Søk

Kategorier

september 2016
M T O T F L S
« aug   okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Barnevernsak havner trolig i Strasbourg

eva_m-150x150I mai 2011 tok det norske barnevernet de to sønnene fra Eva Michaláková og hennes nå fraskilte mann, på grunn av en mistanke mot faren om seksuelt misbruk, en mistanke som viste seg å være helt grunnløs. Nå er det gått mer enn 5 år og moren har ikke fått barna tilbake. De har tilpasset seg sine fosterforeldre, mener barnevernet. Og da Eva Michaláková igjen tapte i retten tidligere i år var begrunnelsen at hun hadde fortalte mediene om hvordan hun ble behandlet av barnevernet. Nå havner saken trolig i menneskerettighetsdomstolen

Eva Michalakova sin sak er blitt tatt opp både i den tsjekkiske nasjonalforsamlingen og Europaparlamentet, og har ført til protestnote fra den tsjekkiske regjeringen og tilbaketrekking av offisielle innbydelser for den norske ambassadøren, i tillegg til flere store folkelige demonstrasjoner med støtte fra de fleste politiske partiene i Tsjekkia.

Støttegruppen for den tsjekkiske moren har nå sendt ut en pressemelding der det fortelles at hennes tsjekkiske advokat formelt har innlevert en anke på dommen fra juni, der tingretten fratok henne foreldrerettighetene til de to sønnene. Dersom den ikke fører frem skriver støttegruppen at saken med stor sikkerhet vil endre i den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Da trengs det nok en norsk advokat også, som har hatt saker i Strasbourg tidligere. Ikke bare er moren rammet av menneskerettighetskonvensjonens paragraf om «retten til familieliv», men også av paragrafen som skal sikre ytringsfrihet. Det er alvorlig når det blir brukt mot moren at hun har informert aviser og TV-selskap om hvordan det norske barnevernet har behandlet henne og hennes to sønner.

Eva Michalakova sin advokat, Paul Hasenkopf, sier at hans mål er å understreke de folkerettslige forpliktelsene Norge har ved å ha sluttet seg til den europeiske menneskerettskonvensjon og tilhørende rettspraksis fra domstolen i Strasbourg. «Det er uakseptabelt at moren ble straffet med å miste foreldrerettighetene og nektes å ha kontakt med sine egne barn, fordi hun har offentliggjort saken i mediene,» mener han.

 Lederen for støttekomiteen, Jitka Chalánková, sier at hun vil appellere til den tsjekkiske regjeringen til å ta saken opp på nytt med den norske statsministeren og insistere på at kontakten mellom barn besteforeldre på gjenopptas. Hun mener at ikke er utelukket gjennom dommen i tingretten. Bestefaren, som har vært svært engasjert i saken, har tidligere vært i Norge for å få kontakt med sine barnebarn, uten å lykkes.

4 comments to Barnevernsak havner trolig i Strasbourg

Legg inn en kommentar