Søk

Kategorier

september 2016
M T O T F L S
« aug   okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

På Anders Langes tid

anders_lange-150x150Kanskje var stifteren av Fremskrittspartiet, Anders Lange, den morsomste og mest sjarmerende politikeren i norsk etterkrigstid. Han var en frihetskjemper som arbeidet for å oppheve NRK-monopolet, redusere offentlige inngrep, spesielt restriktive alkoholreguleringer, og ville redusere skatter og avgifter. Partiet han stiftet i 1973 kalte han for Anders Langes Parti.

Senere, etter hans død, ble navnet endret til Fremskrittspartiet. Her intervjues Anders Lange av journalisten Torbjørn Eide:

Anders Lange proklamerer dikt:

Anders Lange drev hundekennel

I løpet av det året Anders Lange fikk sitte på Stortinget skrev han en røverroman. Frie Ytringers redaktør satt i flere år på manuskriptet. I år ble det utgitt i bokform.

2 comments to På Anders Langes tid

 • Høyreekstrem?

  Som aktiv i Fedrelandslaget bidro Lange til å motvirke den totalitære kommunismens inflytelse i Norge. Dette på en tid da DNA rotet seg ut på tynn is.

  Men Lange var ingen høyrepopulist. Han var først og fremst nasjonalist. Hans angrep på skatter ble fremsatt på en tid da den progressive beskatning kunne medføre et skattetrekk på opptil 99 prosent.

  Hadde Lange levd i dag tror jeg han politisk ville funnet seg mer til rette i et parti som Dansk Folkeparti enn det norske FRP.

 • Tusenkunstner

  Det tror jeg er helt naturlig. Mange av oss var skatte og avgiftsmotstandere og trodde på frihandel på 70 80 og 90 tall. Og for min del er motstand mot høye skatter fortsatt fornuftig.

  Men så falt Berlin muren og Øst-Europa kom snikendes. Derfor måtte de liberalistiske ideene modereres kraftig. Og blandes med nasjonale holdninger og proteksjonistiske mekanismer.

  På 80 tallet så var jo forsåvidt EF en grei ide. Det med at de vest europeiske landene skulle ha felles frihandelsavtaler. Men slik det er nå har EU blitt ett livsfarlig prosjekt.

  Verden forandrer seg, og da forandrer meningene våre seg også en del.

Legg inn en kommentar