Søk

Kategorier

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Hvorfor etablerer gigantene seg i Israel?

tel-avivIsrael har de siste årene utviklet et rykte som en av verdens mest innovative teknologiknutepunkter. Google, Facebook, Microsoft og Intel er blant mer enn 300 multinasjonale selskaper som har åpnet opp forsknings og -utviklingsanlegg i landet, skriver Business Insider, som deltok under den store innovasjonskonferansen i slutten av september, der også 30 deltakere var med i regi av Norsk-Israelsk Handelskammer.

Avisen prøvde å få svar på hvorfor så mange internasjonale giganter velger nettopp Israel som sted for deres forskningsvirksomhet, og lyttet til foredrag fra representanter for de nevnte selskapene.

«Min jobb hos Google er å reise over hele verden og snakke med utviklere, nyetableringer og investorer. Jeg har vært på hvert hjørne av jorden, i Kina, Japan, Australia, hele Europa, Norden, overalt. Det er ingen andre land på jorden som tenker på samme positive måten som Israel,» sa Googles talsmann, Don Dogge. «Israel er virkelig en gründernasjon. Israelerne tenker som oss. De bryter ting, de gjør ting, de er kreativ. Det er spesielt.»

Google, med hovedkvarter i Mountain View, California, åpnet kontor i Israel i 2006, da søkegiganten fortsatt var i startfasen, fem år gammel, skriver Business Insider. I dag sysselsetter Google over 600 ingeniører i landet, og de jobber med flere av Googles kjerneprodukter, inkludert søk, kart og Live-resultater.

Omtrent halvparten av alle Googles ingeniører i Israel er avgangselever på Tel Aviv University, fortalte Dodge. «Det er en fantastisk kilde til talent her,» konkluderte han. Det er billigere ingeniører på steder som Russland, India og Kina, men de er ofte ikke så bra, ifølge Dodge. «Det handler om innovasjon, kreativitet, om å ta enorm risiko, og om å forstå hvordan man kommer til markedet. Det er det Israel gjør. Det handler ikke om prisen.»

Facebook etablerte seg i Israel for tre år siden, og har i dag en liten forsknings og -utviklingsavdeling i landet, i tillegg til et team som jobber direkte med israelske gründere i den lokale høyteknologibransjen.

Adi Soffer Teeni, administrerende direktør i Facebook Israel, forklarte at Facebooks ingeniørteam i Israel nylig spilte en nøkkelrolle i et av Facebooks nyligste produkt, uten å navngi nøyaktig hva det produktet var, refererer Business Insider. «Det er utrolig talent her i Israel. Multinasjonale selskap kommer hit med store FoU-sentre og rekrutterer personer med en svært innovativ måte å tenke på,» sa hun.

Teeni understreket også at mentaliteten og kulturen på Facebook sitt FoU-senter i Israel kan sammenlignes med Facebook sitt FoU-anlegg i Silicon Valley, der ingeniører «beveger seg raskt og bryter ting» mens iført «shorts og flip flops.» «Noe skjer her i Israel,» sa hun. «Det er magisk, og det er ikke lett å forklare hva det er, men Israel er en lekeplass der det føles som hjemme for multinasjonale firmaer.»

Roy Ramon, administrerende direktør i Intel Ingenuity Partner Programme, hevdet at Intel er en av de største arbeidsgiverne i Israel, med 11.000 arbeidere over hele landet, skriver Business Insider. Brikkeprodusenten satt første gang opp butikk i Israel for rundt 40 år siden, og opererer i dag flere steder i hele regionen.

Ramon snakket stolt om den israelske «chutzpah», som er et jiddisch ord som stammer fra det hebraiske ordet ḥutspâ (חֻצְפָּה), som betyr «uforskammethet». I næringslivet er ordet ofte brukt for å beskrive den selvtilliten som et individ har og Ramon sa det er et nyttig «verktøy» som israelerne har til rådighet.

Zach Weisfeld, daglig leder for Microsofts globale akseleratorer, fortalte under konferansen at Microsoft har økt sitt forskning og -utviklingsteam i Israel til rundt 1000 mennesker siden Microsoft åpnet sitt første kontor i landet for 25 år siden. «Det var det første FoU-senteret vi åpnet hvor som helst i verden utenfor Redmond,» sa han. Weisfeld fortalte Business Insider under et intervju at mye av «dyp tech» skjer i Israel, og legger til at Microsoft er opptatt av å jobbe med startups, og eventuelt skaffe startups som fører an i felt som kunstig intelligens.

1 comment to Hvorfor etablerer gigantene seg i Israel?

Legg inn en kommentar