Søk

Kategorier

september 2016
M T O T F L S
« aug   okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Presset på barnevernet begynner å virke

barnevernetDet internasjonale presset mot det norske barnevernet begynner å vise resultater. Nylig fikk den rumensk-norske familien fra Naustdal tilbake sine barn, men måtte riktignok flytte med barna til Romania for å unngå ytterligere trakassering, og tidligere denne måneden fikk en ung norsk mor en gledelig melding, tilfeldigvis samtidig med at lederen for partiet De Kristne, Erik Selle, kom på besøk. «Hun tok imot meg på kaien med gledestårer i øynene,» forteller han.

«Jeg har aldri vært så lykkelig før, og gleder meg til å få ham hjem. Hele livet mitt handler om sønnen min. Han er det viktigste av alt», sier mora (27) til Dagbladet etter å ha fått den gledelige meldingen fra sin advokat.

Da mødrehjemmet de bodde på i begynnelsen av mai i år fortalte kvinnen at hun ville bli fratatt babyen sin, tok hun med seg den vesle gutten og forsvant. Hun dro til gode venner på Vestlandet og har siden fått bo der. Dagbladet laget da en meningsløs artikkel med påstander om et hemmelig nettverk som hjalp foreldre å flykte med sine barn fra barnevernet. En historie som barneminister Solveig Horne uten videre undersøkelser kjøpte, og uttalte at hun fryktet at slike «nettverk» kunne skade barn.

Etter en tid hos gode venner kom barnevernet og hentet barnet med hjelp av politiet. Deretter fremmet barnevernet sak for fylkesnemnda med krav om omsorgsovertakelse, skriver Dagbladet. Men slik gikk det ikke. Etter det harde presset mot barnevernets mange maktmisbruk de siste årene bestemt fylkesnemnda at gutten skulle leveres tilbake til moren. «Barnevernet ville at jeg skulle se ham bare tre ganger i året. Nå skal han være hos meg 24 timer i døgnet. Jeg svever av lykke», sier moren til Dagbladet.

Fylkesnemnda påpeker at sønnen, som barnevernet ønsket å fjerne fra moren, er beskrevet som en tillitsfull, glad og normalutviklet gutt. Nemnda er videre, ifølge Dagbladets referat, ikke i tvil om at moren er glad i sønnen, ønsker ham en god omsorgssituasjon og har anstrengt seg for å gi ham en så god omsorgssituasjon som mulig. Nemnda påpeker at det finnes risikofaktorer – moren er selv tidligere barnevernsbarn med omfattende rusproblematikk – men viser til at hun har vært rusfri det siste året og har hatt «en meget positiv utvikling». Nå er planen at mor og sønn skal bo på Vestlandet, hjemme hos ekteparet som hjalp henne etter at hun flyttet fra mødrehjemmet.

Det ble faktisk avgjørende for at en enstemmig fylkesnemnd har bestemt at gutten skal tilbake til mor, skriver avisen. Fylkesnemnda har forutsatt at hun skal fortsette å bo hos familien en periode framover, skriver nemnda som mener denne familien kan «tilby henne utviklingsstøtte og hjelpe henne tilbake til samfunnet utenfor rusmiljøet».

Og enda mer gledelig: Denne gangen har barnevernet gitt opp å forfølge moren, sier det vil forholde seg til vedtaket fra fylkesnemnda og har besluttet å ikke anke vedtaket videre til tingretten. Det er tydelig at presset mot barnevernet begynne å hjelpe.

3 comments to Presset på barnevernet begynner å virke