Søk

Kategorier

september 2016
M T O T F L S
« aug   okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

E-18 skal bli langt bedre

Ketil_Solvik_Olsen-150x1501«Kraftig løft for både vei og kollektivtransport. Det er de to hovedpilarene etter Oslopakke 3 ble fremforhandlet av Oslo og Akershus med staten tilstede. Vi ser nå de første resultatene av at H/FrP-regjeringen, sammen med KrF og Venstre, har økt statens forpliktelser og bidrag til store kollektivprosjekt,» skriver samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen på sin blogg. Han fortsetter:

«Mens Oslo under forrige regjering måtte finansiere t-banen til Løren alene, vil staten nå ta halve regningen for ny t-banetunnel gjennom sentrum. For Oslo og Akershus gir dette grunn til å smile – de har en regjering og et stortingsflertall som spiller på lag med Osloregionen.

Samtidig har ikke Oslopakke 3-forhandlingene gått helt på skinner. Jeg er derfor glad for at det ble enighet om å bygge bedre veier, både i og rundt Oslo. Utbygging av Manglerudtunnel og Røatunnel er viktige prosjekter som fortsatt skal realiseres i Oslo, selv om Oslobyrådets utgangspunkt var “null meter ny vei, null meter ny asfalt.”

Vi får også spaden i jorda for en bedre E18 fra Lysaker til Asker. Staten er veieier, og vi tar ansvaret for å sikre god fremdrift i prosjektet. Ifølge avtalen fra 2012 skal veien kunne realiseres etter hvert som planer ferdigstilles. Det er ikke endret og avtalen synliggjør fornyet enighet om å utvikle hele strekningen. I motsetning til 2012 avtalen peker vi faktisk nå på hvor første etappe skal starte. I tillegg viser skissen til finansiering at Oslopakke 3 vil bidra økonomisk til E18-utbygging, men da primært i årene etter at første etappe står ferdig. Det er også en konkret bekreftelse på at avtalen legger til grunn byggeaktivitet for hele strekningen, og ikke bare første etappen.

Enkelte hevder at E18-prosjektet blir nedskalert. Det må bero på en misforståelse. Det er riktig at prosjektet under byggefasen ikke vil bli oppskalert i form av flere felter, men det legges til grunn at man skal bygge en 3+3 felts motorvei samt egen kollektivtrase. Når enkelte i Oslobyrådet snakker om 2+2 felts motorvei, så gjelder det kun i byggeperioden. Det tredje feltet vil i praksis bli bygget, men ikke tatt i bruk før det kobles til neste parsell. Det handler om å sikre god og sammenhengende trafikkflyt.

Enkelte vektlegger også at Oslo og Akershus anmoder Statens vegvesen om å utarbeide alternativer for strekningen hvor “vegkapasiteten inn til Oslo ikke øker”. Det virker som noen tror hele prosjektet da skal tilbake på skrivebordet i mange år. Det skal det ikke. Mens andre ser på den samme anmodningen som en innrømmelse fra Oslobyrådet om at prosjektet vil bedre trafikkflyten og øke kapasiteten på E18 i Akershus. Samtidig er det et faktum at E18 Vestkorridoren i dag ikke inneholder elementer som øker kapasiteten over fylkesgrensen. Det er også et faktum at veldig lite av E18-trafikken skal til Oslo sentrum. I så måte er Oslobyrådets retorikk ganske avkledd. De har i saken argumentert mot påstander som ikke har vært helt reelle for det konkrete prosjektet vi faktisk har forholdt oss til.

Det skjer veldig mye spennende og positivt. Kombinasjonen av vesentlig bedre vei, jernbane, t-bane og busstilbud er vil bety en bedre reisehverdag for folk flest. Det er en vesentlig forutsetning for suksess på både kort og lang sikt. Hverdagen til folk må kunne henge sammen».

Legg inn en kommentar