Søk

Kategorier

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Tyrkia frykter et syrisk Kurdistan mer enn de frykter Den islamske staten

erdoganI sommer rykket Tyrkia inn i Syria angivelig for å angripe Den islamske staten. Men de tyrkiske styrkene beveget seg også mot områder kontrollert av kurdere, som hadde drevet ut IS. Den israelske professoren Mordechai Kedar, ekspert på arabere etter 15 år i den israelske hærens etterretningstjeneste, sier i dette intervjuet at Tyrkias interesse i konflikten i Syria er å forhindre at kurdere får kontroll over grenseområdene mot Tyrkia.

17 comments to Tyrkia frykter et syrisk Kurdistan mer enn de frykter Den islamske staten

 • Vidar

  En skal ikke ha mye kjennskap til tyrkisk politikk – eller Erdogan… – for å ha forstått dette fra den dagen Tyrkia «liksom» blei en del av den USA-leda kriginga i Syria!
  Og dette gjør det jo bare enda mer skammelig og flaut at NORGE er en del av dette – på parti med USA og Erdogan, MOT det kurdiske folket!

 • Det er stor kurdisk befolkning i 4-5 land i området. De har i alle år ønsket seg en egen nasjonalstat. Av Tyrkia vil de sikkert ha hele den østlige tredjedelen. Så tyrkerne er på vakt, ja.

 • Anonym

  spørsmål til Jan Simonsen
  skjønner ikke helt hvorfor israel på dø og liv må ha slikt et positivt og diplomatisk bra forhold til tyrkia?
  noe man leser utfra tidligere tråder publisert på frie ytringer

  • Anonym: Jeg tror nok at det av et lite land som Israel med fiender på alle kanter som er ute etter å legge landet i ruiner blir vurdert som en fordel å ha et best mulig forhold til flest mulig land, inkludert Tyrkia, som Israel historisk tradisjonelt hatt et godt forhold til.
   Økonomisk ønsker også Israel flest mulig handelspartnere. Nå har Israel gjort store funn av naturgass utenfor sin kyst og er interessert i å finne muligheter for å frakte gassen til det europeiske markedet. Da er en rørledning til Tyrkia en mulighet som blir vurdert.
   Forholdet mellom Israel og Tyrkia har vært dårlig etter at flere tyrkiske aktivister for noen år siden ble drept da de angrep israelske marinesoldater som boret et skip de befant seg på, og som forsøkte å bryte blokaden av Gazastripen. Det er dette forholdet man nå har arbeidet med å rette opp slik at det kommer på samme nivå som med andre land Israel har diplomatiske forbindelser med.

   • Her må jeg korrigere deg litt Simonsen. Du forteller en del av historien opp-ned som det alltid er når zionisme er involvert. Det var de israelske soldatene som angrep og bordet det tyrkiske skipet MV Mavi Marmara i internasjonalt farvann. Ikke tyrkiske aktivister som angrep israelske soldater slik som du sier. Skip i internasjonalt farvann er pr. definisjon en del av territoriumet til landet det er registrert i, som var Tyrkia på daværende tidspunkt. Å borde skip i internasjonalt farvann og myrde folk som forsøker å kjeppjage dem av sitt territorium kalles sjørøveri eller piratvirksomhet. Simple og kriminelle handlinger som hadde fått STORE konsekvenser for absolutt alle andre enn zionistene. Hvorfor får noe slikt knapt ingen konsekvenser for Israel annet enn en på det tidspunktet tilsynelatende småsur Erdogan?

    • Jasper

     Skipene prøver å gjøre til Gaza-stripen.
     Vel, er Gazastripen delen av Israel territorium fortsatt.
     Jeg lurer på hvordan de kunne gjøre det uten å gå inn israelske farvann?

    • Feil Don: Saken er slik: Pro-Palestina aktivister fra flere land, inkludert en gruppe islamister fra Tyrkia forsøkte å bryte den israelske blokaden av Gazastripen sjøveien. Israel er i praksis i krig med Gaza, som sender raketter mot Israel, og Israel har derfor full rett til å kontrollere at det ikke blir fraktet inn våpen eller krigsmateriell, ved å opprettholde en blokade. Det er ikke omstridt.
     Da den israelske marinen ba båtene om å legge om kursen og ikke fortsette mot Gaza, lystret de ikke, og israelske marinesoldater boret derfor en av båtene. Der ble de fysisk angrepet av tyrkiske islamister som forsøkte å drepe soldatene. Under kampene som oppstod ble flere av de tyrkiske aktivistene som hadde angrepet marinesoldatene drept.
     Båten ble tatt med til en israelsk havneby og lastet plassert på lastebiler for å bli kjørt til Gaza. Men det er mulig den ikke ble levert fordi de palestinske myndighetene nektet å ta imot.

