Søk

Kategorier

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Lang politisk kamp frem til Brækhus sin hjemmeseier

klemetsen_simonsen «Harald T. Nesvik kom inn på Stortinget samme år som Fremskrittspartiet første gang foreslo å oppheve forbudet mot proffboksing. Året var 1997,» skriver FrPs nettside, frp,no. Det er feil. Når den første profesjonelle boksekampen i går kveld ble avholdt i Oslo Spektrum var det hele 26 år siden Fremskrittspartiet foreslo å oppheve forbudet mot profesjonell boksing i Norge. Det skjedde i 1990 da Jan Erik Fåne og Frie Ytringers nåværende redaktør Jan Simonsen gikk sammen om et forslag. (foto: Klemetsen/Simonsen, Dagbladet)

Forslaget fra Fåne og Simonsen ble behandlet av Stortinget 20.november 1990.  Jan Simonsen tok opp liknende forslag i begge de to kommende stortingsperiodene. I 1997 var det tredje gangen et forslag fra Fremskrittspartiet om å oppheve forbudet mot profesjonell boksing ble nedstemt.

I 1990 var det nær ved å lykkes. Arbeiderpartiet da rundt 20 år gamle stortingsrepresentant Trond Jensrud ga uttrykk for støtte til forslaget da det ble foreslått. Han ble etter forslag fra Jan Simonsen utpekt som saksordfører og hovedansvarlig for saken i Kirke- og Undervisningskomiteen som behandlet den fordi denne komiteen også hadde ansvaret for kultur og idrett. Verdensmester Magne Havnå ble innkalt til komiteen, og begeistring var stor etter hans innlegg på komitemøte, også fra Arbeiderpartiets representanter. Etter komitemøtet lot han seg imidlertid intervjue av VG og uttalte at komitemedlemmene hadde lite peiling på boksing. Da kom flere representanter fra AP til Jan Simonsen og sa at de ikke ville stemme for forslaget etter å ha blitt fornærmet på denne måten. Det falt.

Det hjalp ikke at Simonsen argumenterte hardt imot formynderiet, og fremholdt at man i et demokrati må akseptere at andre mennesker gjør ting og har interesser for ting som man selv private måtte være sterkt imot.

«Den endelige og totale konsekvensen av sosialistenes argumentasjon for å forby profesjonelle boksekamper er selvsagt å brenne bøker som politikerne ikke liker på grunn av innholdet som de mener er skadelig, eller til syvende og sist forbud mot politiske partier som de misliker. Derfor vrenger det seg i hele sjelen min når jeg hører Arbeiderpartiets forbudspolitikere på denne talerstolen forsvare det formynderiske forbudet mot profesjonell boksing,» sa Simonsen blant annet i sitt innlegg. Han mente for øvrig at faremomenter i denne idretten ikke var større enn i mange andre idretter.

Simonsen tok igjen opp forslag om å oppheve forbudet mot profesjonell boksing i den kommende stortingsperioden og fikk forslaget behandlet i odelstinget 19.mai 1995.

«Når Arbeiderpartiet med haleheng av andre formynderpartier igjen slår fast at profesjonell boksing skal være forbudt i Norge er ikke det bare et slag i ansiktet på flotte idrettsambassadører som Magne Havnå og Ole Klemetsen, det er også et slag i ansiktet på et stort bokseinteressert publikum som svært gjerne skulle sett våre bokseidoler i sving i Oslo Spektrum,» sa Simonsen da. Først i går, 26 år etter at Fremskrittspartiet fremmet forslaget om å tillate profesjonell boksing i Norge for første gang, 21 år etter at det ble foreslått fra samme parti for andre gang, og 19 år etter at det ble foreslått for tredje gang, kunne bokseinteresserte nordmenn endelig se deres bokseidol, denne gangen representert ved Cecilia Brækhus.

1 comment to Lang politisk kamp frem til Brækhus sin hjemmeseier

Legg inn en kommentar