Søk

Kategorier

september 2016
M T O T F L S
« aug   okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Kjøreopplæring må gi gyldig fravær 

Vidar_kleppe5Demokratene er uenig med at elever som tar kjøretime i skoletiden får registrert fravær, forteller partiets medlem av Vest Agder fylkesting, Vidar Kleppe. Nye regler for fravær i den videregående skolen er innført for skoleåret 2016/2017. Dette innebærer at elever som har mer enn 10 prosent fravær i et fag ikke får halvårskarakter eller standpunktkarakter i faget.

Fraværsgrensen skal gjelde for alle elever i videregående opplæring. Hensikten er å forhindre skulk, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Utdanningsdirektoratet vil gi unntak for fravær hvis eleven kan dokumentere at fraværsgrensen er overskredet på grunn av helse- og velferdsgrunner, arbeid som tillitsvalgt, politisk arbeid eller representasjon i arrangement på nasjonalt eller internasjonalt nivå.

«Demokratene finner det naturlig at kjøretimer ved godkjente trafikkskoler også skal være en del av unntaksbestemmelsene, og vil derfor fremme forslag om dette i fylkestinget. Man skal ikke glemme at arbeidsgivere som oftest krever førerkort når de skal ansette arbeidstakere og det er da naturlig at ungdommen får mulighet til å ta disse timene også i skoletiden,» sier Kleppe.

«Det er også svært viktig at kjøreskole-elevene får kjøretimer på dagtid når det er den mest krevende trafikken samtidig som det er lyst. Trafikklæreren skal tross alt veilede eleven i å utvikle selvinnsikt og risikoforståelse, slik at eleven blir i stand til å reflektere over egne vurderings- og handlingstendenser. For at læring skal skje, er det en forutsetning at også eleven er uthvilt og motivert, og da er det viktig at kjøreopplæringen skjer på dagtid og med godkjennelse fra skolen,» legger han til.

7 comments to Kjøreopplæring må gi gyldig fravær 

 • Vidar

  Kanskje på tide å AVVIKLE den private kjøreskole-businessen, og legge all trafikk- og kjøre-opplæring til det ordinære skoleverket…? Med grunnleggende trafikkorståelse og -atferd i barneskolen, moped og lett-MC-opplæring i ungdomsskolen, og bil-opplæring på videregående.
  Da ville det kunne gis en solid opplæring, helt uavhengig av den enkeltes lommebok – og helt uten denne nye fraværs-problematikken.

 • Tusenkunstner

  Kanskje ungdom burde begynne å tenke litt annerledes. De bør sette andre verdier fremfor det med å få billappen. De bør konsentrere seg om å studere slik at de kommer raskt ut i nevenyttig arbeid. Også får de heller ta bil sertifikat når de blir 25-30år hvis absolutt må ha det. Bor de i områder med godt utbygd kollektivtransport så trenger de jo ikke billappen. Så sant de ikke jobber som yrkessjåfører.

  • Vidar

   Så du mener det er en MOTSETNING mellom å konsentrere seg om studiene og å ville kjøre bil, lovlig…? Saken er jo at Norge er et meget grisgrendt og langstrakt land, men et brukbart kollektivtrafikk-tilbud kun for ytterst få! Skal man KUNNE komme ut i arbeid, trenger man faktisk BIL! Og trafikk- og kjøre-opplæring er ALT for viktig til å overlates private profittører! Dette må anses som nødvendig «allmenkunnskap», og bør derfor være en naturlig del av det offentlige skoleverket!

   • Tusenkunstner

    Det er jo bare å sette opp noen busser og få tak i noen som kan kjøre de ute i distriktene. Det er mange som går på NAV som sikkert kan kjøre en buss. Så er kollektivtilbudet der. Vanskeligere enn det er det ikke. Hvorfor skal alt være så komplisert i detta landet her. La oss si at du og jeg hadde kjøpt to busser. Du hadde kjørt den ene og jeg den andre uten busslappen. Men vi behersker kjøretøyet greit nok. Også hadde vi kjørt rundt omkring på Hedmarken og tatt opp pasasjerer. Avgiftsfri landbruksdiesel hadde vi fylt på for å tilby tjenestene billig. Hadde vi gjort dette så hadde myndighetene kommet og ødelagt alt. Det går an å gjørra ting enkelt. Men i Norge så gjør de ting mest mulig komplisert og dyrt.

    Når det gjelder trafkkopplæring bør det gjøres enklere. Og opplæringstiden bør være kortere. Det er mange land i verden der det er fort gjort å få lappen. De har ikke nevneverdig flere trafikkulykker.

 • Vidar

  Du er nok en sann «tusenkunstner»… I det minste jonglerer du med sannheter og usannheter. Si meg, har du OVERHODE peiling på noe av det du skriver om?

  • Tusenkunstner

   Ja. Hvorfor ikke lese innlegget skikkelig og ta det seriøst. La meg ta disse to bussene våre som eksempel igjen. Hadde vi kjøpt de for å sette de på rute mellom Alvdal og Magnor måtte vi ha søkt myndighetene om løyve. Vi måtte betalt arbeidsgiveravgift for flere sjåfører de dagene vi ikke hadde giddet å kjørt selv. Bussene måtte vært EU-godkjent. Vi måtte tatt svindyre bussertifikater. Vi måtte påkostet hundrevis av setebelter i begge bussene. Vi hadde ikke fått lov å fylle landbruksdiesel, vi hadde ikke sluppet unna bompenger, vi måtte opplyst myndighetene om inntekten på busselskapet og det ville blitt pålagt bedriftbeskatning og de hadde krevd at det føres regnskap. De hadde også sendt oss en haug med skjemaer. Vi hadde ikke fått lov å begynne kjøre før vi var registrert i Brønnøysundregistret. Det hadde vært det ene hindret etter det andre.

   Hadde vi fjernet alle disse hindrene så kunne vi bare begynt å kjøre. Hadde det vært så enkelt, så ville flere gjort det. Og plutselig hadde det jaggu meg florert med kollektivtilbud ute i distriktene til en rimelig penge.

Legg inn en kommentar