Søk

Kategorier

september 2016
M T O T F L S
« aug   okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Skarpe reaksjoner på falsk videofilm

teaterNationaltheatret har inngått et samarbeid med det israelske nasjonalteateret Habima. Det liker ikke scenekunstner Pia Maria Roll. Derfor skrev hun en falsk beklagelse på vegne av Nationaltheatret som ble trykket i Morgenbladet, og laget en falsk video, også med en beklagelse på vegne av det norske teateret. Nationaltheatret seg på forfalskningen som et utslag av kunstnerisk frihet. Så lett tar ikke israelerne på forfalskningen.

Overskriften på Pia Maria Rolls artikkel i Morgenbladet var «Nationaltheatret beklager», og samme budskap ble fremført på en youtube-video, en kortfilm sluppet fredag som en del av den norske Ibsen Festivalen. Den ble delt av mange fordi de trodde den var korrekt og var en offisiell beklagelse fra teateret, slik det hevdes i fremføringen. Roll bekrefter overfor Vårt Land at det er hun som står bak, sammen med Marius von der Fehr. Hun bekrefter overfor avisen at det faktisk var hensikten at artikkelen og videoen skulle oppfattes som om den kom fra teateret. «Det er bare fint at folk tror at dette er sant», sier hun til Vårt Land.

«Dette er dagen vi offentlig beklager vårt skammelige samarbeid med det israelske nasjonalteateret Habima,» står det i teksten.

«Da vår teatersjef Hanne Tømta i 2013 inngikk samarbeidet visste vi ikke hvilken betydningsfull rolle Habima og andre israelske kunstinstitusjoner spiller i å normalisere den israelske okkupasjonen. Vi visste ikke at kunst og teater er ekstremt viktige virkemidler for staten Israel i et forsøk på å skape et inntrykk av å være en humanistisk kulturnasjon, fremfor en apartheidstat. Vi visste det ikke, fordi vi ikke hadde gjort noen form for research,» heter det videre.

Det heter også at Nationaltheatret gir sin fulle og hele støtte til det palestinske sivilsamfunnets kampanje for boikott, desinvestering og sanksjoner mot Israel (BDS), og melder seg ut av den «politisk uansvarlige» europeiske teaterunionen, Union des Théâtres de l’Europ, som er ansvarlig for samarbeidsprosjektet.

I går ble saken omtalt av flere israelske aviser, og det israelske utenriksdepartementet reager sterkt. Ifølge kilder i det israelske utenriksdepartementet har filmen med tittelen «The National Theatre of Norway» fått norsk statlig finansiering, blant annet fra Kulturdepartementet, skriver Ynet News.

«Filmen bringer tankene til propagandaen fra de syke hodene til Goebbels, Nazi filmskaperen Leni Riefenstahl og norske samarbeidspartnere Quisling og Hamsun,» sier en kilde i det israelske utenriksdepartementet til Ynet News. Det reageres skarpt på at en film som hevder at Israel er en apartheidstat mottar offentlig støtte.

I Israel mener man at det var helt nødvendig av Nationaltheatret å presisere på sin hjemmeside at filmen ikke representerte dem og var en forfalskning.

Habimas administrerende direktør, Odelia Friedman, sier han venter på et offisielt brev fra Nationaltheatret om at videoen ikke er teaterets posisjon. I det israelske utenriksdepartementet forventer man ifølge Ynet News at Nationaltheatret treffer tiltak for å stanse filmen, siden den er et falsum og er ærekrenkende overfor Israel.

6 comments to Skarpe reaksjoner på falsk videofilm

Legg inn en kommentar