Søk

Kategorier

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Kurdere skaper problemer for Irans prestestyre

gerilja_kurdiskDen viktigste kurdiske opprørsgruppen i Iran vil gjenoppta sin geriljakampanje mot Irans sikkerhetsstyrker for å beskytte og forsvare den store kurdiske minoriteten i landet, sier nestlederen i Kurdistans Demokratiske Parti i Iran til Associated Press. Det markerer slutten på en 20-års lang våpenhvile mellom de kurdiske krigerne og Iran.

Som et resultat av de kaotiske forholdene i denne delen av verden har kurdere i flere land fått større innflytelse og egne selvstyrte enklaver. Kurdere utgjør omtrent 10 prosent av Irans befolkning på 80 millioner mennesker, mange bor i landets fjellområder i nordvest som grenser mot Irak og Tyrkia.

Det har stort sett vært rolig i området siden en våpenhvile på 1990-tallet Men den kurdiske bitterheten vokste nylig. I en hendelse i mai 2015 døde en kurdisk hushjelp på et hotell i den nordvestlige byen Mahabad. Det utløste uro fordi lokale kurdere mente at iranske sikkerhetsstyrker på en eller annen måte hadde en finger med i spillet.

I år har sammenstøt brutt ut mellom kurdiske krigere og iranske sikkerhetsstyrker, inkludert styrker fra den iranske revolusjonsgarden. Det har ført til tap på begge sider. Det demokratiske partiet, som er kjent som PDKI og opererer ut fra Nord-Irak, hevdet at iranske styrker har angrepet kurdiske stillinger rett over grensen til Irak, skriver Associated Press.

PDKIs stedfortredende generalsekretær Hassan Sharafi sier Irans undertrykkelse av kurdere tvang dem til å svare. «Vi ser at de blir arrestert, torturert, avhørt og fengslet,» sier han til The Associated «For å beskytte og forsvare disse menneskene har vi besluttet å ha en tilstedeværelse i området i stedet for å lansere en vanlig krig.»

«Da Iran signert avtalen med Europa og Amerika om atomprogrammet, kom de til å tro at uansett hva de gjør så vil omverdenen ikke kritisere dem,» sier han. «Derfor ble vi nødt til å gå til disse skrittene.»

Iranske kurdere har deltatt i kampene mot Den islamske staten i samarbeid med de irakisk-kurdiske Peshmerga-soldatene. Sharafi forteller Associated Press at hans gruppe ikke mottar bistand eller støtte i deres forsvarskamp mot det undertrykkende iranske prestestyret.

Den kurdiske Mahabad-regionen i Iran brøt ut fra Iran og fungerte som en egen kurdisk stat i tiden like etter andre verdenskrig, og det var også uro i provinsen i etterkant av den iranske revolusjonen i 1979. En geriljakrig styrt av det demokratiske partiet, som ønsker å innføre et demokratisk styresett i Iran med indre selvstyre for de ulike etniske regionene, kjempet mot det islamistiske sjiadiktaturet et godt stykke inn i 90-tallet. Da det skulle forhandles om en fredsordning med de iranske islamistene ble lederne deres myrdet. Sist på en restaurant i Berlin i 1992. Til syvende og sist erklærte PDKI en ensidig våpenhvile med Iran i 1996, skriver Associated Press.

Bahnam Qadri, en18-år gammel kurdisk geriljasoldat, sier til telegrambyrået at dagens kamper er viktige og beviser tilstedeværelsen av kurdiske krigere i Iran. «Jeg ønsker å sende en melding til iranerne at uretten som begås mot vårt folk i Iran må ta en slutt,» sier han: «At det må bli en slutt på diskriminering og mishandling.»

I et intervju med Al-Arabiya TV forklarer den iranske kurdiske lederen Mustafa Hijri at Kurdistans Demokratiske Parti i Iran kjemper for indre selvstyre som en autonom del av staten Iran, og for et sekulært demokratisk Iran, og forklarer at hans parti med hjelp av Peshmerga-geriljaen har følt seg nødt til å gjenoppta den væpnede kampen mot det islamske prestediktaturet.  

«Vi ønsker å oppnå våre rettigheter innenfor rammen av et forent Iran, som vil være en sekulær og demokratisk føderal stat,» sier han i intervjuet som ble kringkastet 2.september:

 

1 comment to Kurdere skaper problemer for Irans prestestyre

  • Vidar

    For ikke å snakke om den direkte forfølgelsen kurdere blir utsatt for fra TYRKIAS diktator, Erdogan!
    Med indirekte støtte fra USA, NATO – og Norge…

Legg inn en kommentar