Søk

Kategorier

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Oljefondet investerer stadig mer i Israel

rytman3-150x150Oljefondets investeringer i Israel utgjør nå 13,3 milliarder kroner i aksjer og 11,3 milliarder kroner i rentepapirer. Den samlede investeringen som Oljefondet hadde i Israel ved sist årsskifte var på 24,6 milliarder kroner. Det var en økning på 5,8 milliarder kroner i forhold til året før. Det opplyser kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Norges Bank Investment Management til Dagen. Nylig kjøpte oljefondet seg opp i Israel Discount Bank.

Investeringen ble gjort for rundt tre uker siden og Norges Bank holder nå 29,4 millioner Discount Bank aksjer verdt 201 millioner shekel, eller rundt 435 millioner kroner til dagens kurs. Israel Discount Bank er en av Israels tre største banker og har 260 avdelinger med hovedkontor i Tel Aviv. Banken ble grunnlagt allerede i 1935.

Leder for Israels Venner på Stortinget, styremedlem i Norsk-Israelsk Handelskammer og stortingsrepresentant for FrP, Jørund Rytman, sier at det nye oppkjøpet i Israel Discount Bank er strålende nyheter. Til Dagen har han følgende kommentar til at Oljefondet har økt sin investering i Israel kraftig det siste året: «Dette er en utvikling jeg er meget fornøyd med. Det er både bra for det norske oljefondet, og bra at Norge på denne måten kan bistå med kapital i israelske selskaper.»

Det har også i den private sektoren vært en suksessvekst i samhandelen med Israel de siste årene. Importen fra Israel passerer en milliard norske kroner, det samme gjør eksporten.

«Vi har fått en borgerlig regjering som har ønsket å utvide handelssamarbeidet med Israel. Det har vært positivt og motiverende for det norske næringslivet. Israel er et attraktivt marked siden de ligger i front på mye av utviklingen. Derfor søker mange norske selskaper seg hit for å se etter investorer og samarbeidspartnere», forteller Dag Abrahamsen til NRK.

«Tilbakemeldingene fra nordmenn som driver forretninger med Israel er positive, og vi merker økt interesse. Veksten fortsetter, særlig innenfor olje- og gassektoren, og vi vil fortsatt være ledende på eksport av laks», mener Abrahamsen.

Norges ambassadør til Israel, Jon Hanssen-Bauer, mener det er svært positivt at norske næringsliv er på vei inn i det israelske markedet. Den norske ambassaden forsøker å legge forholdene til rette, melder NRK.  Ambassadøren forteller til NRK at han av og til får spørsmål om hvorfor Norge skal drive handel med Israel siden landet okkuperer palestinske områder. Han mener det ikke er noen løsning å begrense forretningsvirksomhet med israelerne.

«Jeg mener det ville vært sørgelig for Norge å begrense våre muligheter. Vi ser at flere av de multinasjonale selskapene etablerer sine utviklingsavdelinger i Israel. Det er en rivende utvikling her som Norge har stor glede av å ta del i. Jeg kan ikke skjønne med hvilken begrunnelse vi skulle la være å gjøre det,» sier Hanssen-Bauer.

Norsk-Israelsk Handelskammer bekrefter at norske selskaper er i forhandlinger med to av Israels største produsenter av forsvarsmateriell, Elbit Systems og Israel Aerospace Industries, skriver nrk.no. Til sammen har de to aktørene mer enn 28.000 ansatte, og leverer eksempelvis rakettsystemer, overvåkingsteknologi og droner både til det israelske forsvaret og andre kunder over hele verden. Lederen for Norsk-Israelsk Handelskammer, Dag Abrahamsen, mener forhandlingene er uproblematisk. 

«Dette er uproblematisk. De israelske konsernene har ofte inndelt virksomheten i sivile og militære seksjoner. Her er det snakk om et samarbeid innenfor sivil sektor», forteller Dag Abrahamsen til NRK.  

De norske selskapene kan ikke eksportere våpen eller ammunisjon til Israel, men ønsker å samarbeide med israelske aktører i produktutvikling og være en salgskanal inn mot Norge. De ønsker ikke å uttale seg til NRK om dialogen eller samarbeidet med den israelske forsvarsindustrien, men Norsk-Israelsk Handelskammer bekrefter at det er forhandlinger. 

«Israel er kringsatt av fiender. Vi må begynne å se på Israel som et land, ikke bare et begrep. De har ny teknologi og et næringsliv vi kan dra nytte av, også innenfor forsvarssektoren. Jeg ser på dette som problemfritt, men det blir opp til Utenriksdepartementet og politikerne og ta stilling til dette samarbeidet2, sier Abrahamsen. 

Utviklingsdirektør Nir Salomon i Israel Aerospace Industries bekrefter overfor NRK at de snuser på det norske markedet. Særlig ser israelerne muligheter for å selge droner og ubemannede fly til Forsvaret, politiet eller sivile aktører. 

«Det er mange muligheter for et samarbeid, men vi vil ikke kommentere hva slags dialog vi har med eventuelle norske samarbeidspartnere. Vi snakker aldri om slike prosesser», forteller Salomon til NRK. Dette sa den norske ambassadøren til Israel under en middag for blant annet norske deltakere på en stor innovasjonskonferanse i Israel i slutten av september:

 

4 comments to Oljefondet investerer stadig mer i Israel

 • Vidar

  Svært beklagelig at Ojefondet ikke evner å forholde seg til de helt basale «etiske retningslinjene» de faktisk er gitt av Stortinget!
  Investeringer i land som enten driver etnisk rensing/folkemord, eller som er en aktiv okkupasjonsmakt, SKAL oljefondet holde seg unna!
  Jeg regner med at opposisjonspartia vil ta dette opp i Stortinget snarest mulig!

  • Vidar: Oljefondet bør selvsagt investere der det kan få mest igjen for pengene. Det er våre, det norske folks, fellesskapets, penger det dreier seg om. Og de må selvsagt forvaltes på best mulig måte. Man bør ikke bruke oljefondet til å drive politikk.
   For øvrig investerte oljefondet også store beløp i israelske selskap under den forrige regjeringen, ledet av de partiene som i dag er i opposisjon. Så disse investeringene er heldigvis ikke omstridt.

   • Vidar

    Nå har faktisk Stortinget vedtatt «etiske retningslinjer» for Oljefondet, og det er DET jeg forholder meg til når det gjelder kritikk av fondets investeringer i israelsk virksomhet. Hadde det kun vært profitt som gjaldt, burde jo både narko-«industrien» og migrasjons-businessen vært soleklare investeringsobjekter… Det er det heldigvis IKKE! 😉

    • Vidar:Narkoindustrien er vel stort sett ulovlig. så der kan man selvsagt ikke investere. Men bedrifter som drifter asylmottak kan man selvsagt investere i, dersom det er spesielt gode aksjer å sitte på. Men her er det nok investeringer i større virksomheter som er mest lønnsomme. Israel har en god økonomi og mange høyteknologiselskap som oljefondet sikkert har funnet verdifulle som investeringsobjekt. Og godt er det.
     Jeg tviler på om man her har brutt noen etiske regler, uansett hvem som har bestem dem. Da ville det nok ha vært reaksjoner. Noe det jo i liten grad har vært fra andre enn partiene på ytterste venstrefløy.

Legg inn en kommentar