Søk

Kategorier

september 2016
M T O T F L S
« aug   okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Nå er de litt venner igjen

Erdogan_NetanyahuEtter en seks år uten normale diplomatiske forbindelser er nå forholdet mellom Israel og Tyrkia normalisert. Det skjedde formelt forrige onsdag da den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan ratifiserte «forsoningspakten» som de to landenes diplomater forhandlet frem gjennom flere måneders arbeid, som ble undertegnet av de to landene i juni og godkjent av det tyrkiske parlamentet i august.

Tyrkia og Israel vil nå starte prosessen med å utveksle ambassadører og fullt gjenopprette sine diplomatiske forbindelser, skriver World Israel News. Israel og Tyrkia var tidligere nære allierte, men forholdet ble ødelagt i 2010. Med Erdogan som statsminister var forholdet mellom de to statene gradvis blitt mer anstrengt, mye på grunn av den tyrkiske regjeringens gode forbindelser med terrorgruppen Hamas på Gazastripen, og i 2010 eksploderte det da en flotilje av tyrkiske fartøy forsøkte å bryte Gazablokaden og ta seg inn i israelsk territorialfarvann ulovlig.
Skipet Mavi Marmara var en del av flotiljen av tyrkiske fartøy på vei til Gaza, angivelig for å levere humanitær hjelp og medisinske forsyninger, men i virkeligheten var det et forsøk på å trosse Israels suverenitet og var ment å støtte den palestinske terrororganisasjonen Hamas, som styrer Gaza. Den eneste humanitær bistand funnet om bord var esker med utgåtte medisiner.
Da Mavi Marmara ikke stanset på ordre fra den israelske marinen, men fortsatt mot Gaza, ble båten boret av israelske marinesoldater fra den israelske hæren IDF. De ble angrepet med kniver og slagvåpen, og bataljene om bord på skipet endte med flere skadde og drepte aktivister.  Blant de drepte var ti tyrkere.
Etter denne episoden trakk Tyrkia hjem sine diplomater og kuttet sikkerhetssamarbeid, og forholdet har siden lagt på et lavt diplomatisk nivå. Den nå inngåtte avtalen vil innebære at Israel og Tyrkia gjenopprette fulle diplomatiske forbindelser.
Israel vil betale 20 millioner dollar i kompensasjon for familiene til mennesker skadet i raidet, og avtalen er slik at Tyrkia for å levere bistand til Gaza må gå via en israelsk havn. Tyrkia får også anledning til å utføre en rekke utviklingsprosjekter i Gaza, særlig med hensyn til vann og elektrisitet, ved å sende utstyr via Israel. Til gjengjeld lover Tyrkia å unngå rettslige krav mot Israel, og å forhindre terrorismeaktivitet eller pengeinnsamlinger til terrorister i Tyrkia.

2 comments to Nå er de litt venner igjen

 • Jan Hårstad

  Da jødene ble kastet ut av Spania etter reconquista (Ferdinand og Isabelle) epoken,dro mange til Tyrkia som i likhet med Holland ble sentralt i jødisk diaspora.
  Mange av de sentrale skikkelsene i byggingen av Israel kom fra Tyrkia så som David Ben-Gurion og Yitzhak Ben-Zvi etc
  Det er viktig å fange opp at dette med Tyrkia og Israel fordi dette har dype historiske røtter.

 • Anonym

  Denne såkalte pakten er ikke verd papiret den er skrevet på. Israel burde, som alle andre siviliserte land, holde seg langt unna Tyrkia.

  Erdogan er en islamsk despot og hans våte drøm er å erobre seg et rike sørover med våpen og et rike i Europa med muslimske innvandrere.

Legg inn en kommentar