Søk

Kategorier

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Israelsk tyrkisk gassledning kan bli en realitet

oljeEtter møtet mellom den israelske energiministeren Yuval Steinitz og hans tyrkiske motpart Berat Albayrak i Istanbul torsdag i forrige uke mener den israelske naturgassindustriens innsidere at en israelsk-tyrkisk rørledning kan være oppe å gå innen tre år, skriver Israel Hayom. «Tyrkerne har et pragmatisk syn på dette spørsmålet. De ønsker å få ting gjort, «sier en tjenestemann til avisen.

Israelske naturgassindustriledere uttrykker optimisme over planene å bygge den israelsk-tyrkiske gassrørledningen som vil «åpne døren til gasseksport til Europa», og kaller det en «historisk mulighet» for både bransjen og den israelske økonomien.

Den tyrkiske energiministeren Berat Albayrak regnes som en svært erfaren tyrkisk tjenestemann, skriver den israelske avisen. Kilder med kjennskap til det 90-minutters lange møtet mellom de to sier at ministrene diskuterte en rekke spørsmål knyttet til regional utvikling og bilaterale relasjoner.

Tyrkia ønsker ifølge kildene å forfølge flere humanitære prosjekter i Gaza, inkludert bygning to kraftverk i enklaven. Israel sies å ville vurdere saken gunstig, så lenge det ikke kolliderer med landets sikkerhetsinteresser. «Israel tar imot enhver involvering av Tyrkia i å forbedre livene til vanlige mennesker i Gaza. Vi vil gjøre vårt beste for å muliggjøre dette,» bekrefter den israelske energiministeren Yuval Steinitz overfor Israel Hayom.

Energiministeren sier de to landene er «enige om å etablere en umiddelbar dialog for å undersøke muligheten og gjennomførbarheten» av naturgassrørledningsprosjektet. Han sier at Israel vil ønske velkommen deltakelse av tyrkiske bedrifter i utforskningen av fremtidige gassfelt. Steinitz sier imidlertid at Israel også vurderer andre rørledningsprosjekter, nemlig gjennom Hellas og Kypros.

Ifølge tilgjengelig informasjon ønsker Israel og Tyrkia å ferdigstille prosjektets tegninger innen utgangen av mars 2017. Israelske gassindustriinnsidere sier at dersom alt går som forventet vil rørledningen gå online innen 2019, og at dette mest sannsynlig vil være et privatsektorprosjekt støttet av regjeringen.

Men et fremtidig prosjekt i denne størrelsesorden vil sannsynlig møte flere utfordret, sier en annen tjenestemann, nemlig å koordinere med Russland, som arbeider med et oljerørledningsprosjektet vis-a-vis Tyrkia, samt det faktum at enhver fremtidig gassrørledning vil måtte løpe gjennom kypriotiske økonomiske farvann. Bransjeeksperter sier til Israel Hayom at maritime økonomiske soner vil kreve kontraktsmessig løsning, men at det ikke utgjør noen hindring for slike avtaler.

2 comments to Israelsk tyrkisk gassledning kan bli en realitet

  • Anonym

    ett eksempel på Jan Simonsens «manglende interesse» for energi som tema

    • Anonym: Som journalist skriver jeg om alle typer temaer som angår Israel, fordi jeg har en formening om at leserne interesserer seg for alle sider av Israels politikk, kultur, økonomi, vitenskap og samfunnsliv. Det har ingenting å gjøre med mine personlige interesser. Som journalist skal man ikke bare skrive om det en selv er interessert i, men det man tror at en del av leserne har interesse av. Skjønt akkurat denne artikkelen synes jeg personlig er spennende fordi den ikke bare har å gjøre med Israels energipolitikk, men med storpolitikk og geopolitiske spørsmål i tillegg.

Legg inn en kommentar