Søk

Siste kommentarer

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Handlekraft i sneglefart

Jan_simonsen5-150x1503331I alle år frem til Fremskrittspartiet kom i regjeringposisjon var partiet sterkt kritisk til at barnevernet tok så mange barn fra deres foreldre. Før valget lovet partiet handlekraft dersom det kom i regjering. Vi får vel formode at det gjaldt alle politiske områder, også dette. Til glede for mange barnevernkritikere fikk Fremskrittspartiet Barneministeren. Siden har det gått i sneglefart. Og det til tross for at fokuset på feilavgjørelser i Barnevernet aldri har vært større.

Det norske barnevernet har vært gjenstand for knallhard kritikk i utenlandske medier og fra europeiske politikere, og vært diskutert så vel i Europarådet som i Europaparlamentet. I januar og februar i år demonstrerte totalt 70 000 mennesker i gatene i et tyvetalls byer verden over, og i fjor sendte en lang rekke fagfolk innen psykologi og jus en kraftig henstilling til barneminister Solveig Horne og ba om vesentlige endringer av det norske barnevernsystemet. Oppropet var initiert av Gro Hillestad Thune, tidligere medlem av European Commission of Human Rights og anerkjent som Norges fremste menneskerettighetsekspert. De kalte sitt opprop for en bekymringsmelding.

Da skulle vi nesten tro at regjeringen og barneministeren fikk «fingen ut». Men den sitter tydeligvis fremdeles fast ett eller annet sted, for i Barnedepartementet går det fremover med sneglefart.

I desember 2015 innkalte barneminister Solveig Horne til et møte der kritikerne av barnevernet skulle møte barnevernets folk til en konstruktiv debatt. Det endte med at Gro Hillestad Thune forlot møtet i protest. Hun fikk knapt ordet, og ble verken brukt som foredragsholder eller deltaker i noen paneldebatter.

I forbindelse med det samme arrangementet lovet Solveig Horne at hun skulle gå gjennom flere barnevernssaker for å gjøre seg opp en mening om hvordan barnevernet arbeider og om avgjørelsene deres virker rimelige.  Jeg regnet med at det ville ta en måneds tid, og at hun deretter ville konkludere med å instruere barnevernet om å følge opp deres gjentatte påstand om at de kun fjerner barn fra familiene ved ytterste nødsfall, – en praksis som jo ikke er i nærheten av å følges opp i dag. Hovedargumentet for å fjerne barn er ikke «grov omsorgssvikt», men «manglende omsorgsevne», som jo er noe helt annet.

Nå skjer det endelig noe, tenkte jeg. Det var ikke en dag for tidlig. Solveig Horne hadde allerede somlet lenge nok. Hun ble tross alt barneminister i 2013.

Der tok jeg voldsomt feil. For statsråden hadde ikke tenkt å lese gjennom avgjørelsene selv. Det ville hun overlate til andre. Men hvem? Det brukte Solveig Horne nesten fem måneder på å bestemme. Utrolig. Hadde hun vist handlekraft ville hun i det minste kunne truffet en så enkel beslutning i løpet av noen dager.

Og som om ikke det var nok. Først nå har hun bestemt seg for hva Helsetilsynet, som fikk oppgaven, skal gjøre. Mandatet for oppdraget deres kom forrige uke, i midten av august, rundt åtte måneder etter at hun bekjentgjorde at noen skulle settes til å lese tidligere avgjørelser og finne ut hva som kan gjøres bedre.

Men: Dette arbeidet kan da ikke ta lang tid. Et par måneder kanskje? Langt ifra.

Mandatet lyder slik: «Statens helsetilsyn skal vurdere om barnevernet arbeider i tråd med hva fagmyndigheter og -miljø anser som godt barnevernfaglig arbeid. Helsetilsynet skal også se på om barneverntjenesten og fylkesnemnda er tydelige på hvorfor de fatter beslutning om akuttvedtak og omsorgsovertakelser. De skal legge opp til en bred prosess, samarbeid med ulike fagmiljøer og andre interesserte aktører.»

Tidsfristen er satt til 2 – to – år. Ikke akkurat noe lyntog. Solveig Horne satser på at arbeidet fra Helsetilsynet er ferdig ett år etter neste stortingsvalg. Da er hun forhåpentlig sparket som barneminister.

10 comments to Handlekraft i sneglefart

 • Uigur

  Nå har barnevernet erstattet uigurene som en av fys to hjertesaker

  • Når det norske, avsporede barnevernet beslaglegger omtrent 20 milliarder årlig til dels uvirksomme, dels ødeleggende aktiviteter (det er uvisst hvor mange flere milliarder til det samme nonsens som går over andre poster), så er det vel verdt å bidra til å få stoppet det.

   • I mandatet til Helsetilsynets «granskning av sin egen konrollvirksomhet» står det også:

    «Barne- og likestillingsdepartementet har bevilget kr. 2 000 000 til arbeidet i 2016.»

    Så kommer det jo nye millioner de par neste årene, da. Her skal det nok bli både «selskaper og baller». De skal vel hyre inn godt betalte «eksperter» – slike som har styrt og stelt med barnevernets policy i årevis. Legg merke til at evalueringen skal gjøres i tråd med «barnefaglig kompetanse». Og så kan de jo holde seminarer med «konstruktiv debatt», slike som det Simonsen nevner, UTEN Hillestad Thune men med mange av departementets nyttige idioter.

    Til slutt kommer det et imponerende publikasjon på dyrt papir, med tall-materiale nok til fullstendig å begrave virkeligheten, og sørge for at ingen forbedringer skjer.

    Lyntoget går på et spor som fører til et lavtliggende sted.

  • Uigur (som nok ikke er noen uigur): Det er noe rett i det. Nå skriver jeg mye om barnevernet som jeg fattet fornyet interesse for på grunn av behandlingen av en tsjekkisk mor som ble mye omtalt i tsjekkiske medier (Jeg bor mye i Tsjekkia). Uigurene er det likevel viktig ikke helt å glemme, så jeg vil nok forsøke å følge opp dem litt også, men ikke like hyppig som tidligere. Ellers har jeg nok mer enn to hjertesaker: De viktigste, utenom barnevernet, er Israel, radikal islam, Fremskrittspartiet og Demokratene.

   • Målfrid Endressen

    Jeg tror dessverre dette konntroll spøkelset, ikke bare ønsker å kontrollere mennesker gjennom barnevernet.Det er den samme antifhihets ånden og hatet mot GUD(Jesus Kristus) som nå rir inn i alle politikers hjerte og samfunnområder og som en ekstra kraft skyver nå satan via islam enda mer på oss enn om vi hadde vært en selvstendig Kristen nasjon.
    Etterhvert vil vi se antikrist og antifrihetens ånd kneble all fornuft og all frihet. Den som lever får se men det er den veien de går.

 • Vidar

  Vi bør starte en «folkeaksjon» for NEDLEGGELSE av det såkalte «Barnevernet»! Det ligger så mye «DRITT i vegga» i den institusjonen, så her må et nytt REELT barnevern bygges opp helt fra bunnen av!
  Uten at EN av de tidligere lederne engang skal kunne ansettes som vaskehjelp!!

Legg inn en kommentar