Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Jordansk satiriker arrest for tegneserie som angrep IS

karikaturNahed Hatter har vært en respektert satiriker i Jordan i mange år. Nå er han arrestert. Årsak: Han postet en tegneserie på Facebook, der Allah snakker med en jihadist i paradis. Tegneserien ble lagt ut på hans «anti-IS Facebook-side» og viser hvordan jihadister «tar for seg himmelen.» Hattar ble arrestert anklaget for å fornærme religionen, skriver den amerikanske tenketanken Clarion Project.

Tegneserien skildrer Allah i paradis bli behandlet som en tjener av en arabisk mann, som er i seng med to kvinner og ber om vin. Saed Hattar, en slektning av den tiltalte, sier til den engelske avisen The Independent at tegneserien ble postet for å illustrere det forvridde religiøse synet til Den islamske staten, og at den ble slettet etter at innlegget fikk sinte reaksjoner.

En jordansk media-ekspert, Khaled Qudah, sier til The Jordan Times at deler av tegneserien bryter jordansk lov. «Det Hattar publiserer er fornærmende og anses ikke som ytringsfrihet,» sier han.

Den jordanske satirikeren får støtte av den jordanske menneskerettighetsorganisasjonen The Arabic Network for human Rights Information, som gjør de jordanske myndighetene ansvarlige for hans helsetilstand. Organisasjonen skriver at den forstår de negative reaksjonene på tegneserien, men mener at myndighetene har handlet ut fra en pervertert tolkning av Saed Hattars intensjoner, og at arrestasjonen er i strid med «frihet til meninger, uttrykk og tro».  De mener arrestasjonen er politisk motivert siden han ble arrestert etter at den jordanske statsministeren hadde bedt innenriksministeren om å få ham anholdt.

7 comments to Jordansk satiriker arrest for tegneserie som angrep IS

 • Jaha, så er det i gang i Jordan også. Frykt og feighet.

 • Sjelden jeg ser to eller flere skrivefeil i dine innlegg her på Frie Ytringer, Jan. Du er meget dyktig, også norskfaglig.
  Men, her har det gått litt fort i svingene:
  «En jordansk media-ekspert, Khaled Qudah, sier til The Jordan Times at deler tegneserien bryter jordansk lov.»
  «En jordansk media-ekspert, Khaled Qudah, sier til The Jordan Times at deler AV tegneserien bryter jordansk lov.»
  «… som gjør de jordanske myndighetene ansvarlige for han forgodtbefinnende.»
  «… som gjør de jordanske myndighetene ansvarlige for hanS VELbefinnende.» eller «helsetilstand.»

  • Max: Takk for det. Er rettet. Det går alltid fort i svingene når jeg skriver, enten jeg hopper over et ord her og der eller ikke. (smil) Det er nødvendig for å få alt arbeidet unna, både med denne nettsiden og de andre tre nettsidene jeg har et ansvar for.

 • Ser du feilen her:
  «Tegneserien ble lagt ut på han «anti-IS Facebook-side»»

 • Vidar

  Ute med rødblyanten i dag, Max? 😉

 • Høyreekstrem?

  Slik er det i de arabiske land; ytrer man noe myndighetene ikke liker banker politiet på døra. Slik vil vi ikke ha det her, men dessverre arbeider demokraties fiender for å begrense ytringsfriheten også her.

  Tyskland, som for noen år siden var et nazidiktatur, går nå i bresjen for å få innført «arabiske lover» hva angår ytringer.

 • […] Tegningen var ment som en satire over Den islamske staten, og Frie Ytringer har tidligere skrevet om saken.Tegneserien skildret Allah i paradis bli behandlet som en tjener av en arabisk mann, som er i seng […]

Legg inn en kommentar