     • Vidar

      Feil Jan: her presenterer du den klassiske sionist-forklaringa – som (som vanlig når det gjelder politisk-ideologisk propaganda) ikke er korrekt.
      Blokaden av Gaza er rettsstridig. Israel er IKKE (formelt) i krig med Gaza (som forøvrig heller ikke er noe land å være i krig MED…). I tillegg skjedde denne – meget voldelige – bordinga, av et skip med ubevæpna sivile demonstranter – i internasjonalt farvann! At Israel ikke bryr seg døyten om verken internasjonale FARVANN eller andre internasjonale lover og regler, rettferdiggjør selvsagt ikke en militær-aksjon mot sivile, i internasjonalt farvann – som medfører at flere av de sivile blir drept!
      Tyrkias reaksjon på dette var fullt forståelig – og egentlig alldeles for MILD (etter mitt syn…)!
      Men vi ser jo igjen at «money rules», og at Tyrkia nå er «venner» med Israel igjen. Spørs vel imidlertid hvor lenge det vil vare, med islamisten Erdogan ved roret…

      • Vidar: Du driver med ren formalisme. Jeg skrev at Israel «i praksis» er i krig med Gaza. Vi bør holde oss til virkelighetens verden, og den er at Hamas styrer på Gaza etter et kupp mot Fatah. De palestinske selvstyremyndighetene har ingen kontroll på Gaza. Gaza er i praksis et selvstyrt område som fungerer som en nasjon. Og myndighetene der har aldri anerkjent Israel som en nasjon, og sendte på dette tidspunktet regelmessige, nærmest daglige, raketter mot Israel. Det kan ikke kalles for noe annet enn en krig. Eller vil du kanskje kalle det for «fred».
       Under en krig har partene lov til å blokkere våpenforsendelser til den andre krigførende parten. Det er helt logisk, og kan ikke settes under tvil. Så Israel har både juridisk og moralsk rett til å kontrollere at det ikke leveres raketter eller annet krigsmateriale til Hamas,
       Også spørsmålet om boringen foregikk i internasjonalt farvann eller inne på israelsk farvann er formalisme. Båtene måtte jo stoppes før de ulovlig gikk inn i et ulovlig område. De hadde kurs mot Gaza, og nektet å endre kursen.
       Å kalle de tyrkiske islamistene som angrep marinesoldatene med slagvåpen og kniver for sivile kan det vel også stilles et stort spørsmålstegn ved. De angrep soldatene som var nødt til å forsvare seg, eller mener du de bare burde stått rolig og ventet på å bli drept av angriperne, siden de tyrkiske islamistene som angrep dem var «sivile»?
       FN har gransket den hendelsen vi her diskuterer. Konklusjonen var at Israel hadde full rett til å handle som de gjorde: http://www.frie-ytringer.com/2011/09/05/venstresiden-tok-feil-israels-gazablokade-er-lovlig/.

 • Vidar

  Jus er formalisme, Jan! Og når DU skriver at Israel hadde FULL RETT til å borde dette skipet – i internasjonalt farvann – er det ikke «formalisme» å påpeke at der tar du feil! Og spørsmålet om en stats MILITÆRE styrker angriper og border et skip i nettopp «internasjonalt farvann» er alt anna enn «formalisme» – det er et eklatant brudd på internasjonal lov og rett!
  Men som nevnt, akkurat DET er jo noe Israel bryr seg nøkken om…
  Forøvrig gjorde ikke båten med DEMONSTRANTENE noe som helst ulovlig! For Israel har ingen jurisdiksjon i internasjonalt farvann. Ei heller kan det regnes som ulovlig for en båt å ville gå til et land som på ingen måte ønsker å hindre det… At et ANNET land ikke ønsker det, gjør det faktisk heller ikke noe mer ulovlig 😉
  Men det ER jo litt artig da, at Israel – som hardnakka hevder at de IKKE okkuperer eller på annen måte har noe med hva som skjer på Gaza – samtidig mener seg berettiga til å bestemme hvem som skal få BESØKE Gaza… 😉

  • Vidar: Trykk på linken til artikkelen i kommentaren over, så ser du at FN slår fast at du tar feil i din synsing. Israel hadde full rett til å stanse dette skipet i internasjonalt farvann.

 • Vidar

  Vi blir neppe noensinne enige her, Jan. I den grad DET er noe mål… 😉
  FN blir dessværre mer og mer irrelevant, så hvorvidt en uttalelse derfra «slår fast» det ene eller det andre, begynner å bli totalt likegyldig! FN har uansett ikke oppheva reglene for ferdsel (og oppførsel) i internasjonalt farvann, og har HELLER ikke gjort noe vedtak om at Israel har legitimt eierskap til verken Gaza eller farvannet utafor!

  • Vidar: Nei det er jo ikke noe mål. Av og til må vi bare akseptere at vi er uenige, og være gode venner. Respekt for meningsmotstandere er fundamentalt i et demokrati. Og noe er vi enige om, andre ting ikke. Og hvordan skulle vi fått en konstruktiv debatt i et samfunn der alle var enige.

   • Anonym

    Når viser du respekt for meningsmotstandere?

    • Erzo: Du har gjennom årene fått mengdevis med advarsler for spamming. Av og til har du skrevet titalls kommentarer på noen timer, ofte helt utenfor ethvert saksfelt og av og til antisemittiske, men av og til motsatt. Når jeg har forsøkt å sperre deg ute for kortere perioder har du vært tilbake etter noen timer fra ny IP-adresse. Det er synd, for du er sikkert en ok fyr på bunnen. Men jeg kan ikke ha det slik på bloggen. En person kan ikke dominere helt. Så jeg har vært nødt til å fjerne samtlige av dine kommentarer, for å stanse spammingen din, selv om du ikke skriver så mye nå som tidligere.

   • Vidar

    DER er vi hjertens enige, Jan! Og jeg må si jeg beundrer din tålmodighet og «overbærenhet» med enkelte her på DIN blogg…

    • Vidar: Vel, takk for det. Men hele poenget med et kommentarfelt er vel å få frem meninger som er ulike og ikke alltid like mine eller skribentenes. Men noen grenser har jeg jo satt, mot spamming, antisemittisme, nazisme, alt for grove personangrep, groteske konspirasjonsteorier (i en viss grad) og oppfordring til vold eller andre straffbare forhold.

Legg inn en kommentar