Søk

Kategorier

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Selger ikke noe arvesølv

tord_lien-150x150«Regjeringens agenda er å skape lønnsomme jobber i energibransjen og sikre næringslivet og vanlige folk lavest mulig nettleie. Arbeiderpartiets påstand om at vi nå selger arvesølvet vårt er riv ruskende galt», sier energiminister Tord Lien til frp.no. «Dersom en privat aktør ønsker å bidra til innovasjon, teknologiutvikling og nye mer kostnadseffektive måter å bygge, eie og drifte utenlandskabler på, så er dette noe alle, både produsenter og forbrukere av strøm vil tjene på», sier han.

«Alle kabelprosjekter til utlandet skal fortsatt gjennom en myndighetsbasert konsesjonsbehandling hvor samfunnsøkonomisk lønnsomhet skal utredes. Derfor blir Arbeiderpartiets retorikk om å selge arvesølvet bare et uttrykk for deres frykt for private», forklarer energiministeren. I forrige stortingsperiode endret de rødgrønne loven slik at ingen andre enn Statnett skulle få lov til å bygge og eie utenlandsforbindelser. Det var FrP sterk motstander av. Nå er det flertall for å endre loven når Stortinget behandler saken i dag. Da blir FrPs politikk på dette området en realitet, i tråd med hva vi lovet i Sundvollen-erklæringen, skriver frp.no.
«Påstandene fra Ap om at dette er å selge arvesølvet, blir ikke mer riktig selv om de gjentas. Med dette legger vi tvert om til rette for å styrke verdien av den norske vannkraften, for økt produksjon av fornybar energi og for å holde kostnadene på nettleie så lave som mulig for næringsliv og for folk flest,» sier olje- og energiminister Tord Lien til frp.no.

Lien fremhever at regjeringen er opptatt av god balanse mellom utbygging av ny kraftproduksjon og nye mellomlandsforbindelser. «Denne lovendringen vil i liten grad påvirke kraftprisene for norske forbrukere eller industri. Den gode tilgangen til fornybar kraft har lagt grunnlaget for en lønnsom og bærekraftig industri i Norge. Det ligger ingen automatikk at lovendringsforslaget vil føre til flere utenlandsforbindelser,» sier han.

«Men statsråden har tro på at eventuelle nye kabler kan bli billigere og gi mer verdiskaping som følge av konkurranse. «Dette er i norske strømkunders interesse og kan bidra til økt verdiskaping og innovasjon, ny teknologiutvikling og mer kostnadseffektiv utbygging av utenlandsforbindelser. Det handler om å bygge et robust strømnett som sikrer hele den norske befolkningen strøm 365 dager i år, 24 timer i døgnet, og det handler om å legge til rette for økt fornybar kraftproduksjon. Slik er Fremskrittspartiet er med på å bygge landet for fremtiden», mener statsråden.

Harald Olsen i Demokratene i Vest Agder er Demokratenes fremste ekspert på energispørsmål. Han er skeptisk til den nye loven.

Etter siste møte i energi- og miljøkomiteen på Stortinget ble det klart at Venstre støtter forslaget. Dermed har regjeringen sikret seg flertall allerede før dagens avstemning. «Det er i seg selv ikke privatiseringen jeg er bekymret over, men jeg slutter meg til skepsisen til opposisjonen om at dette kan medføre blant annet betydelig høyere nettleie for norske strømkunder. Dette er ikke på noen måte holdbart sett fra Demokratenes ståsted. Er det slik at folk flest taper på dette, så kan eierskapet og inntektene fra våre naturressurser like godt forvaltes av Statnett,» skriver han i en artikkel på Demokratene.no.

«Bakteppet for den nåværende situasjonen er at den rød/grønne regjeringen vedtok våren 2013 at kun Statnett kan bygge kraftkabler til utlandet. Da varslet de borgerlige at de ville reversere vedtaket dersom de fikk regjeringsmakt. Det løftet er de nå i ferd med å holde. Ap har foreslått at man venter med å iverksette lovendringen til Stortinget har fått bestemme blant annet hvordan kostnader og inntekter skal reguleres. Men dette vil ikke regjeringspartiene og Venstre være med på. De har det åpenbart travelt med å gi private interesser sugerør inn i det norske kraftsystemet slik skeptikerne til avtalen frykter,» forklarer han i artikkelen.

 

7 comments to Selger ikke noe arvesølv

 • Anonym

  Og hva mener Jan Simonsen?

  • Anonym: Det er et spørsmål jeg ikke har noen formening om. Heldigvis trenger jeg ikke å mene noe om alt lengre. Jeg konsentrerer meg om de sakene jeg er opptatt av, og føler jeg har litt kunnskap om. Energipolitikk er ikke mitt felt.

 • Anonym

  La Lofotens skatter betale folkets skatter.

 • Anonym

  Siden Jan Simonsen atter er engasjert i politikken, (riktignok med et «beskjedentt verv») og i beste fall bør være forberedt på valgkamp angående stortingsvalget i 2017. Således
  bør han følgelig ha noen formening om energipolitikk her til lands
  han har jo ellers rikholdige tråder om israelsk energiforvaltning/politikk.
  Kommentaren til Simonsen klokken 11:16 er noe defensiv.

  Kjøper ikke den ytring at Jan Simonsen har noen mening om energipolitikk.

 • Dette som den borgelige siden bedriver,er bare begynnelsen.
  Det er noe svineri,og prøve seg hele tiden.Grunnen til at de ikke hel privatiserer hele greia med en gang,er fordi at da hadde det vært for åpenlyst. Derfor begynner man i det små,og spiser seg lenger og lenger.
  Frp er og blir et fedrelandsfientlig parti.Når skal folk skjønne det?
  Ser at ulvegliset til Simonsen kom på banen,når Lofoten skatter skulle betale folkets skatter.
  Frp bør ikke engang ha myndighet til og snakke om reduserte skatter,når de satte ny innvandringsrekord i fjor.For31 000 uønskede inntrengere koster penger også.Og da var det behagelig for dem og stikke sin landssvikerenese ned i oljefondet og hente «hjelp» for sin egen uansvarlighet.Både når det gjelder innvandring og skattelette til de som har nok fra før.
  Fy flate sier jeg. 🙁

Legg inn en kommentar