Søk

Kategorier

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Fatah ville knust Hamas i valg

abbas2En undersøkelse utført i forrige uke av An-Najah-universitetet i Nablus, der 1.362 mennesker i Gaza og på Vestbredden er spurt, viser at Fatah ville knust Hamas under et valg, og at meningene er delte både når det gjelder voldelig motstand og ikke-voldelig motstand mot Israel. 48.7 prosent svarte at de støttet en ikke-voldelig motstand. 45,7 prosent var imot. 55,7 prosent var imot en ny intifada, mens 38 prosent var for. 

Støtte for voldelig motstand er vesentlig høyere i Gaza enn på Vestbredden: 52% av befolkningen på Gaza støtter en væpnet intifada, mot 29,8 prosent på Vestbredden. På Gazastripen er 17,8 prosent imot enhver form for konflikt med Israel, enten den er væpnet eller ubevæpnet, og sier at det ikke gagner palestinernes sak. På Vestbredden er 35,4 prosent imot enhver konflikt med Israel.  

Dersom det ble avholdt valg i dag ville 48,2 prosent av alle palestinerne, på Vestbredden og i Gaza, stemt på partier som støtter Fatah, mens kun 19,1 prosent ville stemt på partier med tilknytning til Hamas.  30,2% vil stemme på Fatah, mens Hamas kun ville fått 12,5% av stemmene. Hamas står svakt også på Gazastripen, med en oppslutning på 13 prosent, mot Fatahs 35,2.

Her er en mer uformell spørreundersøkelse blant palestinere. Mener de at det er greit at muslimer i Europa angriper jøder fordi de er sinte på jødene over situasjonen på Gazastripen?

6 comments to Fatah ville knust Hamas i valg

 • Jan Hårstad

  Det snakkes uavlatelig i palestinske kretser om nasjonal enhet mellom Fatah og Hamas.
  Det er mer realistisk å vente seg en ny runde av palestinsk borgerkrig.Røttene til denne finnes i 1936-38,den arabiske oppstanden mot briter og jøder. Inni den utspant det seg også en palestinsk borgerkrig mellom islamister(Qassem/Husseini) og nasjonalistiske miljøer.
  Denne interne konflikten slutter aldri i Palestina. Den siste voldelige trefningen på Gaza var mellom to fraksjoner av FATAH: Abbas folk mot Muhammand Dahlans.
  Å være pro-palestinsk er like vanskelig som å være fotballsupporter for VIF.

 • Anonym

  Same shit, different headbands!

 • Anonym

  Hamas ble oppmuntret som organisasjon for å så splid mellom palestinske. Israel stod som conspirator i kulissene. Nå høster Israel hva de har sådd på utspekulert vis.

 • Jan Hårstad

  Jan S: jeg gidder ikke grave i masse bøker for dette, men det kjennere er enige om var at på det tidspunkt da den islamistiske bevegelsen på Gaza var uten våpen og militarisering, la Israel tilrette for at den kunne yppe seg som alternativ til Fatah.
  Men ingen som sto for denne smarte splitt og hersk linje kunne drømme om at Hamas 25-30 år senere skulle bli en islamistisk Hær med avanserte raketter.

Legg inn en kommentar