Søk

Kategorier

september 2016
M T O T F L S
« aug   okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Hurtigtog i rute

Tog_Israel3-150x1501Byggingen av høyhastighetstoget mellom Tel Aviv og Jerusalem er i rute, sier transportminister Yisrael Katz. Banen skal åpne tidlig i 2018, skriver Norge Idag. Det har vært ikke så rent få utsettelser og budsjettsprekker etter at prosjektet ble lansert for mer enn ti år siden – og kostnadene har mer enn doblet seg fra 800 millioner dollar, men det er nå ifølge politikerne i rute.

Toget kommer til å istandsette millioner av passasjerer reisen mellom Israels to største byer på mindre enn 30 minutter, melder israelske medier. Transport via tog mellom Tel Aviv og Jerusalem tar per i dag 90 minutter, selv om byene ikke ligger lenger enn 53 kilometer fra hverandre. Dessuten tar det fort ytterligere 45 minutter å komme seg fra Jerusalem sentrum til jernbanestasjonen sørvest i byen, skriver Norge Idag.

Noe av det som gjør situasjonen vanskeligere er den bratte stigningen oppover mot Jerusalem. De fleste velger derfor å reise 50-70 minutter via buss eller taxibuss i stedet.

Høyhastighetstoget skal gå gjennom en rekke tunneler i Judeafjellene, og det er ventet at det kommer til å spare inn millioner i tapt produktivitet og gjøre Jerusalem et mer attraktivt sted for høyteknologisk industri. Denne industrien er per i dag stort sett sentrert rundt Tel Aviv.

Banen kommer bare til å ha et mellomstopp – nærmere bestemt ved Ben Gurion-flyplassen ved Lod.

Utgravingen av tunnelene har vanskeliggjort prosjektet og har utsatt ferdigstillingen med nærmere syv år. Dette er også primærårsaken til at budsjettet har vokst til skyhøye 1,8 milliarder dollar. Den seneste forsinkelsen oppstod tidligere i år, da man oppdaget sprekker i en av tunnelene – som krevde øyeblikkelige reparasjoner og gjennomgang av andre underjordiske steder på banen, skriver avisen.

Blant tunnelene fins to av Israels lengste sådanne, hver på 11 kilometer. Banen skal også krysse Israels høyeste bro, godt og vel 100 meter, like utenfor Jerusalem. Den nye hovedstasjonen kommer til å ligge like ved det internasjonale konferansesenteret Binjanei Ha’oma – midt imot hovedbusstasjonen.

 

Legg inn en kommentar