nettopp fått en pistol-lisens og har en skikkelig revolver. Så jeg håper hun vil beskytte meg mot terrorister,» la han smilende til.
Tsjekkia synes å være et landene i Europa der det er minst grobunn for Den islamske staten å forsøke å rekruttere islamske terrorister, skriver New York Times. I løpet av fire tiår med kommunistisk lederskap i Sentral- og Øst-Europa var innvandring relativt lav. Landet har bare 20.000 muslimer, en liten brøkdel av en befolkning på om lag 10,5 millioner. Innvandring fra land i Midtøsten er også lav. Så langt i år, har Tsjekkia mottatt 765 henvendelser om asyl, et flertall av dem fra ukrainere, ifølge innenriksdepartementet. Om lag 160 personer fra Irak og Syria søkt asyl fra januar til juni.
«Det som er ekstraordinært i denne saken er at Tsjekkia er det siste stedet der du forventer å finne en hjemmelaget islamsk radikaler, siden det er få muslimer her,»  sier Jaroslav Plesl, sjefsredaktør for Mlada Fronta Dnes, en ledende tsjekkisk avis . «Det illustrerer hvor kraftig ISIS propaganda og ideologi kan være, når selv en tsjekkisk gutt som bor i en liten by som ikke har noen kjente linker til islam kan bli rekruttert.»
Ifølge nyhetsrapporter kom Jan S. fra Spalene Porici, ca 60 miles sørvest for Praha, hvor han var opplært som mekaniker og jobbet for et selskap som lager bildeler. De tsjekkiske nyhetsmediene rapporterer at naboer var sjokkert over pågripelsen av en mann de beskrev som stille, engstelig og hardt arbeidende. Lokale nyheter skriver også at han var en besettende dataspiller, og at han kan ha blitt radikalisert ved å se propaganda for Den islamske staten på nettet. Men han skal verken mestre arabisk eller engelsk.

4 comments to Tsjekkias første terrorsiktet

Legg inn en kommentar